Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, oğretmenlerin hizmet oncesinde yetiştirilmesi, mesleğe girişi, mesleki gelişimi ve oğretmenlik mesleğinin algı ve statusunun guclendirilmesi konularına yonelik ve mevcut oğretmen yetiştirme sistemini butunsel olarak ele alan bir "Oğretmen Strateji Belgesi"nin hazırlandığını soyledi. TBMM Plan ve Butce Komisyonunda, bakanlığının 2017 butcesinin sunumunu yapan Yılmaz, temel altyapı ve erişim sorunlarını onemli olcude cozduklerini, eğitimin kalitesinin artırılmasının ise daimi hedefleri olarak kalacağını ifade etti. Onceki hukumetler doneminde olduğu gibi, 65. Hukumet doneminde de eğitimin her kademesinde okullaşma ve kız cocuklarının okullaşması oranlarının arttırılması calışmalarını devam ettireceklerinin altını cizen Yılmaz, bilgi tabanlı, ekonominin ihtiyac duyduğu insan gucunu yetiştiren, ozgurlukcu, uretken ve rekabetci bir eğitim sisteminin oluşturulmasının hedefleri olmaya devam edeceğini soyledi.
Onumuzdeki donemde, 2017-2019 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da da yer alan, okul oncesi eğitimi kademeli olarak zorunlu hale getireceklerini hatırlatan Yılmaz, eğitimin kalitesinin artırılması ve beşeri sermayenin niteliğinin yukseltilmesi kapsamında ikili oğretimin tamamen kaldırılacağını, 5. sınıfların mufredatının dil oğretimi acısından yeniden duzenlendiğini, onumuzdeki yıl pilot uygulamanın hayata gecirileceğini ve izleyen donemde tum 5. sınıflar duzeyinde bu uygulamanın yaygınlaştırılacağını bildirdi.
Eğitimde fırsat eşitliğini hayata tam olarak gecirmek icin bu amaca uygun oğretmenlerin yetiştirilmesi, mufredatın geliştirilmesi ve uygun ortamların tesis edilmesi yonunde calışmaların sureceğini ifade eden Yılmaz, "Turkiye'nin 21. yuzyılda onune koyduğu hedeflere ancak eğitimle ulaşabileceğinin farkında olarak gecmiş yıllarda olduğu uzere bu yıl da butceden en fazla pay yine eğitime ayrılmıştır. 2002 yılında 10 milyar lira olarak gercekleşen butce payımız, 2017 yılında 122 milyar 414 milyon lira olarak belirlenmiştir." bilgisini paylaştı.
Eğitime butceden ayırdıkları payın her yıl artmasının yanında eğitim sisteminin daha ozgurlukcu bir yapıya kavuşturulması yonundeki calışmaların da devam ettiğinin altını cizen Yılmaz, "Bu cercevede, eğitim mufredatındaki antidemokratik ifadelerin ayıklanması, okullarda kıyafet serbestisinin uygulanması, farklı dil ve lehcelerde eğitim halkın taleplerine uygun olarak devam ediyor." diye konuştu.
-Dershanelerin donuşturulmesi
Bakan Yılmaz, dershanelerin donuşumu ile ilgili olarak, 13 Temmuz 2015 tarihli Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda, okul dışı eğitim imkanlarını ceşitlendirmek amacıyla yonetmelikteki duzenlemeyle ozel oğretim kurslarının tanımlandığını hatırlattı.
Ozel oğretim kurumlarının nitelik ve niceliğinin artırılmasının, eğitim sisteminde kalite ve rekabet odaklı eğitim hizmetlerinin verilmesine katkı sağlayacağına işaret eden Yılmaz, ozel sektorun dinamik yatırım ve işletme kabiliyetinin eğitim sistemine katkısını artırmak icin teşvik duzenlemeleri yapıldığını dile getirdi.
