MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, okul oncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacaklarını ifade ederek, "Bunun icin yaklaşık 19 bin dersliği ihtiyacımız var. Okul oncesi eğitim icin 20 binde oğretmene ihtiyacımız var" dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Turk Eğitim Derneği (TED) Sivas Koleji'nin acılışına katılmak uzere oğle saatlerinde karayolu ile memleketi Sivas'a geldi. Kolej girişinde il protokol uyeleri tarafından karşılanan Bakan Yılmaz, okulun toplantı salonunda gercekleştirilen acılış torenine katıldı. Burada konuşan Bakan Yılmaz, okulun hizmete acılmasında emeği gecenlere teşekkur ederek eğitimin onemine değindi.
"BUTCESİNİN YUZDE 20'Sİ EĞİTİME AYIRIYORUZ"
AK Parti doneminde eğitime daha once hic olmadığı kadar kaynak ayırdıklarını ifade eden Bakan Yılmaz, şunları soyledi: "Eskiden Milli Eğitim Bakanlığı'nın 7,5 milyar butcesi vardı. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2017'deki butcesi 122 milyar lira. Universiteleri uzerine koyarsanız 10,5 falandır. Şimdi eğitime 10 katından fazla kaynak ayırdık. Bir ulkede hukumetin hangi sektore, hangi alana onem verdiği butceden ayırdığı kaynakla belli olur. Biz şu an butcede yuzde 20 payı eğitime ayırıyoruz. Bizden onceki donemde herhalde savunma veya bir başka alana daha faz pay ayrılırdı. Nicin? Cunku biz biliyoruz ki 21'inci yuzyılı Turkiye'nin yuzyılı yapmak istiyorsak, insanımızı zengin, huzurlu, mureffeh bir ortamda yaşatmak istiyorsak, yoksulluğu ve cehaleti yenmek istiyorsak mutlaka ama mutlaka eğitime yatırım yapılması gerekir. Eğitim yoluyla 21'inci yuzyılın gerektirdiği temel becerileri oğrencilerimize kazandırmak istiyoruz. Evlatlarımıza yetenekleri ve eğilimlerine uygun olarak cağdaş ve bilimsel bir eğitim vermek istiyoruz. Ayrıca verdiğimiz eğitimin sonuclarını da olcebilmeyi amaclıyoruz."
"20 BİN OĞRETMENE İHTİYACIMIZ VAR"
Bakan Yılmaz, daha sonra eğitimde yapılan yatırımlara değinerek, "Derslik sayısı 2002'de 379 bindi, şimdi 671 bin. Sadece bizim donemimizde 270 bin derslik yaptık. Adeta 80 yılda yapılanlara eş desek yeridir. Ve şu an gorduğunuz her 3 oğretmenden 2'si bizim donemimizde atanmıştır. Ve bundan dolayıda oğretmen başına duşen oğrenci sayısı 2002'de 28'di. Şimdi bu sayı 18'e duştu. Liselerde ise 2002'de 18'di şimdi 15'e duştu" dedi.
İkili eğitime son vereceklerini ancak 77 bin dersliği ihtiyac olduğunu belirten Yılmaz, okul oncesi eğitimi de zorunlu eğitim kapsamına alacaklarını ifade ederek, "Bunun icinde yaklaşık 19 bin dersliği ihtiyacımız var. 20 bin de okul oncesi eğitim icin oğretmene ihtiyacımız var" dedi. Eğitim fakultelerine de taban puan getireceklerini belirten Yımaz, "Cunku eğitim fakultelerine giren oğrencinin seviyesi yuksek olursa oradan mezun olan oğretmenin seviyesi de yukselecektir. Biz de o oğretmenlerle evlatlarımıza daha iyi daha kaliteli bir eğitim vermiş olabileceğiz" dedi.
"15 TEMMUZ RUHUNU AKTARMAMIZ LAZIM"
Bakan Yılmaz konuşmasının sonunda ise, 15 Temmuz'un gelecek nesile aktarılması gerektiğini belirterek şunları soyledi:
"Oğrencilerimize bu 15 Temmuz ruhunu, iradesini aktarmamız lazım ki, bu irade bizi bu topraklarda ilelebet yaşatacak iradedir. Bilirlerse ki bu ulkenin insanları kendi değerlerine sahip cıkıyor, bilirlerse ki bu ulkenini insanları kendi milli iradesine sahip cıkıyor, Turkiye uzerine bir daha plan yapmazlar, yapanların da planları boşa gidecektir diye duşunuyorum. Abdurrahim Karakoc'un guzel bir sozu var, 'Ol, insan kuculmez olunce Hasan' İnsanın olunce kuculmediğini aksine devleştiğini bu 15 Temmuz'daki Omer Halisdemir'leri evlatlarımıza gostererek en iyi şekilde anlatabiliriz. İnsanın yaşarken olumlu olduğunu, vatanı icin, bayrağı icin, değerleri icin hayatını verdiğinde Omer Halisdemir'ler gibi olmediğini, olumsuzleştiğini yine biz evlatlarımıza aktararaktan gelecek yılı Turkiye'nin yuzyılı yapabiliriz."

Bakan Yılmaz konuşmasının ardından acılış kurdelesini keserek okulu gezip incelemelerde bulundu.