MEB, en sonunda norm fazlasının ilce icinde onceliği olduğuna dair il milli eğitim mudurluklerine yazı gonderdi "Norm kadro fazlası oğretmenler hakkında yapılacak işlemler" başlıklı haberimizi, yıllardan bu yana guncellemekteyiz. Haber iceriğindeki guncellemeleri yonetmelik değişiklikleri doğrultusunda değiştirmekteyiz. Bu haberde, norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğine yer veriyoruz..
Bu acıklamalarımızda MEB'e cağrıda bulunarak norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinde İl Milli Eğitim Mudurluklerinde uygulama birliği bulunmadığından, uygulama birliğinin sağlanması, okul ve kurumlarda yonetim, eğitim ve oğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yurutulmesi, Personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyac duyulan okul ve kurumlara yonlendirilmesine zemin oluşturarak verimliliğe donuşturulmesi icin MEB'in acilen norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmeleri konusunda kapsamlı bir genelge/duyuru/kılavuz cıkarması hususuna defalarca yer verdik.
Cunku norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinde;
- Oğretmen gorev yaptığı ilcede alanlarında ihtiyac bulunan eğitim kurumlarını tercihe zorlanıyordu,
- Oğretmene gorev yaptığı ilce dışında alanlarında ihtiyac bulunan eğitim kurumlarını tercih etme hakkı verilmiyordu,
- Oğretmene gorev yaptığı ilce dışına ozur durumu dikkate alınmadan resen atanıyordu,
Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı aşağıdaki acıklamasıyla ilce icinin onceliği vardır demiştir ve bizimle aynı goruşte olduğunu orneklerle gostermiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu yetkililerine teşekkur ederken norm kadro fazlası atamalarının eylul ayının son haftasında yapılacak norm guncellenmesi sonucunda Ekim ayının ilk haftası bakanlık onayının ardından ikinci haftasında da norm kadro fazlası oğretmen atamalarının duyuruya cıkarılarak yapılması hususunu cok buyuk sıkıntıların cıkacağını tecrubeyle gorerek şiddetle tavsiye ediyorum. En sonunda bu konuda geniş kapsamlı bir kılavuz hazırlanmasını yine tekrarlıyor, ozur durumu hakkında da bir acıklama bekliyoruz.
Ahmet KANDEMİR
İŞTE BAKANLIĞIN ACIKLAMASI
İhtiyac ve Norm Kadro Fazlası Oğretmenler Konulu Genelge Hakkında Acıklama

İhtiyac ve Norm Kadro Fazlası Oğretmenler konulu 19/09/2016 tarihli ve 2016/19 sayılı Genelgede yer alan; "1- Tercihte bulunanların, en fazla 25 eğitim kurumu tercih etme hakkı verilmek uzere tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı ustunluğune gore il icinde," ifadesi kapsamında yapılacak atamalar konusunda aşağıdaki acıklamanın yapılması gerekli gorulmuştur.
Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin 53'uncu maddesinin ucuncu fıkrasının son cumlesinde; "Norm kadro fazlası olarak belirlenen oğretmenler; oncelikle gorevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilcedeki eğitim kurumları olmak uzere il icinde alanlarında norm kadro acığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı ustunluğune gore atanır." hukmune yer verilmiştir.
Buna gore, anılan Genelgede yer alan ve yukarıda ifade edilen acıklama kapsamında oğretmenin kadrosunun bulunduğu ilcede yer alan okullara yapılacak atamalarda, kadrosu o ilcede bulunan oğretmenlere oncelik verilecektir.
Orneğin;
1- A ilcesindeki bir okulun boş bulunan Coğrafya alanına yapılacak atama icin A ilcesinden 70 ve 80 hizmet puanı bulunan iki oğretmenle B ilcesinden 150 puanı bulunan bir oğretmen ve C ilcesinden 200 puanı bulunan bir oğretmenin başvuruda bulunması durumunda, bu okulun Coğrafya oğretmenliğine A ilcesinden başvuran oğretmenlerden 80 hizmet puanı bulunan oğretmenin ataması yapılacaktır.

2- A ilcesindeki bir okulun boş bulunan Tarih alanına yapılacak atama icin A ilcesinden hicbir başvurunun bulunmaması, buna karşın B ilcesinden 100 puanı bulunan bir oğretmen ve C ilcesinden 150 puanı bulunan bir oğretmenin başvuruda bulunması durumunda, bu okulun Tarih oğretmenliğine C ilcesinden başvuran 150 hizmet puanı bulunan oğretmenin ataması yapılacaktır.
Goruleceği uzere, bu kapsamda yapılacak atamalarda oğretmenlerin kadrolarının bulunduğu ilce dışındaki okullara atanmaları olasılığı oldukca duşuk olacaktır.
Atamaların yukarıda acıklandığı şekilde yapılması ve bu durumun anılan Genelge kapsamında başvuruda bulunma konumunda olan tum oğretmenlere en kısa surede duyurulması rica olunur.
İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu