Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, şubat donemlerinde pek atama veya tayin yapmak istemediklerini belirterek, "Sebebi, zaten eğitim yılının ortasındaki bir donem. Tayin ettiğiniz kişi oğrenciyi yarım bırakıyor, yeni gelen de oğrencinin bu konudaki eğilimlerini, ozelliklerini oğrenene kadar donem bitiyor." dedi. Ensar vakfı Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'nde bir otelde duzenlenen "5. Turkiye Buyuk Buluşması"na katılan Orhan Erdem, AA muhabirine yaptığı acıklamada, eğitim camiasının, yaklaşık 18 milyon oğrencisi ve 1 milyonu gecen oğretmeniyle cok buyuk bir camia olduğunu soyledi.
Milli eğitimin tek başına devletin veya bakanlığın ustesinden gelebileceği bir alan olmadığını belirten Erdem, aileleri, sivil toplum kuruluşlarını, belediyeleri, katkı verecek herkesi eğitime destek sağlamaya beklediklerini bildirdi.
Ensar Vakfının eğitime cok ciddi katkıları olduğunu vurgulayan Erdem, "Mezunlar, mezun oldukları okulları takip eder şekilde ki bilhassa bu imam hatiplerde cok yaygın. Guzel modeller ortaya cıkarıyor. Hem okulların fiziki durumları hem pansiyonları hem oğretmenlerle ilişkiler hem oğrencilere ağabeylikleri yonuyle model sivil toplum kuruluşları, onlara teşekkur ediyorum." diye konuştu.
- Oğretmen atamaları
Erdem, AK Parti iktidarları doneminde yaklaşık 500 bin oğretmenin atandığını, tayinlerin devam edeceğini dile getirdi.
Şubat donemlerinde pek atama veya tayin yapmak istemediklerini anlatan Erdem, "Sebebi, zaten eğitim yılının ortasındaki bir donem. Tayin ettiğiniz kişi oğrenciyi yarım bırakıyor, yeni gelen oğrencinin bu konudaki eğilimlerini, ozelliklerini oğrenene kadar donem bitiyor. Sonucta ihtiyaclar ve Turkiye'nin hareketli yapısı, bazen olağanustu durumlar getiriyor. Ama şu an bakanlık olarak oyle bir planlamamız yok, olduğunda da cok hızlı bu noktada işlem yapacak hale gelebiliyoruz." dedi.
- Terorle mucadele edilen bolgelerdeki calışmalar
Erdem, terorle mucadelenin yurutulduğu bolgelerde ozellikle gecen yıl cok ciddi calışmalar yaptıklarını belirtti.
Şırnak, Mardin, Batman, Diyarbakır, Hakkari, Yuksekova başta olmak uzere terorle mucadelenin yapıldığı illerde oğrencileri en yakın noktaya taşıdıklarını bildiren Erdem, şunları kaydetti:
"Bilhassa 8. ve 12. sınıfları taşıdık. Bu cocukların sınavlarda akranlarından geride kalmamaları onemliydi. Onları en yakın merkeze yatılı olarak taşıdık, hem 250 lira gibi bir harclıkla o mağduriyetini giderdik. Butun yayınlarla sınava hazırlayacak imkan yarattık. Sosyal ve kulturel etkinliklerle de hem terorun yarattığı travma hem de o yoğun ders donemindeki sıkıntılardan uzaklaştırdık. Gercekten model bir calışma oldu. Bunu belki cok dillendirmedik ama biliyorsunuz TEOG'da da cok başarılı cocuklar cıktı. Şimdi de 8 ve 12. sınıflar zaten yerleşti. Diğer sınıfların geride kalan mufredat yonuyle veya eksikliklerini gidermek adına calışmalarımız hızla devam ediyor. Bu oğretmen atamasının da yuzde 80'ini Doğu ve Guneydoğu'ya yaptık, sozleşmeli oğretmenlerimizin."
Velilerin rahat olmasını isteyen Erdem, Milli Eğitim camiasının buyukluğuyle yol aldığını, butun eleştirilere de acık olduklarını dile getirdi.
Eğitimde surekli Finlandiya orneğinin verildiğine işaret eden Erdem, "500 bin oğrencisi var, bizim 18 milyon. İcinden belki 10 tane, 500 bin başarılı cocuk cıkar. O bakımdan değerlerimizi, geldiğimiz noktayı da unutmayalım. Eksiklerimiz de var ama aile, sivil toplum, bunların bize katkıları onemli. İnşallah biz 2023, 2071 hedeflerine boyle ulaşacağız." dedi.
Ayşe Yıldız