MEB, Merkezi Sistem Sınav yonergesini 18 Ağustos 2016 tarihi itibariyle değiştirdi. Yeni yonergenin tam metnine aşağıda yer veriliştir.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
MERKEZİ SİSTEM SINAV YONERGESİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1- (1) Bu Yonergenin amacı, Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yonerge, Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılacak sınavların usul ve esaslarını, sınav kurul ve komisyonlarının oluşumu ile sınav gorevlilerinin nitelik ve sorumluluklarını kapsar.

Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yonerge, 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 15/A maddesi, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu, 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Sınav Ucretlerine İlişkin Usul ve Esaslar, 26/5/2008 tarihli ve 2008/13763 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yonetmeliği, 31/5/2006 tarihli ve 26184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliği, 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Motorlu Taşıt Suruculeri Kursu Yonetmeliği, 7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlan Yonetmeliği ile 26/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumlan Yonetmeliği hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yonergede gecen;
a) Aday: Merkezi sistem sınavına başvuran veya katılan bireyi,

b) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
c) Bolge: Sınav merkezi olarak tespit edilen il veya ilceyi,
c) Cok merkezli sınav: Birden fazla ilde yapılan sınavı,
d) Daire Başkanı: Olcme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Mudurluğu ve ilgili birimlerin daire başkanını,
e) Daire Başkanlığı: Olcme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Mudurluğune bağlı ilgili daire başkanlıklarını,

f) e-Sınav: Basılı evrak kullanılmaksızın, sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin her turlu işlemin elektronik ortamda ve bilgisayarlar aracılığıyla yapılan sınavı,
g) Gecerli kimlik belgesi: Fotoğraflı nufus cuzdanı, pasaport veya surucu belgesini,
ğ) Genel Mudur: Olcme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Mudurunu,
h) Genel Mudurluk: Olcme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Mudurluğunu,
ı) Kapalı donem calışma: Dış ortamla her turlu iletişimden izole edilmiş guvenli bir
durumda, sınav evrakının basımına başlanmasından, ilgili sınav başladıktan yarım saat sonrasına kadar, 24 saat esasına gore yurutulen calışmayı,
i) Kılavuz: Yapılacak sınava ait iş ve işlemlere yonelik usul ve esasları kapsayan dokumanı,
j) Maarif Mufettişi: Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ile maarif mufettişleri başkanlıklarında gorevli maarif mufettişleri başkanı, maarif mufettişleri başkan yardımcısı, maarif mufettişi ve maarif mufettiş yardımcısını,
k) Merkezi sistem sınavı: Genel Mudurluk tarafından yapılan sınavı,
l) Milli eğitim mudurluğu: İl veya ilce milli eğitim mudurluğunu,
m) Milli eğitim muduru: İl veya ilce milli eğitim mudurunu,
n) Protokol: Merkezi sistem sınavı yapılması amacıyla resmi, ozel, tuzel kurum veya kuruluşlar ile Genel Mudurluk arasında yapılan sozleşmeyi,
o) Tek merkezli sınav: Tek bir ilde yapılan sınavı,
o) Uzman: Milli eğitim uzmanı, milli eğitim uzman yardımcısı, eğitim uzmanı ve diğer uzman kadrolarında gorevli personeli,
p) Ust yonetici: Milli Eğitim Bakanlığı Musteşarını,
r) Veli: Merkezi sistem sınavına başvuran adayın annesini, babasını veya yasal sorumluluğunu ustlenen kişiyi
ifade eder.
ikinci bolum
Yıllık Sınav Uygulama Planı, Merkezi Sistem Sınavlarının Uygulama Esasları
Yıllık sınav uygulama planı
MADDE 5- (1) Yıllık sınav uygulama planı, bu Yonerge kapsamında yapılacak olan yıllık sınav uygulamaları, Bakanlık ve diğer kurumların merkezi sistem sınavları ile uyumlu ve planlı olmak uzere, Genel Mudurluk tarafından ilgili birimlerle iş birliği yapılarak o yılın en gec ekim ayına kadar hazırlanır. Plana uygun olarak hazırlanan sınav uygulama takvimi, ust yoneticinin onayı ile yururluğe konulur ve kamuoyuna duyurulur.
Merkezi sistem sınavlarının esasları
MADDE 6- (1) Sınavlardan once yapılacak iş ve işlemler aşağıda belirtilen esaslara gore gercekleştirilir:
a) Merkezi sistem sınavlarında coktan secmeli, acık uclu ve diğer madde bicimleri de kullanılabilir.
b) Sınav sorularının hazırlanmasında bilimsellik esastır. Sorular, alanında uzman ve/veya test sorusu hazırlama konusunda eğitim almış ya da bu konuda hizmet ici eğitime tabi tutulmuş oğretmenler veya uzmanlar tarafından hazırlanır. Lisans veya daha ust eğitim seviyesinde ve ozel alan konularını kapsayan sorular universitelerden veya ilgili kurum, kuruluş ve kişilerden temin edilebilir. Bu durumda temin edilecek soru sayısı sınavda sorulacak soru sayısının en az iki katı olmalıdır. Genel Mudurluk dışından temin edilen soruların hatalı ya da yanlış hazırlanmış olmasından soruyu hazırlayan kurum, kuruluş veya kişiler sorumludur.
c) Genel Mudurluk, gerekli hallerde akademik komisyonlar oluşturmak suretiyle soruların bilimsellik, dil anlatım, seviye ve olcme tekniğine uygunluğu bakımından incelemesini yaptırır.
c) Sınav ucreti kurum veya kuruluş tarafından yatırılan veya ucret alınmayan sınavlar haric, aday, sınav ucretini ilgili bankalara sınav kılavuzunda veya duyurusunda belirtilen sureler icerisinde, gireceği sınavın hesabına yatırır. Suresi icerisinde sınav ucretinin yatırılmaması durumunda adayın sınav talebi işleme alınmaz.
d) Aday, sınav başvurusunu usulune uygun ve belirlenen surelerde eksiksiz ve hatasız olarak yapar. Suresi icerisinde sınav başvurusunun yapılmaması durumunda adayın sınav talebi işleme alınmaz.
e) Yapılacak sınavda aday başvuru listesinde isimleri yer alan adayların dışındaki başvuruların alınmaması gerektiği durumda başvuruyu alan birim gerekli tedbirleri alır.
f) Aday, başvuru işlemleri sırasında beyan ettiği bilgiler esas alınarak sınava alınır. Sınava gireceği grup ve/veya alan, sınavda alacağı ozel hizmet durumu, adres, kimlik ve benzeri bilgilerin hatalı ve/veya eksik girişinden aday sorumludur.
g) Genel Mudurluk tarafından, sınav protokol veya kılavuz hukumleri doğrultusunda adayın başvuru bilgileri, sınava gireceği sınav merkezi, okul veya bina, salon ve sırası tespit edilir. Adayların sınav giriş bilgi ve belgeleri elektronik ortamda ilan edilir.
ğ) Fotoğraflı sınav giriş belgesi kullanılan sınavlarda, sınav giriş belgesi, sınav protokolu veya kılavuzunda belirtilmesi halinde adayın bağlı olduğu kurum veya kuruluş tarafından kontrol edilerek onaylanır.
h) Sınav guvenlik onlemlerinin alınmasından Genel Mudurluk ve guvenlikle ilgili olarak iş birliği protokolu imzaladığı resmi veya ozel kurum ve kuruluşlar ile mevzuatında bu konularda kendilerine sorumluluk yuklenmiş kurum veya kuruluşlar sorumludur. Genel Mudurluk guvenlikle ilgili olarak resmi veya ozel kurum ve kuruluşlar ile gerekli iş birliğini sağlar. Bu amacla ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği protokolu imzalanır. Protokolde sınav guvenliği ile ilgili komisyonlar ve gorevler belirlenir.
