07.09.2013 Tarihli ve 28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Staj ve Esasları" başlıklı 2 bolumunde yer alan 126. ile başlayıp 133. madde ile biten maddelerinde oğrencilere işletmelerde yapmakla yukumlu oldukları uygulamalı meslek eğitimini yani staj yapılması ongorulmuştur.
Aynı yonetmeliğin "Diploma duzenlenmesi" başlıklı 69. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Ortaoğretim kurumlarından mezun olanlara, e-Okul sistemindeki kayıtlar esas alınarak bitirdikleri okul turune gore diploma verilir. Butun derslerden başarılı olmasına rağmen staj veya yaz uygulamasını tamamlamayanlara diploma duzenlenmez. " hukumlerine gore staj calışmalarını bitirmeyenlere diploma duzenlenmemektedir.
Fakat eylul ayında stajını tamamlayacak ve mezun olacak oğrenciler hem sağlık meslek liselerinde hem de diğer mesleki okullarda bulunmaktadır.
Bu oğrencilerin kazandıkları universite kayıtlarında sıkıntı cekmemeleri icin bu oğrencilere mezun olabilir belgesi verilmeli ve bu belgelerle kayıtlarını yapabilmeleri sağlanmalıdır.
Bu şekilde bir belgeyi Hayat Boyu Oğrenme Genel Mudurluğu (Mesleki Acık Oğretim Lisesi Mudurluğu)internet sitesinde yayınlamıştır. Aynı işlemin sağlık meslek liseleri ve diğer meslek liseleri icin da yapılması gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR