Milli Eğitim Bakanlığı, dershaneler ile oğrenci etut eğitim merkezlerinde eğitim personeli olarak gorev yapanlar arasından 5 bin sozleşmeli oğretmen ataması yapacak. Ayrıca 15 bin sozleşmeli oğretmen atama sonucları da 10 Ekim'de acıklanacak. Yaz tatilinin ardından acık oğretim oğrencileri dahil, 18 milyonun uzerinde oğrenci yeni eğitim-oğretim yılına 19 Eylul Pazartesi gunu başlayacak.
Yeni eğitim-oğretim maratonu, 9 Haziran 2017 Cuma sona erecek.
2016-2017 eğitim oğretim yılında acık oğretim oğrencileri dahil, orgun eğitimde resmi ve ozel okullarda yaklaşık 18 milyon 43 bin 15 oğrenci ve 900 bin dolayında oğretmen ders başı yapacak.
Okullar "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma" etkinliğiyle acılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2016-2017 eğitim-oğretim yılının ilk haftasında, tum resmi ve ozel orgun ve yaygın eğitim kurumlarında, "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma" teması ile oğrencilerin seviyeleri dikkate alınarak etkinlikler yapılmasını kararlaştırdı.
Bu kapsamda, okulların acıldığı gun yapılacak torenler, "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma" konularını kapsayacak şekilde hazırlanacak. Okulların bulunduğu yerleşim yerlerindeki gazi ve şehit yakınları, acılış torenlerine davet edilecek. 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma" konularını anlatan broşurler tum oğrencilere dağıtılacak.
"15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma" konusu tum sınıf ve şubelerde ilk ders saatinde oğrencilere anlatılacak.
Okulların ikinci gunu olan 20 Eylul'de, Turk Dili ve Edebiyatı ve Turkce derslerinde 15 Temmuz demokrasi kahramanlarına hitaben oğrencilerin duygu ve duşuncelerini anlatan bir mektubun yazılması, ucuncu gun olan 21 Eylul'de "Vatan ve Bayrak" konulu şiir dinletisi, dorduncu gun olan 22 Eylul'de "Milli birlik ve beraberlik, vatan sevgisi, demokrasi, yurt bilinci" konularında sohbet, soyleşi veya seminer duzenlenmesi ve beşinci gun olan 23 Eylul'de de vatan savunması, istiklal ve istikbal uğruna canlarını feda eden 15 Temmuz Şehitleri icin imam hatip okulları oğrencileri tarafından okunan Kur'an hatimlerinin duasının yapılması, programda yer alacak.
Ayrıca okulların acıldığı hafta boyunca yapılacak etkinlikler arasında, "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma" konulu roportaj, sinevizyon gosterileri ve Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA) yayımlanacak anma programının oğrenci ve velilere izlettirilmesi", "Demokrasi, şehitlik, milli irade, yurt savunması konularını iceren şiir ve metinlerin Turkce, Turk dili ve edebiyatı, din kulturu ve ahlak bilgisi, sosyal bilgiler ve tarih derslerinde işlenmesi", "Okul girişlerinde veli ve ziyaretcilerin gorebileceği yerlerde 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma koşelerinin oluşturulması", "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma etkinlikleri hakkındaki fotoğraf, roportaj, haber gibi gorsel ve yazılı metinlerin sınıf panolarında paylaşılması", "15 Temmuz 2016'da şehit olan demokrasi kahramanlarının ailelerinin, şehitlerin bulunduğu illerdeki okulların oğretmen ve oğrencileri tarafından ziyaret edilmesi" başlıkları yer alacak.
Yıl boyunca yapılacak etkinlikler
Bakanlığın programında, yıl boyunca yapılacak etkinlikler ise "100 temel eser icerisinden oğrenci seviyelerine gore belirlenen, vatan, milli birlik ve dayanışmayı konu alan kitapların okutulmasına oncelik verilmesi", "İl ve ilce milli eğitim mudurluklerince 'Oğrenci Gozuyle 15 Temmuz' konulu ceşitli dallarda yarışmalar duzenlenmesi", "15 Temmuz gecesi gercekleştirilen menfur kalkışma hareketinin izlerini taşıyan olay mahallerinin oğrenci ve oğretmenler tarafından ziyaret edilmesi", "15 Temmuz şehitleri anısına 'Demokrasi Şehitleri Hatıra Ormanı' oluşturulması", "Yapılan etkinliklerin okulların web sayfalarının haber bolumlerinde yayımlanması" olarak belirlendi.
Destekleme ve yetiştirme kursları
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oğrenci ve mezunlar icin ucretsiz acılacak destekleme ve yetiştirme kurslarına oğrenci başvuruları, 22-27 Eylul'de alınacak. Kurslar, birinci donem, ikinci donem ve yaz donemi olarak uc donemde acılacak. Birinci donem kursları 3 Ekim'de başlayacak, 15 Ocak 2017'de sona erecek. İkinci donem kursları 27 Şubat-4 Haziran 2017, yaz kursları ise 3 Temmuz-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak.
Yeni oğretmenlerin ataması
Milli Eğitim Bakanlığı, dershaneler ile oğrenci etut eğitim merkezlerinde eğitim personeli olarak gorev yapanlar arasından 5 bin sozleşmeli oğretmen ataması yapacak. Ayrıca 15 bin sozleşmeli oğretmen atama sonucları da 10 Ekim'de acıklanacak.
Milli Eğitim Bakanlığınca acıklanan 2017 yılı sınav uygulama takvimine gore, Temel Eğitimden Ortaoğretime Geciş Sistemi (TEOG) kapsamında duzenlenecek 1. donem merkezi ortak sınavlar, 23-24 Kasım 2016'da, ikinci donem merkezi ortak sınavlar, 26-27 Nisan 2017'de gercekleştirilecek.