Gorevden uzaklaştırılan oğretmenler, gorevlerine iade edildikleri aya bağlı olarak, oğretim yılına hazırlık odeneğini eksik alacak Fakat gorevden uzaklaştırılan oğretmenler oğretim yılına hazırlık odeneğini eksik alacaklardır.
Oğretim Yılına Hazırlık Odeneği, 657 sayılı Kanunun ek 32. maddesine gore odenmektedir. Bu madde şu şekildedir:
Şoyle ki;
Oğretim Yılına Hazırlık Odeneği, 657 sayılı Kanunun ek 32. maddesine gore odenmektedir. Bu madde şu şekildedir:
"Ek Madde 32Eğitim ve oğretim Hizmetleri Sınıfına dahil oğretmen unvanlı kadrolarda gorevli olup; fiilen oğretmenlik yapanlara (ilkoğretim ve okul mudurleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında calışan oğretmenler, yonetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil (...) her oğretim yılında bir defaya mahsus olmak uzere ve oğretim yılının başladığı ay icinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, oğretim yılına hazırlık odeneği odenir. Bu odenek damga vergisi haric diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz."
Diğer taraftan, toplu sozleşme ile, odenecek olan hazırlık odeneği miktarı 2016 yılı icin 1000 lira olarak belirlenmiştir. Ve Milli Eğitim Bakanı tarafından, 5 Eylul'den itibaren 1000 liraların oğretmenlerin hesabına yatırılmasını istemiştir.
Oğretim yılına hazırlık odeneği, Eylul'de işe başlayan ile Ekim'de başlayan farklı farklı miktarda verilmektedir. Bu odeme farklılığı ise 2016 yılı Butce Kanununun (K) Cetvelinin "IV-Diğer Odemeler Kısmının" 3. maddesinden kaynaklanmaktadır. Bu madde şu şekildedir:
"3- 657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesi uyarınca verilecek oğretim yılına hazırlık odeneği; oğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci donem ders yılının sonundan once goreve başlayanlara %75'i, birinci donem ders yılından sonra ve ikinci donem ders yılının sona ermesinden once goreve başlayanlara ise %50'si oranında yapılır."
2015-2016 eğitim oğretim donemi, 19 Eylul'de başlamıştır. Bu nedenle Eylul ayında goreve başlayan oğretmen, hazırlık odeneğini tam alacaktır. Ekim'de başlayacak olan ise yuzde 25 eksik alacaktır. Şubat ayında atanan aday oğretmenler ise yuzde 50 eksik alacaktır.
Acığa alınmış oğretmenlerin Eylulden sonra goreve başlatılmaları halinde bu oğretmenlere 750 TL eğitim-oğretime hazırlık odeneği verilecektir.
Şubat ayında atanan aday oğretmenlere 500 TL eğitim-oğretime hazırlık odeneği verilecektir.
Ahmet KANDEMİR