Oğretmenlerin 2016 Eylul İl İci Ve İller Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu OĞRETMENLERİN 2016 EYLUL İL İCİ VE İLLER ARASI İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME DUYURUSU
Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında gorevli oğretmenlerin il ici ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri, 17/04/2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği doğrultusunda aşağıda belirtilen acıklamalar cercevesinde yapılacaktır.
İsteğe bağlı yer değiştirmelere;
1- Oğretmenlerden 30 Eylul 2016 tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar il icinde, bulundukları ilde uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar ise iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir.
2- Birinci, ikinci ve ucuncu hizmet alanlarında gorev yapan zorunlu calışma yukumlusu oğretmenlerden;
a) Sağlık ve eş durumu mazeretleri nedeniyle zorunlu calışma yukumluluğu ertelenmiş olanlar,
b) Başvuruların son gunu itibarıyla adaylıkları kaldırılmış olanlar,
istemeleri halinde uc yıllık calışma suresi şartı aranmadan il icinde veya il dışındaki zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarına yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
3- Uc yıllık surenin hesabında oğretmenin;
a) İl icinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda, iller arasında yer değiştirecekler bakımından ise bulunduğu ilde fiilen oğretmen (sozleşmeli oğretmen veya asker oğretmen olarak gecirdiği sureler dahil), veya eğitim kurumu yoneticisi olarak gorevlendirildiği sureler,
b) Gorevli oldukları eğitim kurumunun donuşturulmesi, kapanması, norm kadro fazlası olmaları, hizmetin gereği ve benzeri ceşitli nedenlerle idari tasarrufla istekleri doğrultusunda veya resen gorev yerleri değiştirilen oğretmenlerin bulundukları eğitim kurumunda veya ilde calışılması gereken surenin hesabında, daha onceki eğitim kurumlarında veya ilde gecen hizmet sureleri birlikte,
c) Hizmetin gereği olarak il icinde veya iller arasında idari tasarrufla yer değişikliği yapılanlardan yargı kararı gereğince eski gorev yerine iade edilenlerin eski ve yeni gorev yerlerindeki hizmet sureleri birlikte,
değerlendirilir.
4- Halen gorev yaptıkları eğitim kurumunda ihtiyac ve norm kadro fazlası olan oğretmenler ile eğitim kurumlarında ikinci gorev kapsamında yonetici olarak gorev yapmakta olanlardan yoneticiliğe devam etmek istemeyenler, uc yıllık calışma şartı aranmaksızın il icinde yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. Ancak, bu kapsamda bulunan oğretmenlerden iller arası yer değiştirme isteğinde bulunacaklar il genelinde alanlarında oğretmen ihtiyacı olmaması halinde sure şartı aranmaksızın yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir.
5- Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gorevlendirilen oğretmenler, gorevlendirmeleri sona erdirilmedikce yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır; ancak, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumuna donen oğretmenlerden kadrolarının olduğu eğitim kurumunda uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar il icinde, bulundukları ilde uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar ise iller arasında yer değişikliği isteğinde bulunabilecektir.
6- Yurt dışında gorevlendirilenler ile aylıksız izinli olan oğretmenlerden yurt dışı gorev suresi veya aylıksız izinlerinin 30 Eylul 2016 tarihine kadar sona ereceğini belgelendirenler, diğer şartları da taşımaları kaydıyla, yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir. Yer değişikliği gercekleştirilen oğretmenlerden en gec 30 Eylul 2016 tarihi itibarıyla gorevine başlamayanların atamaları iptal edilecektir.
7- Soruşturma sonucunda gorev yerleri; il dışına değiştirilenler daha once gorev yaptıkları il'e, il icinde değiştirilenler daha once gorev yaptıkları ilceye, ilce icinde değiştirilenler ise daha once gorev yaptıkları eğitim kurumuna aradan (yeni gorevlerine başladıkları tarihten itibaren) uc yıl gecmeden yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır.