ı) Soru kitapcıkları fiziki bakımdan guvenliği sağlanmış, dış dunya ile bağlantısı kontrol altına alınmış kapalı donem calışması yapılan ortamlarda basılır. Soru basımı doneminde bu ortamlarda hicbir şekilde cift yonlu iletişim aracları bulundurulmaz ve goruşme yapılmaz. Her ne sebeple olursa olsun bu bolumde olanlar bolumlerini terk edemezler. Ancak hastalık ve benzeri durumlarda Genel Mudurluk bilgisi dahilinde resmi veya ozel guvenlik gorevlilerinin nezaretinde mudahale yapılır. Ayrıca kapalı donem calışmasına katılan personelin birinci derecede yakınlarının olumu, ağır hastalığı ve benzeri mucbir sebeplerin oluşması halinde Genel Mudurlukce hazırlanan talimat doğrultusunda gerekli tedbirler alınır. Teknik arıza veya tıbbi mudahalelerde, mudahaleyi yapan gorevlinin sınav evrakını gorebilecek şekilde yaklaşmasına izin verilmez. Kapalı donem calışması, ilgili sınavın başlamasından yarım saat sonrasına kadar devam eder.
i) Genel Mudurluk onayı ile 24 saat esasına gore yetkilendirilmiş gorevli personel, kapalı donem calışmalarının gizlilik ve guvenlik cercevesinde surdurulebilirliğini kontrol eder.
j) Soru kitapcıkları ve cevap kağıtlarının dağıtımı ve toplanmasında, ozel hazırlanmış seri numaralı guvenlik kilitli sınav guvenlik kutu veya cantaları ile seri numaralı guvenlik poşetleri kullanılır.
k) Sınav guvenlik kutu veya cantalarını taşıyan aracların kasaları seri numaralı guvenlik kilitleriyle kilitlenir ve sınav evrakı nakil/koruma gorevlisi eşliğinde gonderilir. Yol guvenliği icin sevkiyat suresince kolluk gorevlilerinden yardım alınır.
l) Sınav guvenlik kutu veya cantaları, sınavın yapılacağı il veya ilcelerde milli eğitim mudurlukleri tarafından teslim alınmasından sınav yapılacak okul veya binalara gonderilmesine kadar gecen zaman icerisinde, 24 saat esasıyla guvenliği sağlanan ozel bolumlerde saklanır. Bu surecte sınav guvenlik kutu veya cantalarının guvenliği, guvenlik birimleri ile yapılan protokol doğrultusunda guvenlik gorevlilerince sağlanır. Sınav saatine uygun olarak ozel bolumlerden cıkartılan sınav guvenlik kutu veya cantaları, yol guvenliği sağlanarak sınav yapılan okul veya binalara dağıtılır. Sınav guvenlik kutu veya cantaları, bina sınav komisyonuna teslim edildikten sonra komisyon nezaretinde acılır. Sınav guvenlik poşetleri acılmadan salon gorevlilerine teslim edilir.
m) Salon gorevlilerince teslim alınan sınav guvenlik poşetleri, sınav salonlarında sınava giren adayların onunde sınav başlama saatinden 15 dakika once usulune uygun acılır, icerisinden cıkan sınav soru kitapcıkları ile cevap kağıtları sayılır, basım hatası ve benzeri hatalar kontrol edilir; salon yoklama listesi ile karşılaştırması yapıldıktan sonra, adaylara dağıtımı yapılır ve sınavın saatinde başlaması sağlanır.
(2) Sınavlar esnasında yapılacak iş ve işlemler aşağıda belirtilen esaslara gore gercekleştirilir:
a) Sınav, yurt ici ve yurt dışı sınav merkezlerinde Turkiye saatiyle aynı anda başlar, protokol veya kılavuzda belirlenen sınav suresi sonunda tamamlanır.
b) Aday, uzerinde adı, soyadı ve T.C. kimlik numarasının yazılı bulunduğu sınav giriş belgesinde belirtilen sınav merkezi, okul veya bina, salon ve sırada sınava girer.
c) Aday, gecerli kimlik belgelerinden herhangi birinin aslı ile sınava girer. Ayrıca, sınav protokolu veya kılavuzunda onaylı sınav giriş belgesinin istenmesi durumunda bu belgeyi de yanında getirmek zorundadır.
c) Sınav protokolu veya kılavuzunda aksine bir hukum olmadıkca aday, kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar haric sınava; canta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, kupe, bilezik, yuzuk, broş ve benzeri eşyalar ile her turlu elektronik ve/veya mekanik cihazlarla giremez. Bu şekilde sınava girmiş adayların sınavları gecersiz sayılır.
d) Sınav protokolu veya kılavuzunda aksine bir hukum olmadıkca gec gelen aday, sınavın başlamasından itibaren ilk 15 dakika icerisinde sınava alınır, ancak ek sure verilmez. Adaylar, sınavın ilk 30 dakikası tamamlanmadan ve sınav bitimine 15 dakika kala salondan cıkamaz.
e) 15 yaşından kucuk adaylar haric, sınav sırasında adayın sağlık sebebi dışında sınav salonundan cıkmasına izin verilmez, ancak zorunlu durumlarda adaya yedek gozetmen eşlik eder. Yanında yedek gozetmen olmadan salondan cıkan aday tekrar sınava alınmaz. Adayın, soru kitapcığı ve cevap kağıdını beraberinde goturmesine izin verilmez. Her ne sebeple olursa olsun bina dışına cıkan aday tekrar binaya alınmaz.
f) Sınav başlamadan once sınavda uyulması gereken başlıca kurallar ve gerekli acıklamalar salon gorevlilerince yapılır.
g) Sınav suresince adayların salon gorevlileriyle ve kendi aralarında konuşmaları, kalem, silgi ve benzeri arac gerecleri alıp vermeleri kesinlikle yasaktır.
ğ) Sınav kurallarına aykırı hareket eden, salondaki diğer adayların dikkatini dağıtacak davranışlarda bulunan ve yapılacak uyarılara uymayan adayların sınavı gecersiz sayılır.
h) Aksi belirtilmedikce cevap kağıdına her turlu kodlama yumuşak uclu siyah kurşun kalemle yapılır. Kullanılan kalemlerden doğacak hatalar ile cevap kağıdı uzerinde aday tarafından yapılan silinti ve kazıntılardan doğacak hatalardaki sorumluluk adaya aittir.