Yılmaz, bu kapsamda 2016-2017 eğitim ve oğretim yılında, yeni katılan 75 bin oğrenci ile birlikte toplam 316 bin 199 oğrencinin eğitim oğretim desteğinden faydalanmasının planlandığını belirterek, eğitimde ozel sektorun payının artırılması yonundeki calışmaların surduğunu soyledi.
-FETO'nun darbe girişimi sonrası kapatılan kurumlar
İsmet Yılmaz, Fetullahcı Teror Orgutu'nun (FETO) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bir daha boyle bir olayla milleti muhatap kılmamak icin alınan tedbirler kapsamında, bu teror orgutuyle irtibatı, iltisakı veya aidiyeti tespit edilen bin 60'ı ozel okul, 345'i diğer ozel oğretim kurumu ve 844'u ozel oğrenci yurdu olmak uzere toplam 2 bin 249 kurumun kapatıldığını bildirdi.
Kapatılan bu ozel okullarda oğrenim goren oğrencilerin mağdur olmaması icin gerekli tedbirlerin alınarak resmi ve ozel okullara nakillerinin sağlandığına değinen Yılmaz, diğer yandan 2016-2017 eğitim ve oğretim yılı itibarıyla bin 73 yeni ozel okulun faaliyete başladığını kaydetti.
Yılmaz, eğitim surecinde, dunyanın her yerinde, oğrenme ve oğretme ihtiyacının karşılanmasında en temel unsurun oğretmenler olduğunu vurgulayarak, "Ulkemizde geleceğimizin teminatı genclerimizin demokratik değerlerle buluşmasında, onların milli ve manevi değerlerle donatılmasında, ulkemizin geleceğini inşa edecek genclerimizin yetiştirilmesinde en buyuk pay, hic kuşkusuz oğretmenlerimize ait olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
10 Ekim 2016 tarihinde 18 bin 506 sozleşmeli oğretmenin atamasının yapıldığını, atanan sozleşmeli oğretmenlerin sozleşmeleri suresince bulundukları bolgede calışmaya devam edeceklerini belirten Yılmaz, bu atamalarla birlikte atama oncesi 885 bin 357 olan oğretmen sayısının 903 bin 863'e yukseldiğini bildirdi.
Son sozleşmeli oğretmen atamasıyla birlikte norm kadro doluluk oranlarına ilişkin de bilgiler veren Yılmaz, bu oranların Doğu Anadolu Bolgesi'nde yuzde 89,20'ye, Guneydoğu Anadolu Bolgesi'nde yuzde 87,02'ye, ulke genelinde ise yuzde 89,65 seviyesine ulaştığını acıkladı.
Bakan Yılmaz, 2002 yılında goreve yeni başlamış 9. derece 1. kademedeki bir oğretmenin maaşının 470,20 lira iken, 1 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla yuzde 459 artışla 2 bin 628,41 liraya yukseldiğini bildirdi.
-Oğretmen Strateji Belgesi hazır
İsmet Yılmaz, oğretmenlerin hizmet oncesinde yetiştirilmesi, mesleğe girişi, mesleki gelişimi ve oğretmenlik mesleğinin algı ve statusunun guclendirilmesi konularına yonelik ve mevcut oğretmen yetiştirme sistemini butunsel olarak ele alan bir "Oğretmen Strateji Belgesi"nin hazırlandığını soyledi.
