MEB, bir il milli eğitim mudurluğune verdiği cevapta, Tatile gelen resmi bayramlarda ek ders ucreti odenir, dedi "Tatile gelen resmi bayramlarda ek ders ucreti odenir" haberimiz de "Cuma ve Cumartesi gunune gelen Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bugunlerde yapılan eğitim ve oğretim faaliyetleri (Egzersiz calışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulup calışmaları vs) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve oğretim faaliyetlerine ek ders ucreti odenecek mi?" sorusuna cevap aramıştık.
Cevaben;
"Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; "b)İl duzeyinde milli ve mahalli bayramların kutlamaları icin kurulan hazırlık komitelerinde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenler, milli ve mahalli bayramların hazırlık calışmalarına katılan yonetici ve oğretmenler, soz konusu bayramların hazırlık calışmalarına ve torenlerine sınıf veya okul butunluğunde katılan oğrencilerin oğrenim gorduğu eğitim kurumlarının yonetici ve oğretmenleri ile milli bayramlar nedeniyle tatil edilen gunlerde ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." hukumlerine istinaden milli bayramlar nedeniyle tatil edilen gunlerde ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılmaktadırlar.
09.03.1981 tarihli ve 17284 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 1. maddesindeki; 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim gunu Ulusal Bayramdır. Turkiye'nin icinde ve dışında Devlet adına yalnız bugun toren yapılır. Bayram 28 Ekim gunu saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim gunu devam eder." Hukumlerince 28 ekim Cuma gunu oğleden sonra başlayan Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim gece 24:00'da bitmektedir.
Buna gore Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; "...milli bayramlar nedeniyle tatil edilen gunlerde ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." hukumlerine istinaden Cuma gunu oğleden sonra başlayan ve Cumartesi gece 24:00'da biten Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yapılamayan eğitim ve oğretim faaliyetleri (Egzersiz calışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulup calışmaları vs ) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve oğretim faaliyetlerine ek ders ucreti odenecektir."
Demiş ve Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 22/04/2011 tarihli ve 27503 sayılı ve "Ek ders ucreti" konulu yazılarına yer vererek,
İşte o goruş yazısı;
Bu goruş yazısının, yukarıda yer verdiğimiz Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendine yer vererek "...milli bayramlar nedeniyle tatil edilen gunlerde ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılır." dediğini acıklamıştık.
Bu konuda işlem yapmayan İl Milli Eğitim Mudurlukleri Bakanlığa goruş sormuş olup Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu 08/11/2016 tarihli ve 12560519 sayılı ve "Ek ders ucreti" konulu yazıları ile cevap vererek konuya acıklık getirmişlerdir.
İşte o goruş yazısı;
Soz konusu bu goruş yazısı Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 27/07/2007 tarihli ve 49720 sayılı yazısına atıfta bulunarak milli bayramlarda ek derslerin odenmesi gerektiğini acıklamıştır.
İşte o goruş yazısı;
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 27/07/2007 tarihli ve 49720 sayılı yazısının 1. maddesindeki "1) İlgi Karar kapsamında ek ders ucretinden yararlanmakta olan Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatı personeli, soz konusu değişikliğin yururluğe girdiği 21/07/2007 tarihinden itibaren milli bayramlar (Cumhuriyet Bayramı, Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayramı, Ataturk'u Anma ve Genclik ve Spor Bayramı, Zafer Bayramı) nedeniyle tatil edilen gunlerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılacaklardır.
İlgili yonetmelikleri gereği bu bayramlar nedeniyle bazı eğitim kurumlarında bir gunden fazla tatil edilen gunler de aynı kapsamda değerlendirilecektir. Soz konusu bayram gunlerinde izinli ve raporlu durumda olanlar ise, bu gunlere ilişkin ders ve ek ders gorevlerini yapmış sayılmayacaklardır." acıklamaları ile milli bayramlarda ek derslerin odenmesi gerektiğini acıklamıştır.
Ayrıca yazının koşesinde yer alan notta "Personel Genel Mudurluğu Şube Mudur Ahmet Aytac Toren Katılsın Katılmasın Herkesin Ucreti odenecek" Notu dikkat cekmektedir.
Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; "...milli bayramlar nedeniyle tatil edilen gunlerde ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." hukumlerine istinaden Cuma gunu oğleden sonra başlayan ve Cumartesi gece 24:00'da biten Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yapılamayan eğitim ve oğretim faaliyetleri (Egzersiz calışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulup calışmaları vs ) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve oğretim faaliyetlerine ek ders ucreti odenecektir.
Habere ek guncelleme; 26 Kasım 2017 MEB, bu kadar mevzuata ve kendi yazdığı goruş yazılarına rağmen bazen bilerek v isteyerek yanlış olduğunu bilmesine rağmen olumsuz goruş yazısı yayınlamaktadır.
Bu goruş yazısında cumartesi ve pazarın tatil oldukları icin tatil edilmelerinin mumkun olmadığından bahsedilerek ek ders odenmesinin de mumkun olmadığı acıklanmıştır. Buna gore hafta icinde yapılan yetiştirme kursları milli bayram tatiline denk geldiğinde ek ders ucreti odenecektir. Halbuki cumartesi ve pazar gunlerin de bir suru eğitim faaliyeti yapılmakta ve milli bayramlara denk geldiğinde bu gunler otomatik olarak tatil olmaktadır. Ya bu gunlerin eğitim programına en baştan alınmaması alındıysa da ek ders ucretinin odenmesi gerekmektedir. 2017 yılında aynı durum soz konusu olmuş yetiştirme kursları 29 Ekim gunune yıllık planda ders planlanmadığından ek ders ucreti de odenmemiştir.
Ahmet KANDEMİR