Eğitim-Bir-Sen, MEB'e, Rotasyonun son anda iptal edildiği 2015'den bugune hicbir şey değişmemişken, neden tekrar gundeme alındığını sordu. Milli Eğitim Bakanı, gecen ay duzenlenen II. Eğitim Kongresi'nde, oğretmenlere rotasyon uygulamasının 2017 yılında hayata gecirileceğini ifade etmiştir.
Rotasyon, Milli Eğitim eski Bakanı Omer Dincer doneminden beridir sıkca dillendirilen bir konudur. Sendika olarak, Oğretmen Strateji Belgesi Taslağı'nın oluşturulması surecinde ilk defa eğitim camiasının gundemine gelen rotasyon uygulaması, o tarihten beri karşı cıktığımız bir konudur.
Kasım 2011'de yapılan Ulusal Oğretmen Stratejisi Calıştayı'nda, Bakanlık tarafından Ulusal Oğretmen Strateji Belgesi'ne konulmaya calışılan rotasyona karşı cıkmış, Bakanlığın aynı okulda 10 yıl calışan oğretmenlere getirdiği il dışı rotasyon onerisi, ısrarlı muhalefetimiz neticesi gundemden cıkarılmıştı. Yine o donem zarfında kamu hizmetinde esas olanın, hizmetten faydalananlar olduğuna vurgu yaparak, oğretmenlerin zaten doğal bir rotasyon icerisinde bulunduğunu, -o donemde- ilkoğretim birinci kademe oğretmenlerinin 5 yıl, ikinci kademe oğretmenlerinin 3 yıl, ortaoğretim oğretmenlerinin ise 4 yılda bir oğrencilerinin değiştiğini ve hizmet alan eksenli bir doğal rotasyonun gercekleştiğini vurgulamıştık. Bakanlık, bugun olduğu gibi, o gun de rotasyonun gerekcesini ortaya koyamamıştı.
Sonrasında, Nisan 2015 tarihinde yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği'yle oğretmenlerin aynı eğitim kurumunda calışabileceği azami gorev suresi uzerinden hizmet suresine bağlı yer değişikliği (rotasyon) uygulaması getirilmişti. Eğitim-Bir-Sen olarak, bahse konu duzenlemeye, yonetmelik taslağının kamuoyuna yansıdığı andan itibaren tepki gostermiş; rotasyon uygulamasını "kavimler gocu" olarak nitelendirerek buna karşı olduğumuzu dile getirmiştik. Eğitimin ve oğretmenlerin cozulmesi gereken pek cok sorunu varken, rotasyonun cozum değil, yeni bir sorun alanı haline geleceğine dikkat cekerek, oğretmeni isteği dışında ikametgahından uzaklaştırmakla yer değişikliği sorununun cozulemeyeceğini ifade etmiştik.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2015 Eylul ayında kademeli olarak rotasyon uygulamasına başlanacağını duyurmuş; aynı eğitim kurumunda 12 yılını dolduran yaklaşık 40 bin oğretmenin etkileneceği uygulamadan, oğretmenlerden tercih alındıktan sonra, atamaların yapılmasına sayılı gunler kala vazgecmişti. Rotasyonun gerekcesini ortaya koyamayan, oğretmenine neden zorla yerini değiştirdiğini izah edemeyen Bakanlık, yine hicbir gerekce ortaya koymadan uygulamadan vazgecmişti.
Şimdi Sayın Bakanın ifadesiyle rotasyon uygulamasının hayata gecirileceği planlanmaktadır. Ancak bu konuda gerek gerekce gerekse uygulama noktasında yeterli bir hazırlık yapılmadığı; aceleci ve plansız bir tavırla hareket edildiği gorulmektedir. Rotasyonun son anda iptal edildiği 2015 yazından bugune hicbir şey değişmemişken, şimdi aynı konuyu tekrar gundeme neden alındığı sorusu ortada durmaktadır.
Ustelik yakın zamanda proje okulları yonunden rotasyonun denediği ve bir sonuc alınamadığı da bilinen bir gercektir. Bakanlık norm kadro fazlası oğretmenlerin atamasıyla beraber, ulke genelinde 155 proje okulunda 8 yılını dolduran bin 187 oğretmeni rotasyona tabi tutmayı kararlaştırmış, ancak surec tamamlanamadan geri adım atmak zorunda kalmıştı. Bakanlığın bu turden "ornek uygulamalardan" ders alması, cok dar kapsamlı ve cok daha dar bir kitleye bile uygulayamadığı rotasyonu 950 bin oğretmene nasıl uygulayacağı konusunda yeniden duşunmesi gerekmektedir.
Bakanlığın surdurulebilir ve yonetilebilir bir istihdam politikası oluşturamamasının ceremesini oğretmenler cekmemelidir. Eğitim sistemimizin karma eğitim dayatması, mufredat, sosyo-ekonomik acıdan az gelişmiş yorelerdeki oğretmenlerin gorev suresi, kariyer basamakları, altyapı ve donanım eksiklikleri, okul butcesi gibi cozum bekleyen sorunları ortada dururken, oğretmenleri huzursuz edecek, işlerine ve mesleki gelişimlerine odaklanmalarını engelleyecek, calışma barışını ve kurumsal iş birliğini bozacak rotasyon gibi zorlama tedbirlerin Bakanlığın gundeminden cıkarılması ve oğretmenlerimizin oğrencilerine odaklanmasının sağlanması gereklidir.