Yılmaz, mesleğin statusunu guclendirmek icin 8 hedef ve 35 eylemden oluşan Yuksek Planlama Kurulunun onayına sunulan belgeye ilişkin şoyle konuştu:
"Oğretmen Strateji Belgesi'nde yer alan eylemler doğrultusunda, eğitim ve oğretim alanında bilimsel, teknolojik gelişmeleri incelemek, araştırmak, danışmanlık hizmeti sunmak, MEB personeli icin hayat boyu oğrenme fırsatları oluşturmak, oğretmenlerin hayat boyu oğrenme fırsatlarını arttırmak ve ceşitlendirmek icin mesleki gelişim faaliyetlerinde orgun, acık ve uzaktan oğretim yoluyla hizmet sunan kurumlarla iş birliği sağlamak, gerektiğinde Bakanlıkca ya da oğretmenler tarafından bireysel olarak hizmet satın alınabilecek bir mesleki gelişim sistemi oluşturmak, oğretmen yetiştiren eğitim kurumlarına yonelik standartların belirlenmesi konusunda ilgili kuruluşlarla iş birliği yapmak, aday oğretmen yetiştirme programı, mesleki gelişim programları, pedagojik formasyon eğitimleri ile kariyer basamağında yukselmelerine donuk eğitimler duzenlemek ve benzeri nitelikte amacları gercekleştirmek icin Oğretmen Akademisi sisteminin hayata gecirilmesine yonelik calışmamız devam etmektedir.
Eğitim fakultelerini, milli eğitim sistemindeki yeni yapılanmaya gore bolum, anabilim dalı ve oğretmenlik genel ve alan yeterlilikleri ile ilişkilendirilmiş bir şekilde yeniden yapılandırma calışmalarını YOK ile birlikte yurutmekteyiz. Mesleğe yeni başlayan aday oğretmenlerin, oğretmenlik mesleğine daha hazır hale gelmesi icin ceşitli teorik ve uygulamalı eğitimlerin verildiği aday oğretmen yetiştirme programını guncelleştirerek devam ettiriyoruz.
Eğitim fakultesi oğrenci veya mezunlarının oğretmenlik dışındaki alanlarda da istihdamını teminen, eğitim fakultesi dışındaki fakultelerde cift ana dal veya yan dal yapma imkanı sağlanacak."
Yılmaz, eğitim fakulteleri ile diğer oğretmen adayı yetiştirilen yuksekoğretim kurumlarının ve formasyon programlarının oğrenci kontenjanlarını, oğretmen ihtiyac analiz ve projeksiyonlarını dikkate alarak belirlemek icin YOK ile ortak bir calışma yapıldığını bildirdi. Yılmaz, her sınıfa yuksek nitelikli oğretmenin ulaşmasını sağlamak, oğretmenlerin mesleki ve kurumsal bağlılığını iyileştirmek ve surdurulebilir kılmanın en temel amacları arasında olduğunu aktardı.
-İkili eğitime son verme maliyeti
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, butun okullarda tam gun eğitim oğretime gecebilmek ve dolayısıyla ikili oğretime son verme hedefi doğrultusunda, yoğun bir şekilde derslik yapımı calışmalarını surdurduklerini vurguladı.
2003 yılından bugune kadar, 47 bin 89'u hayırsever vatandaş tarafından olmak uzere toplam 269 bin 596 adet yeni dersliğin yapımının tamamlanarak eğitim oğretimin hizmetine sunulduğunu acıklayan Yılmaz, her eğitim kademesinde derslik başına duşen oğrenci sayısının, yeni yapılan derslikler sayesinde, ulke genelinde 30'un altına duştuğunu vurguladı.
Yılmaz, 2002-2003 eğitim ve oğretim yılında ilkoğretimde derslik başına duşen oğrenci sayısının 36 iken 2015-2016 eğitim ve oğretim yılında 25'e, aynı şekilde 2002-2003 eğitim ve oğretim yılında ortaoğretimde derslik başına duşen oğrenci sayısının 31 iken 2015-2016 eğitim ve oğretim yılında bu sayının 23'e duştuğunu belirterek, "Buna gore, bir onceki yıla gore yuzde 15,2 artışla 7 milyar 237 milyon lira olarak ongorulmuş olan Bakanlığımızın 2017 yılı yatırım odeneği de aynı hedefler doğrultusunda, ozellikle ikili eğitimin yapıldığı, yoğun goc alan şehirlerimize oncelik verilmek suretiyle derslik yapımında kullanılacaktır." dedi.
