MEB, ekinde yapılacak norm guncellemeleri icin onemli bir acıklama yaptı Milli Eğitim Bakanlığı 2016/19 sayılı Genelgeyle, norm fazlası oğretmenlerin, ihtiyac duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı ustunluğune gore atamalarının yapılmasını istemişti.
Bizde bu bağlamda norm guncelleme işlemleri yapılmadan bu norm kadro fazlası oğretmenlerinin atama işlemlerinin yapılmasının yanlış olduğunu;
"MEB'den norm fazlalıkları atamasında yanlış zamanlama" haberimizde,
"MEB'e, norm fazlası oğretmenlerin atanmasına dair oneriler" haberimizde,
"MEB'in norm acıklamasının pratikte karşılığı yok" haberimizde tek tek ornekleriyle acıkladık.
Bu haberlerimiz uzerine MEB bize de hak vererek "MEB en sonunda norm fazlasının ilce icinde onceliği vardır dedi" haberimizde yer aldığı uzere norm kadro fazlası oğretmenlerin bulunduğu ilce icinde onceliği olduğuna dair il milli eğitim mudurluklerine yazı gonderdi.
Akabinde kamuoyundan ve sendikalardan gelen baskılar uzerine "MEB: Norm guncellemesini Ekim ayında yapacağız" dedi.
Şimdi ise Bakanlık yeni bir acıklama yaptı. Bu acıklama şu şekildedir:
Bilindiği uzere ihtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin atamaları 19/09/2016 tarihli ve 2016/19 sayılı Genelgede yapılan acıklamalar cercevesinde oğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına Valiliklerce yapılacağı bildirilmiştir.
Bu bağlamda, 2016-2017 eğitim- oğretim yılında Ekim ayı icinde yapılacak olan eğitim kurumlarının norm kadro guncellenmesinde alanları itibarıyla norm fazlası konumunda olacak oğretmenler istemeleri halinde bu kapsamda yapılacak atamalara başvuruda bulunabileceklerdir.
Diğer taraftan, gorev yaptıkları eğitim kurumlarında norm kadro guncellenmesinde alanında norm kadro artışı olması sonucunda ve bu kadroyla ilişkilendirilebilecek durumda olan norm fazlası oğretmenler istemeleri halinde başvuruda bulunmayabileceklerdir.
İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu
DEĞERLENDİRME
Nisan ayı norm guncellemesine gore norm kadro fazlası olmayan ama Ekimde norm guncellenince norm fazlası olacak olan oğretmenlerin de norm kadro fazlası oğretmenlerin atamasında başvuru hakkı verdi. Bunun uzerine bazı il milli eğitim mudurlukleri başvuruyu uzattı.
E peki normalde Nisan ayına gore boş olan ama Ekimde norm guncellenince dolacak olan boş kadro ne olacak, bunun cevabı yok.
Bu bakanlık acıklamasındaki tespitin yapılması icin okulların kağıt uzerinde bir norm guncellemesi yapması gerekiyor. Bir cok il bunu fark ederek yapılması yonunde okullara mail atmıştır. Zaten surec şu anda sulanmış durumda. Birde Bakanlığın bu maline gore sulandırılacak, şoyle ki gerecekte hic bir zaman norm fazlası olamayacak olan da tercihte bulunmak isteyecek, hatırlı dostlar devreye girecek. vs vs.
Şimdi soruyoruz MEB'in normlar guncellemeden bu atamalar yapmasındaki inadı neden? Diyorsunuz ki Normu ekimde guncelleyeceğiz.
Norm kadro fazlası atamalarının Eylul ayının son haftasında yapılacak norm guncellenmesi sonucunda Ekim ayının ilk haftası bakanlık onayının ardından ikinci haftasında da norm kadro fazlası oğretmen atamalarının duyuruya cıkarılarak yapılması hususunu cok buyuk sıkıntıların cıkacağını tecrubeyle gorerek şiddetle tavsiye ediyoruz. Aklın yolu bir, tum taraflar; sendikalar, oğretmenler, okul yoneticileri, hatta il mili eğitim mudurlukleri bunu talep ediyor ama siz MEB olarak kulak tıkıyorsunuz.
Zaten tum il milli eğitim mudurlukleri norm kadro fazlası oğretmenleri, maaş karşılığını dolduramayan oğretmenleri ve 30 saate kadar derse girmek isteyen oğretmenleri ihtiyac bulunan okullara gorevlendirmişlerdir. Buna rağmen ihtiyac olan okul ve kurumlara guvenlik soruşturması yapılan ucretli oğretmenlerin gorevlendirmeleri de devam etmektedir.
Normlar guncellenmeden yapılacak bir norm fazlası oğretmenlerin ihtiyac olan okul ve kurumlara atamalarının yapılması sağlıklı bir sonuc doğurmayacaktır.
Normu Eylulde mi yoksa Ekim de mi guncellemek işte butun mesele bu? Eylulun son haftasına giriyoruz. Dolayısıyla arada bir hafta var. Tum mesele bu bir hafta mı? MEB pazartesi gunu norm guncelleme işlemlerini başlatsa 7 gunde hadi bilemedin 10 gunde bu iş biter 11. gun atamalar icin duyuruya cıkılır.
Ahmet KANDEMİR