Erzurum Bolge İdare Mahkemesi, eğitim kurumları yonetici gorevlendirme sozlu sınavında, adayın verdiği cevabı yetersiz bulan komisyon uyelerinin yetersiz gorulme nedenlerini Sınav formunun C bolumunde belirtmedikleri gerekcesiyle, sozlu sınavdan başarısız sayılma işlemini iptal etti. Eğitim Sen uyesi bir oğretmen Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan 2019 yılı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme İşlemleri kapsamında 21.04.2019 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına İlk Defa Yonetici Gorevlendirme Yazılı Sınavı'na girmiş ve bu sınavda 77,50 puan almıştır.
Bu sınavın ardından uye sozlu sınava cağrılmış ve soz konusu sınavda 58,33 puan almış ve sozlu sınav sonucuna itiraz etmiştir. Ancak bu itiraz reddedilerek sınav sonucunda bir hata bulunmadığı bildirilmiştir.
Bunun uzerine Eğitim Sen uyesi adına n actığı dava acmış, Erzurum Bolge İdare Mahkemesi 1.İdari Dava Dairesi'nin 28.04.2021 gun ve E: 2020/618, K: 20217927 sayılı kararıyla iptal kararı verilmiştir.
Anılan kararda 21.06.2018 gun ve 30455 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin eki olan EK-2 Sozlu Sınav Formunun Acıklamalar kısmının 3.maddesinde "Adayın soruya verdiği cevap ile yetersiz gorulenler bakımından yetersiz gorulme nedenleri komisyon başkanı veya gorevlendireceği bir uye tarafından Bolum C'de belirtilecektir." denmesine rağmen, davacı hakkında duzenlenen formda yetersizlik nedenine ilişkin hicbir acıklamaya yer verilmemiştir. .
Bu karar yonetici gorevlendirmeye ilişkin sozlu sınavlar icin emsal nitelikte bir karardır. Mahkemenin kararında yer alan yonetmelik 2021 yılında yururlukten kaldırılmış ve yerine Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği yururluğe konulmuştur.
Yururlukte olan 05.02.2021 gun ve 31386 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliğinin eki olan EK-3 Sozlu Sınav Formu'nun Acıklamalar kısmının 3.maddesinde de anılan karara dayanak olan hukum yer almaktadır. Eğitim Sen'den yapılan acıklamada "Dolayısıyla bu yılki yonetici gorevlendirmeye ilişkin sozlu sınav sonuclarına yonelik davalar icin kullanılabilir." denildi.