-Okullara yonelik teror saldırıları
Yılmaz, gecen yıllarda bazı okul ve kurumlara teror saldırıları gercekleştirildiğini anımsatarak, cocukların eğitim hakkını elinden almayı hedefleyen bu teror saldırıları nedeniyle hasar goren okul ve kurumların, MEB'in butcesinden ek odenek aktarılarak, eğitime hazır hale getirildiğini ifade etti.
Yılmaz, şoyle devam etti:
"Ayrıca farklı gerekcelerle aksayan eğitim surecini tamamlamak, oğrencilerin eğitim oğretimden geri kalmamalarını sağlamak ve merkezi ortak sınavlarda aksaklık yaşanmaması icin e-Okul Yonetim Bilgi Sistemi'nde 'Misafir Oğrenci Gecici Nakil Nedeni' seceneği oluşturulmuş ve velinin talebi doğrultusunda nakil gitmek isteyen okul oncesi, ilkokul, ortaokul oğrencilerinin nakilleri yapılmıştır.
İlkoğretim duzeyinde 90 bin 793, ortaoğretim duzeyinde ise 30 bin 948 olmak uzere toplam 121 bin 741 oğrencinin nakil işlemleri bu cercevede gercekleştirilmiştir. Nakil olamayan oğrencilere yonelik olarak ise telafi eğitimleri verildi. Bu kapsamda 147 bin 18 oğrencimize, 804 okulda 6 bin 187 oğretmen tarafından telafi eğitimi verilmiştir. Telafi eğitimleri ile ilgili izleme ve değerlendirme calışmaları devam etmektedir."
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, temel eğitim ve orta oğretim duzeyindeki mufredat yenileme calışmalarında 15 Temmuz surecine de yer verileceğini belirterek, "Başarısız darbe girişimi sonucunda 15 vakıf yuksekoğretim kurumu kapatıldı. Bu universitelerde 65 bin 216 oğrenci devlet ve vakıf yuksekoğretim kurumlarına yerleştirildi ve intibakları gercekleştirildi." dedi.
TBMM Plan ve Butce Komisyonunda, bakanlığının 2017 butcesinin sunumunu yapan Yılmaz, ilkoğretim ve ortaoğretim oğrencilerine verilen bursların, eğitim ve oğretime erişimi artırarak, fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkı sağlayan onemli uygulamalardan biri olduğunu belirtti.
2003 yılında oğrenci başına aylık 13,06 lira olan burs miktarının; 2015 yılında 165,33 liraya yukseltildiğini, 2016 yılında ise 185,58 lira olduğunu anlatan Yılmaz, ilkoğretim ve ortaoğretimde burs alan oğrenci sayısının bu yıl sonu itibarıyla 264 bine ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
İsmet Yılmaz, engellilerin eğitim ve rehabilitasyonuna ilişkin, 2006 yılından, 2016 yılı Eylul ayına kadar butceden yaklaşık 12 milyar 188 milyon lira kaynak ayrıldığını kaydetti.
Temel eğitim ve ortaoğretim oğrencilerine hizmet eden oğrenci yurt ve pansiyonlarında koğuş sisteminden oda sistemine gecme calışması başlatıldığını anlatan Bakan Yılmaz, bu kapsamda toplam yatak sayısının 483 bin 941'e ulaştığını, ancak yuksekoğretim oğrencilerine hizmet veren Kredi Yurtlar Kurumu bunyesinde yapılanların bu rakama dahil olmadığını ifade etti.
Eğitime erişim hakkını kullanmakta gucluk ceken ve ozel eğitime ihtiyacı olan oğrenci ve kursiyerlere taşıma hizmeti verildiğine işaret eden Bakan Yılmaz, 2015-2016 eğitim ve oğretim yılında toplam 1 milyon 381 bin 143 oğrencinin taşıma imkanından yararlandığını, bunlardan 1 milyon 178 bin 817'sine oğle yemeği hizmeti de verildiğini aktardı.
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bakanlığın 34 ulkede, 31'i eğitim muşavirliği ve 25'i eğitim ataşeliği olmak uzere, toplam 56 temsilciliği bulunduğunu acıkladı.
