Cuma ve Cumartesi gunune gelen Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bu gun yapılan eğitim ve oğretim faaliyetleri (Egzersiz calışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulup calışmaları vs) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve oğretim faaliyetlerine ek ders ucreti odenecek mi? 28 Ekim Cuma gunu oğleden sonra başlayan, 29 Ekim 2016 Cumartesi gununde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayacağız.
Peki, Cuma ve Cumartesi gunune gelen bu bayram nedeniyle bu gun yapılan eğitim ve oğretim faaliyetleri (Egzersiz calışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulup calışmaları vs ) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve oğretim faaliyetlerine ek ders ucreti odenecek mi?
Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; "b)İl duzeyinde milli ve mahalli bayramların kutlamaları icin kurulan hazırlık komitelerinde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenler, milli ve mahalli bayramların hazırlık calışmalarına katılan yonetici ve oğretmenler, soz konusu bayramların hazırlık calışmalarına ve torenlerine sınıf veya okul butunluğunde katılan oğrencilerin oğrenim gorduğu eğitim kurumlarının yonetici ve oğretmenleri ile milli bayramlar nedeniyle tatil edilen gunlerde ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." hukumlerine istinaden milli bayramlar nedeniyle tatil edilen gunlerde ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılmaktadırlar.
09.03.1981 tarihli ve 17284 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2429 sayılı Ulusal Bayram Ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 1. maddesindeki; 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim gunu Ulusal Bayramdır. Turkiye'nin icinde ve dışında Devlet adına yalnız bugun toren yapılır. Bayram 28 Ekim gunu saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim gunu devam eder." Hukumlerince 28 ekim Cuma gunu oğleden sonra başlayan Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim gece 24:00'da bitmektedir.
Buna gore Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; "...milli bayramlar nedeniyle tatil edilen gunlerde ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." hukumlerine istinaden Cuma gunu oğleden sonra başlayan ve Cumartesi gece 24:00'da biten Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yapılamayan eğitim ve oğretim faaliyetleri (Egzersiz calışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulup calışmaları vs ) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve oğretim faaliyetlerine ek ders ucreti odenecektir.
Kafaları karıştıran, "Cuma ve Cumartesi gunune denk gelen bayram nedeniyle ek ders de odenir miymiş?" şeklindeki yaklaşımdır.
Ek ders, Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararına gore odenmektedir.
Bir diğer kafaları karıştıran konu ise Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 22/04/2011 tarihli, 27503 sayılı ve "Ek ders ucreti" konulu yazıları ile Milli bayramların tatil gunune denk gelmesi halinde soz konusu bayramın kutlamaları icin oluşturulan hazırlık komitelerinde gorev alacak oğretmenler ile bayram kutlamalarına katılacak oğretmenlerin, bu gorevleri icin ayrıca ek ders ucretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklarına dair goruş yazısıdır.
İşte o goruş yazısı;
Bu goruş yazısı yukarıda yer verdiğimiz Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendine yer vererek milli bayramlar nedeniyle tatil edilen gunlerde ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılacağını acıkladıktan sonra soz konusu bayramın kutlamaları icin oluşturulan hazırlık komitelerinde gorev alacak oğretmenler ile bayram kutlamalarına katılacak oğretmenlerin, bu gorevleri icin ayrıca ek ders ucretinden yararlandırılamayacaklarını soylemiştir. Kısacası bu goruş yazısı tatil gunlerine denk gelen milli bayramlar nedeniyle yapılamayan eğitim ve oğretim faaliyetlerinin ek ders ucretleri odenmesi gerektiğini fakat milli bayramların hazırlık komitelerinde gorev alacak oğretmenler ile bayram kutlamalarına katılacak oğretmenlere ekstra bir ucret odenmeyeceğini acıklamaktadır.
Ahmet KANDEMİR