8- Başvurular, http://mebbis.meb.gov.trveya http://ikgm.meb.gov.tradreslerinde yer alan Elektronik Başvuru Formu doldurulmak suretiyle yapılacaktır.
9- Elektronik Başvuru Formu dışında bir belgeyle veya posta yoluyla yapılan başvurular; gerekli şartları taşımayan başvurular; gerceğe aykırı bilgi ve belgeyle ya da istenilen bilgileri uygun bicimde işaretlemeden yapılan başvurular ile Elektronik Başvuru Formu imzalanmadan ve onaylanmadan yapılan başvurular gecersiz sayılacak; gecersiz başvurulara dayalı olarak yapılan yer değiştirmeler iptal edilecektir.
10- Yer değiştirme isteğinde bulunacak oğretmenler; Elektronik Başvuru Formuna yansıtılacak kimlik, oğrenim, Bakanlık atama alanı, hizmet suresi, hizmet puanı ve benzeri bilgilerini başvuru yapmadan once MEBBİS e-Personel Modulunden (Ozluk) kontrol ederek yanlış ya da eksik bilgilerinin duzeltilmesini belgeye dayalı olarak eğitim kurumu, ilce ve il milli eğitim mudurluklerinden talep edecektir
11- Yer değiştirme iş ve işlemlerinin yurutulmesi, başvuruların onaylanması ve reddedilmesinden sırasıyla eğitim kurumu, ilce ve il milli eğitim mudurlukleri gorevli, yetkili ve sorumludur.
12- Yer değiştirme surecinde yapılan işlemlerle ilgili olarak gerceğe aykırı beyanda bulunan oğretmenler ile gerekli kontrolleri yapmadan bu başvuruları onaylayan sorumlular hakkında yasal işlem yapılacaktır.
13- Başvuru formunun doğru ve eksiksiz doldurulmasından başvuruyu yapan oğretmen sorumludur. Oğretmenler, başvuruların onay işlemleri tamamlanmadan eğitim kurumu yoneticiliklerinden belgeye dayalı bilgi duzeltme talebinde bulunabilecek ve bilgi duzeltmesi yaptıran oğretmenler, suresi icinde yeniden başvuru yapabilecektir. Ancak, başvurunun il milli eğitim mudurluğunce onaylanmasından sonra hicbir surette duzeltme yapılmayacaktır.
14- Yer değiştirme başvurusunda bulunan oğretmenlerden gorev yaptığı il/ilce dışında bulunanlar, her turlu iletişim aracıyla kadrosunun bulunduğu eğitim kurumu mudurluğunu bilgilendirmek suretiyle başvurularının onaylanmasını isteyecek; eğitim kurumu yoneticileri de suresi icinde başvuruları onaylayacaktır. Elektronik Başvuru Formlarının cıktısı, formu onaylayan eğitim kurumu mudurluklerince başvurusu onaylanan oğretmenlere daha sonra imzalattı rılacaktır.
15- Başvurular, sırasıyla eğitim kurumu, ilce ve il milli eğitim mudurluklerince onaylandıktan sonra gecerlilik kazanacaktır. Başvurular, başvurunun yapıldığı veya izleyen gun icinde eğitim kurumu mudurluklerince; eğitim kurumu mudurluğunun onayını takip eden gun icinde ise ilce ve il milli eğitim mudurluklerince onaylanacaktır. Son gun yapılan başvuruların onay işlemleri aynı gun tamamlanacaktır.
16- Mustakil mudurluğu bulunmayan eğitim kurumlarında gorevli oğretmenler ile kadroları il/ilce milli eğitim mudurluklerinde bulunan oğretmenler, başvurularını kadrolarının bulunduğu il/ilce milli eğitim mudurluklerine yapacaktır
17- Başvuru suresi icinde oğretmenler, gorevli oldukları eğitim kurumuna ya da kadrolarının bulunduğu il/ilce milli eğitim mudurluğune dilekce vermek suretiyle yer değiştirme başvurusunu elektronik ortamda iptal ettirebilecektir.