ı) Adaylar cevap kağıdı uzerinde cevap alanı dışında bulunan yerlerde kesinlikle işaretleme yapmaz. Bu alanlarda yapılan işaretlemelerden dolayı cevap kağıdı okuyucularda okunamazsa tum sorumluluk adaya aittir.
i) Aday, cevap kağıdının ve soru kitapcığının kendisine ait olup olmadığını kontrol eder. Kendisine ait olmayan sınav evrakını kullanmaz ve durumu salon gorevlisine bildirir. Kendisine ait olmayan sınav evrakını kullanan adayın sınavı gecersiz olacağından doğabilecek her turlu yasal sorumluluğu da kabul etmiş sayılır.
j) Sınav sırasında kopya cekmeye teşebbus eden, kopya ceken, kopya veren, kopya cekilmesine yardım eden adayların sınavları gecersiz sayılır. Ayrıca Ozel Motorlu Taşıt Surucu Kursiyerleri Sınavında bu durumda olan kursiyerler sınav hakkını kullanmış sayılır.
k) Aday, soru kitapcığını alır almaz kitapcıkta eksik sayfa ve basım hatalarının bulunup bulunmadığını hızlıca kontrol eder. Sayfaları eksik veya basımı hatalı ise değiştirilmesi icin salon gorevlisine başvurur.
l) Aday tarafından cevap kağıdına yazılması ya da işaretlenmesi gereken bilgilerde eksiklik ya da yanlışlık olması durumunda sorumluluk adaya aittir. Ancak orgun eğitim duzeyindeki 15 yaşından kucuk adaylara yapılan sınavlarda, sınav evrakında eksiklik ya da yanlışlık olmasından aday ile birlikte salon gorevlileri de sorumludur.
m) Aday, soru kitapcığındaki boş yerleri musvedde olarak kullanabilir.
n) Aday tarafından, her testin cevapları, cevap kağıdında o test icin ayrılmış bolume işaretlenir. Cevap kağıdı uzerinde dolu olarak gelen alanlar, zamanlama şeridi ve barkod alanlarında karalama ve işaretleme yapılmaz. İlgili testin cevapları cevap kağıdında doğru alana ve kuralına uygun olarak işaretlenmediği takdirde değerlendirme sonuclarından aday sorumludur.
o) Adaylar, soruları ve/veya sorulara verdiği cevapları sınav salonu dışına cıkaramaz.
o) Adaylar, sınav suresinin bittiği ilan edildiğinde, soru kitapcıkları ve cevap kağıtları
salon gorevlileri tarafından toplanıncaya kadar yerlerinde kalırlar. Adaylar soru kitapcıklarını ve cevap kağıtlarını salon gorevlilerine teslim ettikten sonra kitapcık turu veya kodunu da kontrol ederek, salon yoklama listesinde adının yer aldığı alana imzasını atarak salondan ayrılabilirler. Motorlu Taşıt Kursiyerleri Sınavlarında Sınav Giriş Belgesi de salon gorevlilerine teslim edilir. Salon gorevlileri sınav sonunda salon yoklama listesini ve varsa cevap kağıtları uzerinde gerekli kontrolleri yaparak imzalar.
p) Sınav bitiminde, sınav evrakı ile varsa sınav sırasında tutulan tutanak veya tutanaklar salon gorevlilerince sınav guvenlik poşetine yerleştirilir ve sınav guvenlik poşetinin ağzı kapatılır. Kapatılan sınav guvenlik poşetleri bina sınav komisyonuna teslim edilir. Tum salonlara ait sınav evrakının bulunduğu poşetler ve duzenlenen tutanak veya tutanaklar sınav guvenlik kutu veya cantalarına yerleştirilir, seri numaralı guvenlik kilitleri ile kilitlenerek şehir ici sınav evrakı nakil gorevlisine teslim edilir. Şehir ici sınav evrakı nakil gorevlisi, sınav guvenlik kutu veya cantalarını muhafaza edilmek uzere bolge sınav yurutme komisyonuna teslim eder. Sınav guvenlik kutu veya cantalarını merkeze ulaştıracak sınav evrakı nakil/koruma gorevlisine teslimi sağlanana kadar, sınav guvenlik kutu veya cantaları 24 saat esasıyla guvenliği sağlanan ozel bolumlerde saklanır.
r) Sınav bitiminde salonda salon gorevlilerince kapatılan sınav guvenlik poşetleri ve bina sınav komisyonunca kapatılan sınav guvenlik kutuları hicbir gerekce ile tekrar acılamaz.
(3) Sınavlar sonrasında yapılacak iş ve işlemler aşağıda belirtilen esaslara gore gercekleştirilir:
a) Cevap kağıtlarının tasnif ve sayımı komisyon huzurunda gercekleştirilir. Eksik veya olağan dışı durumlar tutanakla tespit edilir. Yurutulen calışmaların tamamında goruntu kaydı yapılır ve kayıtlar en az bir yıl sureyle saklanır.
b) Cevap kağıtları okuyucularda okutulur. Okuma sonucları elektronik ortamda değerlendirme birimine iletilir. Ayrıca her sınava ait okuma kayıtları Genel Mudurlukce yasal sureye uygun olarak saklanır.
c) Değerlendirme işlemi bu Yonergede belirtilen esaslar doğrultusunda, protokol veya kılavuza uygun olarak elektronik ortamda gercekleştirilir.
(4) Genel Mudurluğun uygun gorduğu merkezi sistem sınavları, ozel olarak hazırlanmış bilgisayar sistemleri ile goruntu ve kayıt sistemlerinin bulunduğu sınav merkezlerinde e-Sınav uygulaması ile yapılabilir. e-Sınav uygulamasında yapılacak iş ve işlemler aşağıda belirtilen esaslara gore gercekleştirilir:
a) İl veya ilcedeki e-Sınav salonları, sınav gunleri ve saatleri Genel Mudurluk tarafından belirlenir.
b) Merkezi sistem sınavlarına başvuru hakkı olan ve e-Sınava katılmasında herhangi bir engeli bulunmayan tum adaylar aynı sınava ait e-Sınav uygulaması olması halinde bu sınava başvuru yapabilir. e-Sınava giren adayların kazanmış oldukları haklar, merkezi sistem sınavlarına giren adayların kazanmış oldukları haklarla aynıdır.
c) e-Sınav ucretini yatıran adayın başvurusu e-Sınav başvuru sistemi uzerinden alınır.
c) e-Sınava girecek adaylar kılavuzda aksi belirtilmedikce sınav başlama saatinden en
az 15 dakika once salon onunde hazır bulunur. Adaylar, gecerli kimlik belgesi ile sınav giriş belgesi kontrolleri yapılarak salona alınır.
d) Sınav başlamadan once sınavda uyulması gereken başlıca kurallar ve gerekli teknik acıklamalar salon gorevlilerince yapılır.
e) Sınav esnasında bilgisayar ve/veya tabletlerde yaşanabilecek teknik problemler haricinde adaylar salon gorevlilerinden yardım alamazlar.
f) Sınavı bitiren adayların imzaladığı salon yoklama listesi bir yıl sureyle saklanır.
g) Adayların sorulara verdikleri cevaplar elektronik ortamda mevzuatına uygun olarak saklanır.
ğ) e-Sınav salonunda bir oturumda sınava girecek aday sayısı on kişinin altında olduğu takdirde sınav yapılamaz. Bu durumda olan adaylar istekleri doğrultusunda sonraki bir oturumda sınava alınır.
(5) Sınav sorularının hazırlanmasından sonucların ilan edilmesine kadar gecen suredeki iş ve işlemler, gerekli guvenlik tedbirleri alınmak suretiyle gizlilik icerisinde yurutulur.
UCUNCU BOLUM
Sınav Kurul veya Komisyonları ve Gorevleri
Merkez sınav koordinasyon kurulunun oluşumu ve gorevleri
MADDE 7- (1) Merkez sınav koordinasyon kurulu, cok merkezli sınavlarda ust yoneticinin başkanlığında, Emniyet Genel Mudurluğu ve Jandarma Genel Komutanlığından birer temsilci olmak uzere toplam uc kişiden ust yoneticinin onayı ile oluşturulur.
(2) Merkez sınav koordinasyon kurulu aşağıdaki gorevleri yurutur:
a) Sınav merkezlerinde sınavın tum aşamalarının guvenli ve kurallara uygun bir şekilde gercekleşmesini koordine eder.
b) Sınav evrakının sınav oncesinde Genel Mudurlukten sınav merkezlerine, sınavdan sonra da sınav merkezlerinden Genel Mudurluğe guvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlar.