Yılmaz, yabancı ulkelere oğrenci gonderilmesine ilişkin kanun kapsamında yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla, universiteler ve bazı kamu kurumları adına yurt dışına oğrenci gonderildiğini anımsatarak, başlangıcından bugune kadar bu burslardan yararlanan oğrenci sayısının 15 bin dolayında bulunduğunu belirtti.
46 ulkede 3 bin 750 oğrencinin Milli Eğitim Bakanlığı burslusu olarak oğrenim gorduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, yeni donemde savunma sanayi, bilişim, uzay araştırmaları gibi alanlarda 900 oğrencinin yurt dışına gonderileceğini kaydetti.
Mesleki ve teknik eğitimi ozendirmek ve sahada karşılaşılan sorunları cozmek amacıyla bakanlıkca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tasarısı olarak TBMM'ye gonderilen kanun tasarısının, TBMM Milli Eğitim, Kultur, Genclik ve Spor Komisyonunda kabul edildiğini, tasarının Genel Kurul gundemine alındığını anımsatan Bakan Yılmaz, "Bu duzenlemeyle okullardaki oğrencilerin meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı sosyal guvenlik kapsamına alınmasından staj uygulamalarındaki ucret sorunlarına kadar bir cok sorun cozulmuş olacak." dedi.
"Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi" projesine değinen Yılmaz, mesleki ve teknik eğitimde kaliteyi artırmak, sanayi kuruluşlarına kaliteli iş gucu sağlamak ve istihdamı yukseltmek amacıyla bu yıl, mesleki ve teknik eğitim alan 23 bin 683 oğrencinin eğitim-oğretim desteği odemesinin bakanlıkca karşılanacağını vurguladı.
- 15 Temmuz mufredatta
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, oğretim programlarını guncelleme calışmalarının Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının koordinasyonunda, Temel Eğitim Genel Mudurluğu, Ortaoğretim Genel Mudurluğu, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu ile Din Oğretimi Genel Mudurluğu tarafından yurutulduğunu bildirdi.
İsmet Yılmaz, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bakanlığımız ilgili birimleri tarafından hazırlanan 66 dersin oğretim programını değerlendirme calışmaları devam etmektedir. Diğer yandan, ulkemizin karşılaştığı en buyuk felaketlerden birisi olan 15 Temmuz demokrasiye darbe girişimine mufredat icerisinde yer verme calışması onem verdiğimiz diğer bir husustur. Bakanlığımızın onemli sorumluluklarından bir tanesi de demokrasimize, milli birliğimize ve hukuk devletine sahip cıkacak bireyler yetiştirmektir. Bunun icin de değerlerimizin toplumsal hafızada korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması, milli iradeye sahip cıkılması konusunda gelecek kuşakların hazırlanmasıdır. Bakanlığımız da bu noktadan hareketle, temel eğitim ve orta oğretim duzeyindeki mufredat yenileme calışmalarında 15 Temmuz surecine de yer verecektir. 15 Temmuz sureci sonrasında butun ders kitapları yeniden gozden gecirilerek, gerekli duzeltmeler yapılmıştır."
Oğretim programlarını guncelleme calışmalarının, bilimsel gelişmeler ve eğitim bilimlerinde erişilen seviye doğrultusunda kararlılıkla surduğune işaret eden İsmet Yılmaz, bu kapsamda yurutulen calışmalarda, işlevsel bilgilerin on plana cıkarılarak, konular arasında sadeleştirme/seyreltmenin yapılması, uluslararası ve ulusal belgelerde tanımlanmış olan temel beceri ve yetkinliklerin oğrencilere kazandırılması ve oğrencilere değerler eğitiminin verilmesinin ana başlıklarının on plana cıktığını belirtti.
- Suriyelilere eğitim
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Turkiye'de gecici koruma altında bulunan Suriye vatandaşlarının eğitim ihtiyaclarının karşılanmasına yonelik calışmaların da surdurulduğunu ifade etti.
