Rize, Samsun, Kutahya ve İstanbul gibi farklı illerden Batman'ın Gercuş ilcesine atanan 13 oğretmen, 3 yılda dağ koylerini gezerek ailelerinin okula devam etmesini istemediği 45 kız cocuğunu yeniden eğitime kazandırdı. SELMAN TUR
Turkiye'nin farklı bolgelerinden Batman'ın Gercuş ilcesine atanan 13 oğretmen koy koy dolaştı, 3 yılda 45 kız cocuğunu yeniden okula kavuşturdu.
Rize, Samsun, Kutahya ve İstanbul gibi Turkiye'nin farklı illerinden atanarak, 3 yıl once goreve başladıkları Gercuş ilcesindeki Kayapınar Cok Programlı Lisesinde birer eğitim neferi olarak gorevini surduren oğretmenler, okul mudurunun desteği ve teşviki ile ailelerinin ceşitli gerekcelerle okula devam etmesini istemediği kız cocuklarını yeniden eğitime kazandırmak icin calışma başlattı.
Okuldaki gorevlerinden arta kalan zamanlarında, Kayapınar beldesine bağlı Doruk, Gokce, Tepecik, Ardıclı, Yayladuzu, Eymir, Bağlıca, Taşcı ve Yenice koylerini ziyaret eden oğretmenler, eğitimin temel bir hak olduğu, kız cocuklarının da erkekler kadar hayatlarını kazanmaları gerektiği yonunde aileler ile goruşmeler yaptı.
İkna cabalarının sonuc vermesiyle her biri ayrı bir hikayenin kahramanı olan oğretmenler, okuldaki kız oğrenci sayısını 3 yılda 35'ten 80'e ulaştırdı.
Yurutulen calışmalarla kız oğrencilerin sayısının okuldaki erkek oğrenciler ile aynı duzeye gelmesi sağlanırken, yeniden okullu olan kızlar, geleceğe dair hedeflerini belirlemeye başladı.
"Aileleri ikna etmeye calışıyoruz"
Samsunlu İngilizce Oğretmeni Fethiye Akdağ, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Okul Muduru Abdurrahman Alan'ın desteği ile koy ziyaretleri yaparak okula devam edemeyen cocukları eğitime kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını soyledi.
3 yıl once aynı okulda gorev yapan ablasının Samsun'a donduğunu ifade eden Akdağ, tercihi uzerine buraya atandığını kaydetti.

Akdağ, "Ablamın gorev yaptığı okula atanarak bayrağı devraldım. Kızları okula kazandırmak icin aileleri ikna etmeye calışıyoruz. Kız cocuklarının okutulmasına gerek olmadığını soyleyen veliler artık daha bilincli." dedi.
"Erkek oğrenciler bir şekilde iş bulup, meslek sahibi olabiliyor fakat maalesef kız oğrencilerin boyle bir şansı yok." diyen Akdağ, bu nedenle kız oğrencilerin okutulmasını onemsediğini aktardı.
Akdağ, ailelerini ikna ettikleri kız cocuklarının taşımalı eğitim kapsamında okula geldiğini belirterek, "Veli ziyaretleri cok onemli. Velilerin yanı sıra oğrencilerle de bu ziyaretlerde birebir goruşmeler yapıyoruz. Cabalarımızla okuldaki kız oğrenci sayımız erkek oğrencilerle eşit duruma geldi." diye konuştu.
"Allah razı olsun hocalarım geldiler ve şu an okuldayım"
Eğitime kazandırılan oğrencilerden Sevda Alev, ailesinin okumasını istemediğini, oğretmenlerinin desteği ile okula kavuştuğunu soyledi.

"Ailem, 'Okula gidip de ne yapacaksın?' diyordu. Allah razı olsun hocalarım geldiler, konuştular ve şu an okuldayım. Hedefim Boğazici Universitesini kazanmak." diyen Alev, şunları dile getirdi:
"Burada genellikle, 'Kız cocukları okula mı gider, ayıptır.' deniliyor. Kucuk yaşta aile zoruyla evlendirilme akla geliyor ancak evlenen arkadaşlarımın coğu pişman."
Akranlarına seslenen Alev, "İstenilince her şey başarılabilir. Yeterki isteyin ve okuyun." ifadelerini kullandı.
Hanife Ersoz ise eğitimini tamamlayarak polis olmak istediğini soyledi.
Oğretmenleri sayesinde bu hedefine ulaşmak icin en onemli engeli aştığını dile getiren Ersoz, "Polis olmak icin aile engelini aştım. Daha once başortusu sorunu vardı. Şu an o sorun da yok. Kızların okumasını kesinlikle istiyor ve destekliyorum." şeklinde konuştu.

Nevin Sebuktegin, kız cocuklarının da okuması gerektiğini belirterek, eğitimle ilgili kız erkek ayrımı yapılmamasını istedi.
Oğretmenlerinin desteği ile ailesinin okumasına rıza gosterdiğini anlatan Sebuktegin, şoyle dedi:
"Kız cocukları okumadığı zaman kendilerini savunamaz ve ezilirler, baskı altında olurlar. Okumak icin 4 ay boyunca ailemle mucadele ettim. Yemeksiz kalsam bile okumayı tercih ederim."
160 oğrencinin yarısı kız oğrenci
Okul Muduru Abdurrahman Alan da oğrenci mevcudunun 160 olduğunu, bu sayısının yarısını kızların oluşturduğunu bildirdi.
Alan, kız oğrencilerin 70'inin taşımalı eğitim kapsamında okula geldiğini aktararak, oğretmenler ile yuruttukleri aile ziyaretlerinin meyvelerini aldıklarını kaydetti.
Cok sayıda kız oğrenciyi okula kazandırmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Alan, "Veli ziyaretleri ile cok sayıda cocuğumuzu okula kazandırdık. Kız cocukların okumasını istiyoruz. Kız oğrenciler de okusunlar ki ayakları ustunde durabilsinler, geleceği inşa etsinler." dedi.