DİYARBAKIR'da TEOG sınavında duşuk puan aldıkları icin liseye yerleşemeyen oğrenciler icin mevcut lise binalarında ek olarak 3 yeni lise acıldı. Yuksek puanlı oğrencilerin gittiği mevcut liselere yeni okulların tabelası asılırken tam gun eğitimden ikili sisteme gecildi. Diyarbakır'da bu yılki TEOG sınavında duşuk puan aldıkları icin herhangi kayıt yaptıramayan acıkta kalan 1500 lise oğrencisi icin İl Milli Eğitim Mudurluğu, yeni bina olmamasına rağmen 3 yeni lise actı. İl Milli Eğitim Mudurluğu, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ozel Kuvvetler Komutanlığı'na girmeye calışan darbeci Ozel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi'yi vurarak olduren ve daha sonra Semih Terzi'nin korumaları tarafından şehit edilen Astsubay Omer Halisdemir anısına 'Şehit Astsubay Omer Halisdemir İmam Hatip Anadolu Lisesi', '15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi' ile 'Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni actı. Kayıtlar, 1500 oğrencinin puanlarına gore kurulan komisyon tarafından yapıldı. 3 yeni lise, yuksek puanlı oğrencilerin gittiği merkez Yenişehir İlcesi'ndeki 80'inci Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi, Bağlar İlcesi'ndeki Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kayapınar İlcesi'ndeki Şehit Halit Gurser Anadolu İmam Hatip Liseleri bunyesine alındı.
15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi'nin tabelası; 80'inci Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi'ne, Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin tabelası da Koşuyolu Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi binasına asıldı. Şehit Astsubay Omer Halisdemir İmam Hatip Anadolu Lisesi'nin hazırlanan tabelası ise henuz Şehit Halit Gurser İmam Hatip Anadolu Lisesi'ne asılmadı.
Yuksek ve duşuk puanlı oğrencilerin aynı anda ders gormemesi icin daha once 08.00-15.00 arasında tekli eğitim verilen 3 lisede eğitimde ikili sisteme gecildi. Yuksek puanlar alarak cocuklarının 08.00-15.00 saatleri arasında tekli eğitim gorurken 07.00-12.50 saatleri arasında sıkıştırılmış eğitime tabii tutulmasına tepki gosterdi.
OKUL İCİNDE OKUL
Cocuklarının mağdur edildiğini belirterek topladıkları imzaları Milli Eğitim Mudurluğu'ne veren 80'inci Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi oğrenci Velileri, duşuk puan alan ve herhangi bir okula kayıt yaptıramayan duşuk puanlı oğrencilerin acıkta kalmaması icin İl Milli Eğitim Mudurluğu binaları olmamasına rağmen mevcut 3 lise bunyesinde 3 yeni lise acmasına tepki gosterirken şu goruşleri savundu:

"Yani okul icinde okul acıldı.Cocuklarımız daha once 08.00-15.00 saatlerinde eğitim goruyordu. Derslerdeki acığın kapatılması icin 10'ar dakikalık 2 teneffus kaldırılıp 40'ar dakika olan 2 ders 80'er dakikaya cıkarılmış. 45 dakikalık oğle tatilinin yanı sıra tenefuslerde de kısıtlamaya gidilerek, sıkıştırılmış eğitime tabii tutuluyor. Bir oğrenci 80 dakika boyunca derse nasıl konsantre olabilir? Puanları duşuk oğrencilerin eğitimine karşı değiliz. Ancak, bunu yaparken buyuk emekler sarf ederek yuksek puanlar alan oğrencilerin mağdur edilmemesi de gerekir. İkili eğitim sistemi nedeniyle cocuklarartık 1 saat daha erken kalkıp gun ağarmadan okula gitmek zorunda kalıyor. Cocuklar tenefuse cıkamıyor, 45 dakikalık oğle tatilinden mahrum kalıyor. Bina yapılmadan okul acılır mı?"
"COCUKLARIN DIŞARDA KALMAMASI İCİN"
Diyarbakır Milli Eğitim Muduru Hasan Aslan ise, TEOG sınavında duşuk puanlar aldıkları icin herhangi bir okula kayıt yaptıramayan 1500 oğrencinin mağdur olmaması icin boyle bir uygulamaya gittiklerini soyledi. Aslan, puanları duşuk olduğu icin yerleştirilemeyen 1500 oğrencinin eğitim- oğretime kazandırılması gerektiğini belirterek şoyle dedi:

"Acık Oğretime yonlendirsek, okul sınırları icinde olmayınca kontrol etmekte mumkun olmayacaktı. Mevcut okullarımızın bunyesinde 3 yeni okul actık. Mevcut okullardaki oğrenci velileri tepki gosterdi ancak yerleştirmek zorundaydık. Acıkta kalan oğrencileri kurulan komisyon aracılığıyla puanlarına gore bu liselere kayıt ettik. Tek amacımız kontenjan fazlası oğrencilerimizi orgun eğitim alanı icine almak ve onları acıkta bırakmamaktı. Mevcut Anadolu liselerimizde 350 puandan aşağı kayıt yapan okul yok. Bu oğrenciler cok duşuk puanlar almış ve mevcut liselere girmeleri mumkun değil. Biz mevcut yuksek puanlı liselerde kontenjan da acamazdık. 400 puanla kayıt yaptıran okula 200-250 puan alan oğrenciyi nasıl kayıt ettireceksiniz? Mevcut olanlarda, yuksek puanlı yere gidecek oğrencilerde sıkıntı cekebilir. Kaydedemediğimiz her oğrencinin dışarda kalması sıkıntı da doğurabilirdi. Puan kategorilerine gore mevcut 3 lise bunyesinde 3 tane sıfır lise actık buraya yerleştirdik. İnşaatı halen devam eden okullarımız bittiğinde bu sorunda ortadan kalkmış olacak"