Kente yeni atanan oğretmenlere, gunluk ihtiyaclarını karşılamaları ve oğrencilerle iletişim sağlamaları amacıyla yaygın kullanılan Kurtce kelimeler oğretildi. Necmi Ertuş
Hakkari'ye atanan oğretmenler, duzenlenen seminerde, gunluk ihtiyaclarını karşılamaları ve oğrencilerle iletişim sağlamaları amacıyla yaygın kullanılan Kurtce kelimeleri oğrendi.
İl Milli Eğitim Mudurluğu, 2016 Şubat doneminde kent merkezi ve ilcelerine atanan aday oğretmenlere yonelik "Anadolu'da Cok Kulturluluk, Kaynakları ve Eğitime Yansımaları" semineri duzenledi.
Ataturk Kultur Merkezi'nde 8 gun suren seminerde 367 oğretmene, gunluk ihtiyaclarını karşılamaları ve oğrencilerle iletişim sağlamaları amacıyla bolgede yaygın kullanılan Kurtce kelimeler oğretildi.
Oğretmenlere bunun yanı sıra orf, adet, gelenekler, ilin demografik, ekonomik, aşiret kulturu, aile yapısı, aile icindeki rol dağılımı ve kadın erkek ilişkileri konularında bilgiler verildi.
"İnsanları kazanmak icin oğrenmek istiyorum"
Yuksekova ilcesine atanan oğretmenlerden Samsunlu Buşra Sezer, AA muhabirine yaptığı acıklamada, gorev yeri Hakkari'ye cıktığında once olumsuz tepkiler aldığını anlattı.
Ancak kendisinin kente kotu hislerle gelmediğini belirten Sezer, "İyi ki Hakkari'ye gelmişim. Şimdi bize Kurtce eğitim veriyorlar. Cok istekliyim. Kendimi geliştirmek icin oğrenmeyi planlıyorum. 'Bir dil bir insan' demektir. İnsanları kazanmak, onlarla iletişim icinde olmak icin Kurtce oğrenmeyi istiyorum." dedi.
"Kurtceyi daha cok halktan oğrendik"
Muğla'nın Fethiye ilcesinden Yuksekova'ya atanan sınıf oğretmeni Kubra Yıldız ise Hakkari'ye atandığı icin ilk başta tedirgin olduğunu soyledi.
Ancak kente geldiğinde cok ayrı bir ortamla karşılaştığını kaydeden Yıldız, şoyle konuştu:
"Halk bize cok iyi, saygılı davranıyor. Cok memnun kaldık. Yeni gelen arkadaşlarım da cok memnun kaldı. Bizler 16 kişilik oğretmen gurubu olarak Yuksekova'ya atandık. Oraya gittiğimizde halk tarafından cok guzel karşılandık. Bize verilen seminerde Kurtce oğrettiler. Ancak Kurtceyi daha cok halktan oğrendik."
Yıldız, seminer sayesinde Kurtce "Başım gozum ustune", "Nasılsın, iyi misin?" gibi cumleleri soyleyebildiklerini bildirdi.
Oğretmenlerden Yasemin Ucay da seminerde Kurtce "Hoş geldin", "Teşekkur ederim" gibi kelimelerin yanı sıra renk ve isimleri oğrendiklerini belirtti.