Merkez sınav yurutme kurulunun oluşumu ve gorevleri
MADDE 8- (1) Merkez sınav yurutme kurulu; Genel Mudurun veya Genel Mudurun gorevlendireceği daire başkanının başkanlığında tek merkezli sınavlarda iki daire başkanı olmak uzere uc, cok merkezli sınavlarda ise biri ilgili birimden olmak uzere toplam dort daire başkanı olmak uzere beş kişiden Genel Mudurluk onayı ile oluşturulur.
(2) Merkez sınav yurutme kurulu aşağıdaki gorevleri yurutur:
a) Gorevli olduğu sınavın mevzuatına uygun yapılması icin gerekli tedbirleri alır, takip eder, uygulamada karşılaşılan sorunların cozulmesini sağlar.
b) Genel Mudurlukce belirlenen sınav merkezlerinde sınavın uygulanmasını sağlar.
c) Sınav uygulaması esnasında karşılaşılabilecek sorunlar ve uygulamalara ilişkin her turlu talep veya itirazların zamanında sonuclandırılmasını sağlar.
(3) Kurum ve kuruluşlarla yapılan protokollu sınavların Genel Mudurlukce belirlenen bir salonda yapılması halinde bolge sınav yurutme komisyonu oluşturulmaz. Bolge sınav yurutme komisyonunun oluşturulmadığı durumlarda bu komisyonun gorevlerini merkez sınav yurutme kurulu yerine getirir.
(4) Ankara'da yapılan protokollu sınavlarda her salonda gorevli personel Genel Mudurlukce belirlenebilir.
Merkez sınav kurulunun oluşumu ve gorevleri
MADDE 9- (1) Merkez sınav kurulu; Genel Mudurun başkanlığında ve Genel Mudurlukte gorevli daire başkanlarından oluşur.
(2) Merkez sınav kurulu sınavlar kapsamında Genel Mudur tarafından gundeme alınan konuları goruşmek ve cozume kavuşturmak amacıyla karar almak uzere zamana bağlı olmaksızın toplanır. Yururlukteki mevzuat hukumlerine uygun olarak aldığı kararları uygular ve ilgili tarafları konu hakkında bilgilendirir.
(3) Merkez sınav kurulunun sekretarya hizmetleri Ozel Buro tarafından yurutulur.
Sınavın hazırlanması, değerlendirilmesi ve denetimine doğrudan katılanlar
MADDE 10- (1) Sınavın hazırlanması, değerlendirilmesi ve denetimine doğrudan katılanlar arasından sınav gunu icin Genel Mudurluk onayı ile aşağıda belirtildiği şekilde gorevlendirilirler.
a) Birinci derecede sorumlular, sınavın hazırlanması, değerlendirilmesi ve denetiminde; sınavın başvuru surecinde başlayıp sınavın gercekleştirilmesi, sınav sonuclarının duyurulması surecine doğrudan katılanlar icinden en fazla sekiz kişiden oluşturulur.
b) İkinci derecede sorumlular, sınavın hazırlanması, değerlendirilmesi ve denetiminde; sınavın başvuru surecinde başlayıp sınavın gercekleştirilmesi, sınav sonuclarının duyurulması surecinde gorev yapan en fazla on iki kişiden oluşturulur.
c) Diğer sorumlular, sınavın hazırlanması, değerlendirilmesi ve denetiminde; sınavın başvuru surecinde başlayıp sınav sonuclarının duyurulması ile sınavda gorevli personel ucretlerinin odenmesi surecinde gorev yapan en fazla yirmi kişiden oluşturulur.
(2) İhtiyac duyulması halinde Bakanlığın ilgili biriminde gorevli personelden de gorevlendirme yapılabilir.
Merkez sınav gorevlileri
MADDE 11- (1) Genel Mudurlukten ve sınav turune gore Bakanlığın ilgili biriminde calışanlardan tek merkezli sınavlarda en fazla yirmi, cok merkezli sınavlarda en fazla kırk personel Genel Mudurluk onayı ile gorevlendirilir.
Gozlemciler komisyonunun oluşumu ve gorevleri
MADDE 12- (1) Genel Mudurlukte gorevli 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel arasından, sınavın ozelliğine gore, belirlenen sayıda gozlemcilerden oluşan kapalı donem gozlemcileri komisyonu ile sınav evrakının tasnifi gozlemcileri komisyonu Genel Mudurluk onayı ile oluşturulur.
(2) Kapalı donem gozlemcileri komisyonu aşağıdaki gorevleri yurutur:
a) Kapalı donem calışması yapılacak olan alanın kontrolunu yapar, kilit altına alınması gereken yerlerin kilitlerini kontrol eder ve tutanak altına alır.
b) Kapalı donem calışması başlamadan frekans karıştırıcı cihazlar ile kamera kayıt cihazlarının calıştırılmasını sağlar.
c) Kapalı donem calışmasına girecek personelin ve eşyanın gerekli kontrollerinin yapılmasını, kapalı donem calışmasına girmelerini ve kapalı donemin başlama gun ve saatiyle ilgili tutanak tutulmasını sağlar.
c) Kapalı donem calışma alanında gorevli personele verilecek evrak ve yemeklerin kontrolunu yaparak guvenlik gorevlisi nezaretinde tutanakla teslimini sağlar.
d) Sınav evrakını sınav merkezlerine goturecek nakliye araclarının guvenlik kontrolunun yapılmasını sağlar.
e) Sınav evrakının nakliye araclarına yuklenmesi aşamasında guvenlik onlemlerinin alınmasını, evrakın guvenli şekilde yuklenmesini, yukleme tamamlandıktan sonra nakliye aracının guvenlik kilidiyle kilitlenmesini sağlar.
f) Kapalı donem calışması suresince acil bir durum olması halinde ilgili daire başkanını bilgilendirerek gerekli mudahalenin yapılmasını sağlar.
g) Calışmalar tamamlandıktan sonra kapalı donem calışma alanının son kontrollerinin yapılmasını ve tutanak duzenlenmesini sağlar.
ğ) Bunun dışında kalan hususlar Kapalı Donem Talimatnamesi ile duzenlenir.
(3) Sınav evrakının tasnifi gozlemcileri komisyonu aşağıdaki gorevleri yurutur:
a) Sınav evrakının tasnifi sırasında sınav guvenlik kutu veya cantalarından ve sınav guvenlik poşetlerinden cıkan tutanakları inceler.
b) Tutanaklar doğrultusunda sınavı iptal edilmesi gereken adayları tespit eder.
c) Sınav uygulaması sırasında yaşanan aksaklıklara ilişkin hazırlanmış tutanakları iş bitiminde hazırlayacağı rapora ekler.
c) İş ve işlemler tamamlandığında uc iş gunu icerisinde rapor oluşturarak ilgili daire başkanlığına teslim eder.
d) Sınav işlemleri tamamlanan kayıtları uygun elektronik ortamlara aktararak uc nusha halinde ilgililere teslim eder.
Bolge sınav koordinasyon kurulunun oluşumu ve gorevleri
MADDE 13- (1) Bolge sınav koordinasyon kurulu, cok merkezli sınavlarda buyukşehir statusundeki illere bağlı ilceler de dahil olmak uzere sınav yapılan merkezlerde milli eğitim mudurunun başkanlığında, il veya ilce emniyet muduru veya gorevlendireceği bir temsilci ve sorumluluk bolgesi itibarıyla il veya ilce jandarma komutanı veya gorevlendireceği bir temsilcinin katılımıyla, her sınav oncesi valilik veya kaymakamlık oluru ile oluşturulur.
