Tam gun eğitim sadece derslik yonunden duşunulmemeli Başbakan Binali Yıldırım, 2019 yılının sonuna kadar tam gun eğitim uygulamasına gecileceğini acıkladı.
Bu surecte ulkede durumu uygun okullarımız gecen yıl ve bu yıl tam gun eğitim uygulamasına zaten gecmişti.
Okulların dersliklerinden azami derecede faydalanmak icin uygulanan ve oğrencilerin sabahcı ve oğlenci olarak eğitim gorduğu ikili eğitim uygulamasında sabahcı oğrenciler sabah cok erken okula geliyor, (orneğin 07:00 da) oğlenci oğrenciler ise akşam cok gec saatte okuldan cıkmak zorunda kalıyorlardı. (orneğin 18:30 da)
Okullaşma ve derslik oranı arttıkca normal eğitim olarak da adlandırılan tam gun eğitim uygulamasına gecilerek oğrencilerin ya sabah cok erken okula gelmesine ve akşam cok gec okuldan cıkmasının onune geciliyor.
Tam gun eğitim uygulamasında ise oğrenciler sabah saat 8:30'da eğitime başlamakta oğle arası 12:00'da bir saat ara verilerek yemek yenmekte, saat 13.00'da tekrar eğitime başlanılarak saat 14:30'da eğitim oğretim bitirilmektedir. Başlangıc ve teneffus saatleri ayarlanarak farklı giriş cıkış saatleri de elde edilebilmektedir.
Fakat bu seferde okullarda oğle yemeği sorunu ortaya cıkıyor okulların tamamına yakınında yemekhane yok, okullarda sınıflarda, okul bahcesinde kıyıda koşede yemek yenmeye calışılıyor, yemeğin nereden nasıl temin edildiği mechul kantinden yiyecek satın alarak yiyen var, velilerin getirdiği yemekler var veya ac kalan cocuklar var, lavabolar yetersiz sonucta sınıfta yemek yenmesi uygulaması hijyenik olmuyor.
Tam gun eğitim uygulamasına gecilirken sadece derslik sayılarının yeterli olup olmadığına bakılarak karar veriliyor. Okulun yemekhanesi var mı, oğle saatlerinde oğrencilerin vakit gecirebileceği etut salonları var mı, kutuphane var mı? gibi etkenler gozetilmiyor. Ayrıca oğlen arası servis yaparak evine gidip yemek yiyenler var, bu da veliye iki servis masrafı meydana getiriyor.
Bu tur sorunların cozumlenmesi icin okullarımız fiziki olarak tam gun eğitime hazırlanana ve devletin oğle yemeği hizmeti vermesi icin gerekli işlemleri başlatmasına kadar bazı illerimizde uygulanmakta olan normal eğitimde sabah derslerin saat 8:00'da başlatılıp oğle saat 13.00'da derslerin bitirilip oğrencilerin yemeklerini evde yemesi sorunu ortadan kaldıracaktır.
Ahmet KANDEMİR