Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: "Eğitimde kacıncı sıradayız? Dunyada ilk 20 arasındayız. Nereden biliyoruz? Eğer urettiğiniz milli gelirle dunyada ilk 20 arasındaysanız eğitimle de ilk 20 arasındasınızdır. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "15 Temmuz'daki şanlı direnişi gercekleştiren insanları sizler yetiştirdiniz. Şehitliğin onemini sizler anlattınız. Darbeyi yapanlar da bu eğitimden cıktı ama o darbeye karşı koyanlar, tankın onunde yatanlar, ellerinde silah olmadığı halde tanka topa tufeğe karşı bedenlerini siper edenler, bu eğitim sisteminden cıktı." dedi.
Bakan Yılmaz, Ankara Buyukşehir Belediyesi tarafından 24 Kasım Oğretmenler Gunu dolayısıyla duzenlenen etkinlikle 81 ilden 300 oğretmenle akşam yemeğinde bir araya geldi. Ankara'da bir oteldeki yemekte konuşan Yılmaz, kendisinden once oğretmenlere seslenerek, "Oğretmenler 15 Temmuz'u nesilden nesile aktarmalı" diyen Ankara Buyukşehir Belediye Başkanı Melih Gokcek'e katıldığını soyledi.
Yılmaz, Gazi Mustafa Kemal Ataturk'un 1920'de topladığı Maarif Kongresindeki, "Oğrenciye oncelikle milletine, Turkiye devletine, TBMM'ye duşman olanlarla savaşmanın şart olduğunu oğretmek gerekir" şeklindeki sozlerini anımsattı.
"Buyukşehir Belediye Başkanımızın isteğiyle Gazi Mustafa Kemal'in oğretmenlerden istediği aynı şeydir." diyen Yılmaz, oğretmenlerin, ulkede "yuzu ak" olacak kişilerin başında geldiğini vurguladı.
15 Temmuz'da Fetullahcı Teror Orgutu'nun (FETO) darbe girişimine karşı şanlı direniş gercekleştiren vatandaşları da oğretmenlerin yetiştirdiğine işaret eden Yılmaz, oğretmenlere şoyle seslendi:
"Şehitliğin onemini sizler anlattınız. Darbeyi yapanlar da bu eğitimden cıktı ama o darbeye karşı koyanlar, tankın onunde yatanlar, ellerinde silah olmadığı halde tanka, topa tufeğe karşı bedenlerini siper edenler, bu eğitim sisteminden cıktı. Vatan bayrak milli irade denildiğinde canını hice sayacak kadar kendinden fazla başkasını duşunen insanları yetiştirdikleri icin oğretmenlerimize bir kez daha teşekkur ediyorum. Gercekten haklarınız odenemez."
- "İcimizdeki zayıf zincirleri dışarıda bıraktık"
Turkiye'nin darbe girişiminden sonra iyi bir noktada olduğunun altını cizen Yılmaz, "15 Temmuz'dan sonra daha gucluyuz, ondan hic şupheniz olmasın. İcimizdeki zayıf zincirleri dışarıda bıraktık. İnşallah yaşadığımız gunlerden cok daha aydınlık gunler bizi beklemekte. Guzel bir soz var her zaman soyluyorum 'En iyi gunler henuz yaşamadıklarımız, en guzel sozler henuz soylemediklerimiz'. Bu bizim inşallah geleceğe ilişkin umutlarımızı artırıyor. Daha guzel gunler yaşayacağız ama bu guzel gunlerde en buyuk pay, katkı sizlerin olacak." ifadesini kullandı.
Yılmaz, eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın "Bakanlar unutulur ama oğretmenler unutulmaz" sozlerini de hatırlatarak, şoyle devam etti:
"İlkokul oğretmeninizin ismini sorsak mutlaka soylersiniz ama ilkokulda eğitim gorduğunuz donemde Milli Eğitim Bakanı kimdir diye sorsanız, kimse bilmez. Dolayısıyla da bu, oğretmenlerin milletleri oluşturma ve gencleri yetiştirme konusunda bakanlardan dahi etkili olduğunu gosteriyor.
Şu anda temsil ve ifa ettiğiniz gorev başka hicbir gorevle kıyaslanamayacak kadar kutsaldır. Bir insana, 'Yetişmenize en buyuk katkı kime ait' derlerse annesini, babasını sayar ama onların yanına mutlaka bir oğretmenini de katar."
"Turkiye'de eğitimin kotuye gittiğine" dair iddiaların gerceği yansıtmadığını, eğitimin gunden gune daha iyiye gittiğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Eğitimde kacıncı sıradayız? Dunyada ilk 20 arasındayız. Nereden biliyoruz? Eğer urettiğiniz milli gelirle dunyada ilk 20 arasındaysanız eğitimle de ilk 20 arasındasınızdır. Eğitimde cok geride olup da milli geliri bu kadar uretebilmek mumkun değil. Ne kadar urettiğin varsa eğitimin de o kadardır.
Dunyada ilk 20 arasında mıyız? Bunu kim sağladı? Sizin yetiştirdiğiniz işciler, sizin yetiştirdiğiniz muhendisler, memurlar, yoneticiler. Yetiştirdiğiniz muhendisler ATAK helikopterini yaptı, şimdi ucuyor. Yetiştirdiğiniz işciler Altay tankını yaptı. Bizim zamanımızda 'Biz toplu iğne dahi yapamayız' derlerdi. Sizin yetiştirdiğiniz oğrenciler, daha sonra muhendis, işci, yonetici oldular, şimdi Gokturk-2 uydusunu yaptılar ve uzaya gonderdiler.
Bunlarla ne kadar gurur duysak azdır ama en buyuk pay yine sizlerin. Bizi toplu iğne dahi yapamayacak bir durumdayken şimdi kendi ucağını yapabilme oz guvenini aşıladıysanız bunu yapanlar da oğretmenlerdir. Sizlere teşekkur ediyorum. Turkiye'nin yarını bugunden daha parlaktır."
Yılmaz, kendilerini 81 ilden 300 oğretmenle aynı etkinlikte buluşturan Ankara Buyukşehir Belediye Başkanı Gokcek ve calışma arkadaşlarına teşekkur etti.
Gokcek de yaptığı konuşmada, Ankara'da ceşitli şehirlerden gelen oğretmenlere ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu soyledi.
Butun oğretmenlerin Oğretmenler Gunu'nu kutlayan Gokcek, "Bizim icin aslında bir gun oğretmen gunu değil, her gun oğretmenlerin gunu. Ankara'da oğretmenlerle olan diyaloglarımız her zaman mukemmel oldu. Belediyemizde calışan cok sayıda oğretmen ve usta oğretici arkadaşlarımız var. Dolayısıyla biz de Ankara Buyukşehir Belediyesi icerisinde ciddi bir oğretmen ordusuna sahibiz. Birlikte guzel işler yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Gokcek, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra oğretmenlere buyuk gorev duştuğunu, 15 Temmuz'da yaşananların oğrencilere unutturulmaması gerektiğini belirterek, "Bunu canlı olarak yaşatmamız lazım. Hic değilse bir 5 sene bu işin cok canlı tutulması lazım. Ben oğretmen arkadaşlarımızın bu konuda ulkesine, milletine, devletine, coluğuna cocuğuna sahip cıkacağına da inanıyorum." ifadesini kullandı.