(2) Bolge sınav koordinasyon kurulu aşağıdaki gorevleri yurutur:
a) Sınavın tum aşamalarının guvenliği ile ilgili alınan tum kararları eksiksiz olarak uygular.
b) Sınav evrakının sınav oncesinde ve sonrasında guvenli bir şekilde merkeze ulaşması icin gerekli tedbirleri alır ve bununla ilgili tum birimleri bilgilendirir.
Merkez guvenlik koordinatorleri, sınav guvenlik koordinatorleri ve amirleri
MADDE 14- (1) Cok merkezli sınavlarda Emniyet Genel Mudurluğunden ve Jandarma Genel Komutanlığından merkez guvenlik koordinatorleri gorevlendirilir. Bu gorevliler illerde gorevli sınav guvenlik koordinatorleri ve amirleri ile iş birliği halinde calışırlar.
(2) Cok merkezli sınavlarda, il veya ilce merkezlerinde bir sınav guvenlik koordinatoru gorevlendirilir.
(3) Cok merkezli sınavlarda, il veya ilce merkezlerinde on binaya kadar uc, yirmi binaya kadar dort, otuz binaya kadar beş, elli binaya kadar altı ve ilave her yirmi bina icin bir sınav guvenlik amiri gorevlendirilir. Komisyonların oluşumu ile ilgili iş ve işlemleri Emniyet Genel Mudurluğu yurutur.
(4) Sınav guvenlik koordinatorleri ve amirleri, sınav evrakının Genel Mudurlukten bolge sınav merkezlerine ulaştırılması, saklanması, okul veya binalara nakli, sınava girecek adayların okul veya binalara alınması ve sınav evrakının sınavdan sonra aynı yolla Genel
Mudurluğe ulaştırılması aşamalarının guvenli ve kurallara uygun bir şekilde gercekleştirilmesinde gorevlidir.
Bolge sınav yurutme komisyonunun oluşumu ve gorevleri
MADDE 15- (1) Bolge sınav yurutme komisyonu;
a) İl merkezlerinde, sınavlardan sorumlu il milli eğitim mudur yardımcısı veya şube muduru başkanlığında, maarif mufettişi, il milli eğitim mudur yardımcıları, şube mudurleri veya uzmanlardan olmak uzere toplam uc,
b) Buyukşehir statusundeki illere bağlı ilceler de dahil olmak uzere sınav yapılan ilce merkezlerinde, şube muduru başkanlığında, diğer şube mudurleri veya ilcedeki okul mudurlerinden olmak uzere toplam uc,
c) Yurt dışı sınav merkezlerinde, varsa eğitim muşaviri, eğitim ataşesi veya okul muduru başkanlığında, okul muduru, mudur yardımcısı veya oğretmenlerden olmak uzere toplam uc kişiden oluşur.
c) (c) bendindeki komisyon, bulunduğu ulkede oncelikle Bakanlığa bağlı okul veya okullardan sınav yapılacak merkezi belirler. Yeterli sayıda oğretmeni, belirlenen sınav merkezinde gorevli oğretmenlerden, sınav gunu icin sınav yapılan merkezde salon başkanı ve gozetmen olarak gorevlendirir. Sınav yapılacak yerde Bakanlığa bağlı okul veya oğretmen olmaması halinde gerekli tedbirler eğitim muşaviri veya eğitim ataşesi tarafından Genel Mudurluk veya ilgili genel mudurlukle koordineli olarak alınır. Alınan tedbirler sınavdan once Genel Mudurluğe bildirilir.
d) Komisyonlar illerde valilik, ilcelerde kaymakamlık, yurt dışında ise yetkili amir onayı ile oluşturulur.
(2) Sınav merkezi olmayıp, cezaevlerinde veya ozru nedeniyle evde veya hastanede sınava alınacak adayların sınavlarındaki gorevliler, birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde oluşturulan bolge sınav yurutme komisyonunca belirlenir.
(3) Bolge sınav yurutme komisyonu aşağıdaki gorevleri yurutur:
a) Sınavın yapıldığı merkezlerde sınavın duzenlenmesi ve uygulanmasında birinci derecede yetkili ve sorumludur.
b) Sınav evrakının mahallinde karşılanması, saklanması, sınavın uygulanması ve sınav surecinin denetimi aşamalarında gorev yapar.
c) Genel Mudurlukce merkezi olarak gorevlendirmelerin yapılmaması halinde, sınav bolgesinde sınavla ilgili gerekli gorevlendirmeleri yapar, bina sınav komisyonu başkanı ile bolge bazında salon gorevlilerinin listelerini sınavdan once hazırlar, hangi okul veya binada kimlerin gorev yapacağını kura ile belirler, sınavdan bir gun once bina sınav komisyonu başkanı ve salon gorevlisi olarak gorevlendirilen oğretmenlerin gorev yaptığı okul mudurluklerine bildirir.
c) Sınav aday salon yoklama listelerinin, sınavdan en az iki gun once, sınav yapılacak okul veya binalarda, adayların gorebilecekleri bir yerde ilan edilmesini sağlar.
d) Bina sınav komisyonu başkanları ve gorevlendirilmesi halinde kurum temsilcilerinin katılımıyla toplantı yaparak uygulamada dikkat edilecek hususları ve onlemleri goruşup tutanak altına alır.
e) İl veya ilcede yapılan sınav ve sınav evrakının guvenliğini sağlamak icin, il veya ilce emniyet mudurluğu veya jandarma komutanlığıyla iş birliği yaparak gerekli tedbirleri alır.
f) Sınav guvenlik kutu veya cantalarını, en az iki uyenin hazır bulunduğu ortamda Bakanlıkca gorevlendirilen sınav evrakı nakil/koruma gorevlisinden, arac ve sınav guvenlik kutu veya cantalarının guvenlik kilitlerini kontrol ederek tutanakla teslim alır ve sınava kadar
guvenliğini sağlar. Sınav guvenlik kutu veya cantalarını bina sınav listelerine gore kontrol eder ve bina sınav komisyonuna sınav oncesinde tutanakla teslim eder. Sınav sonunda sınav evrakını teslim alıp Bakanlıkca gorevlendirilen sınav evrakı nakil/koruma gorevlisine teslim eder.
g) Sınava girecek tutuklu, hukumlu veya durumu sağlık kurulu raporu ile belgelendirilen adaylar ile tabii afet, naklen yer değişikliği ve benzeri hallere bağlı zorunlu ikamet değiştiren adayların resmi makamlardan alınacak mazeret belgelerini değerlendirip uygun bulunanları Genel Mudurluğun uygun goruşunu alarak yedek salonda sınava alır.
ğ) Sınava girecek adaylardan, sağlık durumları nedeniyle ozel sınav hizmetine ihtiyacı olanlar icin ilgili mevzuat ve sınav kılavuzlarında belirtilen esaslara gore gerekli tedbirleri alır.
h) Sınav suresince sınav yapılan okul, bina ve salonları kontrol eder.
ı) Sınav esnasında yaşanan aksaklıkları Genel Mudurlukce belirlenen elektronik posta adresine sınav anında bildirir.
i) Bina sınav komisyonları tarafından, sınav esnasında unutulan sınav evrakını gerekli guvenlik tedbirleri altında Genel Mudurluğe ulaştırır.
j) Sınavın bitiminde karşılaşılan sorunlar hakkında hazırlanacak olan detaylı raporu, komisyon uyelerince imzalandıktan sonra Genel Mudurlukce belirlenen resmi elektronik posta adresine uc iş gunu icerisinde ulaştırır.
k) Genel Mudurluğun sınavla ilgili vereceği diğer gorevleri yapar.
(4) Salon gorevlilerinin belirlenmesinde aşağıdaki hususlara dikkat edilir:
a) Sınavlarda salon gorevlisi olarak fiilen gorevde olan oğretmenlerin gorevlendirilmesi esastır. Ancak, oğretmenlerin tatil donemlerinde yeterli sayıda oğretmen bulunmaması durumunda milli eğitim mudurluklerinde gorevli il milli eğitim mudur yardımcısı, şube muduru, tesis muduru, uzman, muhendis veya en az lisans mezunu personelden, yeterli personel bulunamaması durumunda ise lisans veya on lisans mezunu diğer kamu personelinden de gorevlendirme yapılabilir.
b) Onceki sınav gorevini mazeretsiz olarak yerine getirmeyen veya bu Yonergenin 43 uncu maddesinin dorduncu fıkrasına gore tedbir uygulanan salon gorevlilerine gorev verilmez.
(5) Milli eğitim mudurlukleri sınav yapılacak okul veya bina bilgilerini surekli guncel tutmak zorundadır. Milli eğitim mudurlukleri tarafından belirlenen okul veya binalar dikkate alınarak adayların sınava girecekleri yerler Genel Mudurluk tarafından tespit edilir.
(6) Sınav merkezlerinde sınav yapılacak okul veya binaların belirlenmesinde aşağıdaki esaslar goz onunde bulundurulur.
a) Ulaşım kolaylığı,
b) Engelli adayların kullanımına uygun sınav salonlarının olması,
c) Sınava girecek adayların rahatca oturabileceği oğrenci sıralarının bulunması,
c) Gurultulu ortamlardan uzak olması,
d) Salon sayısının fazlalığı,
e) Sınav yapılacak salonun, sınavın sağlıklı yapılması icin gerekli ısı, ışık ve benzeri fiziksel şartları taşıması.
Bolge sınav yurutme destek gorevlisi
MADDE 16- (1) Sınav gunu icin bolge sınav yurutme komisyonuna sınavlarla ilgili iş ve işlemlerde yardımcı olmak uzere milli eğitim mudurluğu personelinden iki kişi valilik veya kaymakamlık onayı ile bolge sınav yurutme destek gorevlisi olarak gorevlendirilir.
Bina sınav komisyonunun oluşumu ve gorevleri
MADDE 17- (1) Sınavın yapılacağı okul veya binada gorevli okul veya kurum muduru, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı, bunlardan birinin olmaması durumunda oğretmenlerden biri bina sınav komisyonu başkanı olarak gorevlendirilir. Sınavlarda valilik
10

veya kaymakamlık onayı ile okul mudur yardımcıları ve oğretmenlerden olmak uzere en fazla uc kişi ile bina sınav komisyonu oluşturulur. Okul muduru, gorev yaptığı okul veya bina dışında sınav yapılan diğer okul veya binada bina sınav komisyon başkanı olarak gorevlendirilebilir. Bu durumda komisyon uyeleri sınav yapılan okul veya binada gorevli personelden belirlenir.
(2) Okul dışında yapılan sınavlarda, bina sınav komisyonu oluşturulmaz. Sınav komisyonu oluşturulmayan binalar icin bir bina sınav sorumlusu gorevlendirilir. Gorevlendirilen bina sınav sorumlusu bina sınav komisyonunun gorevlerini yerine getirir.
(3) Bina sınav komisyonu aşağıdaki gorevleri yurutur:
a) Bina sınav komisyon başkanı, bolge sınav yurutme komisyonunun sınavla ilgili yapacağı toplantıya katılır. Toplantıda goruşulen hususlar ve alınan kararlara gore okul veya bina sınav planlamasını ve organizasyonunu yapar.
b) Okul veya bina ve salonların sınav koşullarına gore hazırlanmasını sağlar.
c) Okul veya binada sınava girecek adayların salon yoklama listelerini bolge sınav yurutme komisyonundan alarak sınavdan en az iki gun once, adayların sınava girecekleri okul veya binada gorebilecekleri uygun bir yerde ilan eder.
c) Merkezden yapılacak gorevlendirmeler haric, sınavda gorev almak isteyen oğretmenleri tespit ederek bolge sınav yurutme komisyonuna onerir. Gorevlendirilen personele sınavla ilgili gorevlerini imza karşılığı duyurur. Merkezden yapılan gorevlendirmelerde tum iş ve işlemler MEBBİS sistemi uzerinden yapılır.
d) Salon gorevlileri ile sınav başlamadan en az bir saat once toplantı yaparak Bakanlıkca belirlenmemiş ise kura ile salon başkanı, gozetmen ve yedek gozetmenleri belirler, gorev ve sorumluluklarını acıklar. Toplantıya katılmayan salon gorevlisinin yerine yedek gozetmenlerden gorevlendirme yapar. Toplantıya katılmayan ve gorevine gec gelen personele hicbir gorev vermez. Bu personeli tutanakla belirleyerek bolge sınav yurutme komisyonuna bildirir.
e) Sınav gorevlilerinin, gorevlerini gosterir yaka kartının sınav suresince gorevlilerin uzerinde gorunur şekilde bulunmasını sağlar.
f) Sınav gunu, sınav guvenlik kutu veya cantalarını şehir ici sınav evrakı nakil gorevlisinden tutanakla teslim alır, sınav guvenlik kutu veya cantalarını acar, icindeki sınav guvenlik poşetlerini sayarak kontrol eder, sorun varsa bolge sınav yurutme komisyonunun talimatına gore işlem yapar.
g) Sınav guvenlik poşetlerini salon başkanlarına imza karşılığında teslim eder.
ğ) Guvenlik gorevlileriyle iş birliği yaparak sınava getirilmesi yasak olan eşyalarla sınava gelen adayların sınav binasına alınmamasını sağlar.
h) Sınav listelerinde ismi olmayan ancak mazeretleri Genel Mudurluk tarafından uygun gorulen adayları, gerekli tutanakları hazırlayarak yedek salonda sınava alır.
ı) Sınav suresince, aday ve gorevliler dışındaki kişilerin binaya girmesini engeller ve sınav salonlarından cıkan adayların sessiz ve hızlı bir şekilde binadan ayrılmalarını sağlar.
i) Butun sınav salonlarında sınavı aynı saatte başlatır ve bitirir.
j) Salon kapılarının, zorunlu bir neden olmadıkca, sınav suresince acık tutulmasını
sağlar.
k) Sınav suresince salonlarda, binada ve binanın cevresinde sessizliğin sağlanması icin sınav gorevlilerini uyarır ve sessizliğin bozulmasına yol acan olay olursa derhal mudahale eder.
l) Sınav evrakının hatalı veya eksik cıkması durumunda gerekli tedbirleri alır ve durumu bolge sınav yurutme komisyonuna bildirir.
m) Sınav salonları ve salondaki sıraları, Genel Mudurluk tarafından belirlenen oturma duzeni doğrultusunda numaralandırarak sınavdan bir gun once hazır duruma getirilmesini sağlar.
n) Sınav suresince salonları ve salon gorevlilerini belirli aralıklarla kontrol eder, gerektiğinde uyarır.
o) Sınavın bitiminde ağzı kapatılmış sınav guvenlik poşetlerini salon başkanlarından imza karşılığında teslim alır.
o) Sınav goreviyle ilgili gerekli tutanakları duzenler.
p) Sınav evrakını, Genel Mudurlukce geri donuş sınav guvenlik kutu veya cantası olarak belirlenmiş olan sınav guvenlik kutu veya cantasına koyar.
r) Yedek sınav guvenlik poşeti dahil sınav guvenlik poşetlerini, sınav guvenlik kutu veya cantalarına koyarak guvenlik kilidi ile kilitleyip şehir ici sınav evrakı nakil gorevlisine teslim eder.
s) Birden fazla oturumlu sınavlarda, her oturuma ait sınav guvenlik poşetlerini ilgili sınav guvenlik kutu veya cantasına koyar. Farklı sınav guvenlik kutu veya cantasına konulan sınav guvenlik poşetleri hakkında ayrıntılı olarak tutanak duzenler.
