MEB, Merkezi Sistem Sınav yonergesini 18 Ağustos 2016 tarihi itibariyle değiştirdi. Yeni yonergenin tam metnine "MEB Merkezi Sistem Sınav Yonergesi" haberimizden ulaşabilirsiniz.
Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yonergesinin "Sınavlarda gorevlendirilen personele odenecek ucret" başlıklı 40. maddesindeki;
"Sınavlarda gorevlendirilen personele odenecek ucret
MADDE 40-(1) Bu Yonergeye gore yapılacak sınavlarda, sınavın hazırlanmasından sonuclanıncaya kadar gecen surecte gorevlendirilecek personel ile sınav evrakı koruma guvenlik gorevlisi olarak sınav gunu ve sınav gunu dışında gorev yapan personele odenecek ucretler, 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Sınav Ucretlerine İlişkin Usul ve Esaslar gereğince, o yıl icin belirlenecek gosterge rakamlarına ve ilgili diğer mevzuata gore, Genel Mudurluk goruşu alınarak Doner Sermaye İşletmesi tarafından alınacak ust yonetici onayı ve ilgili diğer mevzuata gore belirlenir.
(2) Sınav sorularını hazırlama surecinde gorevlendirilecek akademik personel ile uzman personele ilişkin odemeler 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Sınav Ucretlerine İlişkin Usul ve Esaslar gereğince yapılır."
Hukumlerine gore Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yonergesine gore yapılacak sınavlarda sınavın hazırlanmasından sonuclanıncaya kadar gecen surecte gorevlendirilecek personel ile sınav evrakı koruma guvenlik gorevlisi olarak sınav gunu ve sınav gunu dışında gorev yapan personele odenecek ucretler, 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Sınav Ucretlerine İlişkin Usul ve Esaslara gore odenecektir.
Fakat zaten, 2016-2017 toplu sozleşmesinde, MEB tarafından yapılan merkezi sınavlarda gorevli oğretmenlere, 2006/11350 sayılı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar uzerinden değil 2012/2723 sayılı Sınav Ucretlerine İlişkin Usul ve Esaslar uzerinden odeme yapılması kararlaştırılmıştı.
Toplu sozleşmenin ilgili hukmu şu şekildedir:
"Milli Eğitim Bakanlığınca hafta sonu yapılan merkezi sınavlarda gorev alanlara odenecek sınav ucretleri
Madde 18- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında sayılan sınavlardan hafta sonu tatillerinde yapılan merkezi sınavlarda fiilen gorev yapanlara, 2006/11350 sayılı Karar uyarınca herhangi bir ek ders ucreti odenmemek kaydıyla, 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Sınav Ucretlerine İlişkin Usul ve Esaslara gore sınav ucreti odenir. Ucreti doner sermayeye yatırılmak suretiyle yapılan sınavlar icin bu kapsamda yapılacak odemeler doner sermaye butcesinden karşılanır."

Bu toplu sozleşme hukumlerine gore zaten Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yonergesine gore yapılacak sınavlarda gorevli personele 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Sınav Ucretlerine İlişkin Usul ve Esaslara gore sınav ucreti odenmektedir.
Kısacası yonergedeki değişiklik toplu sozleşme hukmunun kalıcı bir şekilde mevzuata işlenmesi icin yapılmıştır.
Odenecek sınav ucretlerine ise 22 Nisan 2016 tarihinde yaptığımız "MEB, sınav ucretlerini duşurdu" haberimizde yer vermiştik.
Ahmet KANDEMİR