Yılmaz, "İcişleri Bakanlığı Goc İdaresi Genel Mudurluğunun 2016 yılı verilerine gore ulkemizde okul oncesi dahil 5-17 yaş arası okul cağında yaklaşık 834 bin Suriyeli bulunmakta olup, ekim ayı gecici verilerine gore yaklaşık 479 bin Suriyeli oğrenciye Bakanlığımız tarafından eğitim oğretim hizmeti verilmektedir." diye konuştu.
2014-2018 yıllarını kapsayan Hayat Boyu Oğrenme Strateji Belgesi doğrultusunda, 986 halk eğitimi merkezi, 17 olgunlaşma enstitusu, 10 turizm eğitim merkezi ve 340 mesleki eğitim merkezinde 60 milyon vatandaşı toplam 3 bin 54 programla hayata ve mesleğe hazırlamaya devam ettiklerini anlatan Yılmaz, e-Yaygın sisteminin sonuclarına gore, Hayat Boyu Oğrenmeye katılım oranının yuzde 5,5 olduğunu vurguladı.
- 65 bin oğrenci başka kuruma
15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaklaşık 65 bin oğrencinin başka kurumlara yerleştirildiğini kaydeden Yılmaz, şoyle konuştu:
"15 Temmuz 2016 tarihinde gercekleşen başarısız darbe girişimi sonucunda 15 vakıf yuksekoğretim kurumu kapatılmış, bu universitelerde eğitim ve oğretim goren, 8 bin 8 onlisans, 45 bin 149 lisans, 11 bin 16 yuksek lisans, bin 43 doktora olmak uzere 65 bin 216 oğrenci, guc ama yonetilebilir bir yaklaşımla devlet ve vakıf yuksekoğretim kurumlarına yerleştirilmiş ve intibakları gercekleştirilmiş, bu konuda mağduriyet yaşanmaması icin ozel bir caba gosterilmiştir.
Bugun itibarıyla 111'i devlet, 63'u vakıf yuksekoğretim kurumu ve 7'si vakıf meslek yuksekokulu olmak uzere toplam 181 yuksekoğretim kurumumuz mevcut olup oğrenci sayımız da 7 milyon 313 bin 403'e ulaşmıştır. Bu oğrenci sayımız ile Avrupa Yuksekoğretim Alanındaki ikinci en buyuk oğrenci sayısına sahip ulke konumuna gelinmiştir. Bu oğrenci sayısının 2 milyon 612 bin 305'i onlisans, 4 milyon 139 bin 798'i lisans, 469 bin 374'u yuksek lisans, 91 bin 926'sı doktora oğrencisidir. Oğretim elemanı sayımız ise 156 bin 168 olup bunun 72 bin 240'ı oğretim uyesidir."
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, yuksekoğretim sisteminde son 12 ay icerisinde gercekleştirdikleri yenilikci girişimleri, şoyle sıraladı:
"Rasyonel kontenjan planlaması, temel bilimlere olan ilginin artırılmasına yonelik ozel planlamalar ve destekler, yuksek lisans ve doktora kriterlerinin yenilenmesi, Docentlik Yonetmeliği ve kriterlerinin guncellenmesi, tıp, hukuk, muhendislik ve mimarlık taban puan uygulaması, universiteye geciş icin gerekli taban puanının yukseltilmesi, yabancı dille eğitim-oğretim yonetmeliğinin guncellenmesi, denklik surecinde iyileştirmeler, diploma denklik sureci ile birlikte diploma tanınma sureclerinin tanımlanması, Mevlana Değişim Programı'nın yeniden yapılandırılması, proje tabanlı uluslararası değişim programı, yonlendirilmiş OYP'nin hayata gecirilmesi, şeffaflaşma, universitelere yetki devri, ziraat, orman ve su urunleri alanlarına olan ilginin artırılması ve ozendirilmesine yonelik burs programı."