ş) Dışarıda unutulan sınav evrakı, sınav guvenlik poşetleri ve duzenlenen tutanakları Genel Mudurluğe gonderilmek uzere bolge sınav yurutme komisyonuna gonderir.
t) Yedek salonda sınava girecek aday olmaması halinde yedek sınav guvenlik poşetini kesinlikle acmaz. Yedek salonda sınava girecek aday olması veya beklenilmeyen bir durumla karşılaşılması halinde yedek sınav guvenlik poşetini acar ve ayrıntılı olarak tutanak duzenler.
u) Bolge sınav yurutme komisyonunun sınavla ilgili vereceği diğer gorevleri yapar.
e-Sınav merkez yurutme kurulunun oluşumu ve gorevleri
MADDE 18- (1) e-Sınav merkez yurutme kurulu, Genel Mudur veya bir daire başkanının başkanlığında, daire başkanı, şube muduru, araştırmacı, uzman, mudur, muhendis, oğretmen, programcı, cozumleyici kadrolarında gorevli iki uye olmak uzere toplam uc kişiden Genel Mudurluk onayı ile oluşturulur. İhtiyac duyulması halinde Bakanlığın ilgili biriminde gorevli personelden de gorevlendirme yapılabilir.
(2) e-Sınav merkez yurutme kurulu, e-Sınavın mevzuatına uygun yapılması ve uygulamada karşılaşılan sorunların cozumu icin gerekli onlemlerin alınmasını sağlar. Sınavları doğrudan sınav merkezi ya da Genel Mudurlukce oluşturulan izleme merkezinden takip eder.
(3) Araştırma geliştirme calışmaları yapmak icin Ankara ilinde yapılacak e-Sınavlarda kullanılacak salonlardan birinin e-Sınavla ilgili personel gorevlendirme iş ve işlemleri Genel Mudurluk tarafından yurutulur.
(4) Sınav gunu e-Sınav merkez yurutme kuruluna e-Sınav uygulamaları ile ilgili iş ve işlemlerde sekretarya ve destek hizmetleri vermek uzere Genel Mudurlukte fiilen gorev yapan personelden hafta ici mesai saatleri dışında ve hafta sonu yapılan e-Sınavlarda bir merkez sınav gorevlisi gorevlendirilir.
e-Sınav bina komisyonunun oluşumu ve gorevleri
MADDE 19- (1) e-Sınav bina komisyonu;
a) Genel Mudurluk tarafından Ar-Ge calışmaları icin kullanılan, Ankara ilinde bulunan e-Sınav uygulamalarının gercekleştirildiği e-Sınav salonlarından birinde Genel Mudurlukce uygun gorulen şube muduru, uzman, muhendis, oğretmen, programcı ve cozumleyici olarak gorev yapanlardan bir sınav uygulama ve izleme sorumlusu ile Genel Mudurlukte gorevli şube muduru, uzman, muhendis, oğretmen, araştırmacı, programcı ve cozumleyici olarak gorev yapanlardan her salon icin bir salon başkanı ve bir gozetmen olmak uzere uc uyeden Genel Mudurluk onayı ile oluşturulur. Hafta sonları Genel Mudurluk tarafından Ar-Ge calışmaları icin kullanılan Ankara ilinde bulunan e-Sınav uygulamalarının gercekleştirildiği salon veya salonların bulunduğu binalarda gorevli okul veya kurum muduru, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı veya oğretmenlerden biri bina yoneticisi olarak gorevlendirilebilir.
b) e-Sınav bina komisyonu, milli eğitim muduru veya gorevlendireceği il milli eğitim mudur yardımcısı, il veya ilce milli eğitim şube muduru, maarif mufettişi ve uzman kadroları ile e-Sınav uygulamalarının gercekleştirildiği salon veya salonların bulunduğu binalarda gorevli okul veya kurum muduru, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı veya oğretmen olarak gorev yapan bir yetkilinin başkanlığında, her salonda e-Sınav uygulama sertifikasına sahip personelden bir sınav uygulama ve izleme sorumlusu ile uzman, muhendis, okul veya kurum muduru, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı, oğretmen, araştırmacı, programcı ve cozumleyici olarak gorev yapanlardan bir salon başkanı ve bir gozetmen olmak uzere dort uyeden milli eğitim mudurunun teklifi ve valilik veya kaymakamlık oluru ile oluşturulur.
Aynı gun icinde tek oturumlu e-Sınav uygulamalarında ise e-Sınav bina komisyon başkanı gorevlendirilmesi yapılmaz. Tek oturumlu e-Sınav uygulamalarında, e-Sınav uygulaması sertifikasına sahip personelden bir sınav uygulama ve izleme sorumlusu ile uzman, muhendis, okul veya kurum muduru, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı, oğretmen, araştırmacı, programcı ve cozumleyici olarak gorev yapanlardan, her salon icin bir salon başkanı ve bir gozetmen olmak uzere uc uyeden milli eğitim mudurunun teklifi ve valilik veya kaymakamlık oluru ile oluşturulur. Bu komisyonda gorev alacaklar bir yıl icerisinde en fazla 20 gorev alabilirler.
c) e-Sınav bina komisyonu başkanı her sınav gunu icin, sınav uygulama ve izleme sorumlusu ile salon başkanı ve gozetmenler her sınav oturumu icin belirlenir. Ayrıca e-Sınav uygulamalarının yapıldığı okul veya kurumlarda gorevli hizmetli kadrosunda bulunan personelden hafta ici mesai saatleri dışında ve hafta sonu yapılan e-Sınavlarda her sınav gunu icin bir hizmetli destek gorevlisi olarak gorevlendirilir. Hizmetli gorevi alacaklar bir yıl icerisinde en fazla 20 gorev alabilirler. Sınav salonunun bulunduğu kurumda yeterli hizmetli bulunmadığı durumlarda kurumun bağlı olduğu milli eğitim mudurluğune bağlı diğer okul veya kurum personelinden gorevlendirilir.
c) e-Sınav komisyon başkanı, sınav salonlarının uygun hale getirilmesi, adayların sınav binasına alınması, gerekli guvenlik tedbirlerinin sağlanmasına yonelik iş ve işlemleri koordine eder.
d) e-Sınav salon başkanı ve gozetmeni, sınav oncesi e-Sınav salonunun hazır hale getirilmesi, adayların oturma duzenlerine uygun olarak salonlara alınması, kimlik kontrollerinin yapılması, sınavın guvenli bir şekilde uygulanması, salon aday yoklama listesinin adaylara sınav bitiminde imzalatılması ve benzeri işleri bu Yonergenin 23 uncu maddesinde belirtilen gorevlere uygun olarak yapar.
e) e-Sınav uygulama ve izleme sorumlusu, sınav oncesi e-Sınav salonunda bulunan tum elektronik donanımın kontrollerini yaparak e-Sınav uygulamasına hazır hale getirir, sınav salonunda teknik bir sorunla karşılaşıldığında gerekli tedbirleri alır. e-Sınava girecek aday listesi ile e-Sınav sorularını sistem uzerinden ceker, adaylara e-Sınav uygulaması hakkında gerekli acıklamaları yapar ve benzeri işleri bu Yonergenin 23 uncu maddesinde belirtilen gorevlere uygun olarak yapar.
DORDUNCU BOLUM Gorev ve Sorumluluklar
Kurum temsilcisi ve gorevleri
MADDE 20- (1) Gerekli gorulduğu hallerde Genel Mudurluk onayı ile aranılan şartları taşıyanlar arasından sınav bolgelerine yeterli sayıda kurum temsilcisi gorevlendirilir.
(2) Kurum temsilcisi olarak gorevlendirilecek personelde aranılacak şartlar şunlardır:
a) Genel Mudurluk bunyesinde daire başkanı, şube muduru, uzman veya oğretmen olarak gorevli olmak,
b) Uzman ve oğretmenler icin, en az bir yılı Bakanlık merkez teşkilatında olmak şartıyla memuriyette en az uc yıl hizmeti olmak,
c) Buyukşehir statusunde olan iller haric gorevlendirilmesi duşunulen ilin nufusuna kayıtlı olmamak,
c) Gorevin gerektirdiği nitelikte bilgi, tecrube ve temsil kabiliyetine sahip olmak.
(3) Gerekli durumlarda Bakanlık merkez teşkilatının ilgili birimlerinden daire başkanı, şube muduru, uzman ve oğretmen gorevlerinde bulunanlardan ikinci fıkranın (b), (c) ve (c) bentlerinde belirtilen şartları taşıyanlar da kurum temsilcisi olarak gorevlendirilebilir.
(4) Kurum temsilcisi aşağıdaki gorevleri yurutur:
a) Aynı sınav bolgesinde birden fazla kurum temsilcisi gorevlendirilmesi halinde, kadro unvanı yuksek veya hizmet suresi fazla olan bir kurum temsilcisi toplantılarda koordinator olarak gorevlendirilir. Sınav bolgesinde ilcelerin fazla olması durumunda ilce dağılımı Genel Mudurluk veya koordinator tarafından yapılır.
b) Sınav gununden en az bir gun once gorevlendirildiği il veya ilcede hazır bulunarak bolge sınav yurutme komisyonunun yapacağı toplantıya katılır.
c) Sınav gunu sınav evrakının muhafaza edildiği yerin guvenliğini kontrol eder, sınav evrakının sınav okul veya binalarına sevkiyatında hazır bulunur.
c) Sınavın usulune uygun yapılıp yapılmadığını takip icin sınav binalarını kontrol eder, gerektiğinde salonlara girerek sınav uygulamasına ilişkin ayrıntıları ve adayların kimliklerini inceler. Sınav uygulaması esnasında sınavın usul ve esaslarına aykırı bir durum tespit etmesi halinde sınav gorevlilerinden konu hakkında tutanak duzenlenmesini talep eder. Duzenlenmemesi halinde bina sınav komisyonunca tutanak duzenlenmesini sağlar ve durumu Genel Mudurluğe vereceği raporunda belirtir.
d) Sınav bitiminde, sınav guvenlik kutu veya cantalarının bolge sınav yurutme komisyonuna tesliminde hazır bulunur.
e) Koordinator veya kurum temsilcileri sınavla ilgili değerlendirme raporu duzenler ve katıldığı toplantılara ait tutanakları da ekleyerek gorevinin sona ermesinden en gec uc iş gunu icinde Genel Mudurluğe teslim eder.
f) Genel Mudurluk tarafından sınavla ilgili verilen diğer gorevleri yapar.
Milli eğitim mudurluğunun gorevleri
MADDE 21- (1) Milli eğitim mudurluğu Bakanlığın gercekleştirdiği sınavların guvenlik icinde ve sorunsuz olarak yapılabilmesi icin aşağıdaki gorevleri yerine getirir:
a) Sınavlarla ilgili hizmetlerin yurutulebilmesi icin iş bolumu yapar.
b) Sınavlara yonelik il veya ilcede bilişim hizmetlerini yurutur ve bilişimle ilgili gerekli teknik desteği sağlar.
c) Sınav hizmetlerini yurutebilmek icin il veya ilcede gerekli personel gorevlendirmelerini yapar.
c) Sınavlarla ilgili duyurulması gereken bilgi ve belgeleri, ilgili kurum veya kuruluşlara zamanında duyurur.
d) Sınav yapılacak okul veya binalarla ilgili bilgilerin elektronik ortamda guncel halde bulunmasını sağlar.
e) Sınav guvenlik kutu veya cantalarını taşıyan nakil aracının guvenliğini sağlamak amacı ile emniyet birimleri ile iş birliği icerisinde aracın guvenli şekilde park edilmesi icin gerekli tedbirleri alır. Sınav guvenlik kutu veya cantalarını sınav evrakı nakil/koruma gorevlileri ile şehir ici sınav evrakı nakil gorevlisine teslim edilip alınmasında gerekli olan tutanakları hazırlar.
f) Ozel Motorlu Taşıt Surucu Kursiyerleri Sınavında ve Genel Mudurluk tarafından bildirilen diğer sınavlarda adayların başvurularını, başvuru yapılmışsa sınav hakkına ilişkin takiplerini yapar.
g) Sınavda gorev alan personelin sınav ucretlerinin merkezi sistem ucret tahakkuk programı aracılığıyla aktarılması işlemlerini takip eder.
ğ) Genel Mudurlukce sınav gorevlilerinin gorevlerini belirtir dokumanda yer alan usul ve esaslara uymayan salon gorevlileri hakkında gerekli idari işlemleri yapar.
h) Bakanlığın sınavlarla ilgili vereceği gorevleri suresi icinde yurutur.
Bina sınav sorumlusu
MADDE 22(1) Cok merkezli sınavlarda, sınav iş ve işlemlerini denetlemek amacıyla, il milli eğitim mudur yardımcısı veya şube muduru, maarif mufettişi, maarif mufettiş yardımcısı, gerekli hallerde araştırmacı, eğitim uzmanı unvanlı personelden sınav yapılacak en fazla uc okul icin 1(bir) kişi valilik onayı ile bina sınav sorumlusu olarak gorevlendirilebilir. Ayrıca sınav komisyonu oluşturulmayan binalar icin bir bina sınav sorumlusu gorevlendirilir. Bina sınav sorumlusu, sınav oncesi bolge sınav yurutme komisyonu tarafından yapılacak toplantıya katılır. Sınav gorevi bitiminde hazırlayacağı raporu bolge sınav yurutme komisyonuna gonderir.
Salon gorevlileri
MADDE 23- (1) Merkezden yapılan gorevlendirmeler haric, bolge sınav yurutme komisyonunun teklifi uzerine her salonda iki salon gorevlisi, her beş salona da bir yedek gorevli valilik veya kaymakamlık onayı ile gorevlendirilir. Salon gorevlilerinin belirlenmesinde, sınav bolgesindeki oğretmenlerin dengeli olarak değerlendirilmesi esastır.
(2) Salon başkanı ve gozetmenler sınavlarla ilgili talimat ve kılavuzlarda belirtilen hususlar doğrultusunda gorevlerini yuruturler.
Yardımcı engelli gozetmeni
MADDE 24- (1) Engeli nedeniyle kendisine yardımcı gorevlendirilecek adaya soruların okunması, kodlama işlemleri ve/veya sınav okul veya binalarındaki diğer ihtiyacları icin nezaret edecek gorevlilerdir. Bu gorevliler, bolge sınav yurutme komisyonunca sınavın ozelliğine gore ilgili alan oğretmenlerinden ya da ihtiyaca gore ozel e&#