18- Bilişim Teknolojileri alan oğretmenlerinden "Bilgisayar ve Oğretim Teknolojileri Oğretmenliği", "Matematik-Bilgisayar Bolumu", "İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri", "Bilgisayar Teknolojisi Bolumu/Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bolumu" ve "Bilgi Teknolojileri" mezunları, mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarını tercih edemeyecektir.
19- Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin butun alan oğretmenleri ile spor liseleri ve guzel sanatlar liselerinin gorsel sanatlar, muzik ve beden eğitimi alan oğretmenleri aynı tur eğitim kurumlarını isteyebilecekleri gibi diğer eğitim kurumlarını da tercih edebilecektir.
20- Spor liseleri ve guzel sanatlar liseleri dışındaki eğitim kurumlarında gorevli gorsel sanatlar, muzik ve beden eğitimi alan oğretmenlerinden daha once ilgili mevzuatına gore spor liseleri ile guzel sanatlar liselerine atanmış olanlar, ayrıldıkları tarihten itibaren aradan beş yıldan fazla sure gecmemiş olması şartıyla bu eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.
21- Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri dışındaki eğitim kurumlarında gorevli oğretmenlerden başvurunun son gunu itibarıyla Bakanlık kadrolarında adaylık dahil en az uc yıl oğretmenlik yapmış olanlar fen liseleri ve sosyal bilimler liselerini tercih edebilecektir.
22- Oğretmenlerdenbilim ve sanat merkezlerinde gorev yapmakta olanlar ile daha once gorev yapmış olanlar, bilim ve sanat merkezlerini tercih edebilecektir. Halen bilim ve sanat merkezlerinde gorev yapanlar istemeleri halinde diğer eğitim kurumlarını da tercih edebilecektir.
23- Doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlı eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmenler, istemeleri halinde değiştirme isteğinde bulunabilecektir.
24- Oğretmenler, yer değişikliği başvurularında en cok 40 eğitim kurumu tercih edebilecektir.
25- Yer değişikliği başvurusunda bulunan oğretmenlerin hizmet puanları, 08 Eylul 2016 tarihi dikkate alınarak belirlenecektir.
26- Yer değiştirmeler, oğretmenlerin tercih ettiği eğitim kurumlarındaki norm kadro acığı dikkate alınarak hizmet puanı ustunluğu esasına gore yapılacaktır. Hizmet puanının eşitliği halinde sırasıyla; oğretmenlikteki hizmet suresi daha fazla olana, oğretmenliğe daha once başlayana oncelik verilecek; eşitliğin devamı halinde ise atanacak oğretmen bilgisayar kurasıyla belirlenecektir.
27- İsteğe bağlı yer değiştirme kapsamında gorev yeri değiştirilen oğretmenlerin yer değiştirme işlemleri iptal edilmeyecektir. Oğretmenlerin, başvuru yaparken bu hususu goz onunde bulundurmaları gerekmektedir. Ancak bunlardan, yer değiştirmeleri gercekleştirildikten sonra yururlukteki yonetmelikte belirtilen mazeret durumlarından biri oluşanların atamaları, gorev yerlerinden ayrılmamış olmaları kaydıyla iptal edilebilecektir.
28- Yer değiştirme başvuruları 02-08 Eylul 2016 tarihleri arasında alınacak; atamalar 9 Eylul 2016 tarihinde, ataması yapılanların ilişik kesme işlemleri ise 19 -23 Eylul 2016 tarihleri arasında yapılacaktır.
29- Yer değiştirme başvurularına ilişkin tereddutler oncelikle il milli eğitim mudurluklerince giderilecek; bu şekilde giderilemeyen tereddutler ise Bakanlığa bildirilecektir. Yukarıda belirtilen acıklamalarda yer almayan hususlarda Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği hukumleri esas alınacaktır.
İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu