Hatay'ın merkez Antakya ilcesindeki Ataturk İlkokulunda oluşturulan iki ozel sınıfta eğitim goren 15 gorme engelli oğrenci, oğretmenlerinin desteğiyle geleceğe hazırlanıyor. Lale Koklu/Salim Taş
Hatay'ın Merkez Antakya ilcesinde bulunan Ataturk İlkokulunda acılan iki ozel sınıfta, gorme engelli ve değişik derecede gorme kaybı yaşayan ancak ''ışık algısı'' olduğu tespit edilen toplam 15 oğrenciye eğitim veriliyor.
Velilerin talebi uzerine acılan ozel sınıflarda eğitim goren oğrencilere ders veren 2 gorme engelliler oğretmeni ise gozleri gibi baktıkları oğrencilerine eğitimin yanı sıra hayatı da oğretiyor. Fedakarca calışan ve şimdiye kadar 12 oğrenciyi mezun eden oğretmenler, oğrencilerinin zaman zaman oğretmenleri zaman zaman da gozu oluyorlar.
En kucuğu 7 en buyuğu 11 yaşında olan ve aralarında kardeşlerin de bulunduğu 15 oğrenci ise farklı ilcelerden taşımalı olarak okula geliyor.
Teneffuslerini diğer sınıflarda okuyan oğrencilerle beraber geciren ve el ele tutuşarak okul bahcesinde rahatlıkla oyun oynayabilen oğrenciler, ihtiyaclarını ise gorevli oğretmenler eşliğinde karşılıyor.
"Hayatlarında bir ışık olmaya calışıyoruz"
Ataturk İlkokulu Muduru Halil İbrahim Aksu, AA muhabirine yaptığı acıklamada, gorme engelli mevcut 15 oğrenciye birleştirilmiş sınıf uygulaması yaptıklarını soyledi.
Her oğrencinin oğretmenleri icin ayrı bir değer olduğuna dikkati ceken Aksu, şoyle konuştu:
"Bu sınıflara diğer oğretmen arkadaşlarımızla ozel bir ilgimiz var. Onların hayatlarında bir ışık olmaya calışıyoruz, hayata tutunmalarını sağlamak bizim en buyuk gorevimiz. Gerek kendileri gerekse aileleri acısından burası gercekten vazgecilmez bir yer. Sadece okul değil, hayata hazırlama yeri cunku bu cocuklarımız sadece okuma yazmayı oğrenmiyorlar, bağımsız yurumeyi, bağımsız hareket etmeyi ve kendilerini ifade etmeyi oğreniyorlar. İnanın ilk kayda geldiklerinde velilerimiz cocuklarını okula gondermek istemiyorlardı. Yani cocuklarının gozleri gormediği icin 'Nasıl yapacak, duşer mi, kalkar mı?' şeklinde endişeleri oluyordu. Ancak bu endişelerinin yersiz olduğunu zaman icinde kendileri de goruyorlar."

Gorme engelliler oğretmeni Fikret Cicekli ise 20 yıldır severek yaptığı işte oğrencilerine verdiği katkının yanı sıra kendilerinin de hayattan ders cıkardığını aktardı.
"Kendi ekmeğini kendi kazanacak bireyler yetiştirmeyi amaclıyoruz"
Oğrencilerini her yonuyle hayata hazırladıklarına inandıklarını ifade eden Cicekli, şunları soyledi:
"İnanın sınıfa girdiğim zaman gorme engelliler sınıfı olduğunun bile farkında değilim. Normal bireyler gibi goruyorum ben onları. Normal akademik derslerin yanı sıra verebileceğim her şeyi vermeye calışıyorum. Aileleri zaman zaman eğitimin icerisine katıyorum. Cunku bizim ozel eğitim sadece cocuğu eğitmekle bitmiyor, idaremizin desteğiyle velilerimizi de işin icine katarak beraber cocukları geleceğe hazırlamaya calışıyoruz. Kendi ayaklarının uzerine basabilen, kendi ihtiyaclarını bağımsız şekilde karşılayan, ilerde kendi ekmeğini kendi kazanacak bireyler yetiştirmeyi amaclıyoruz."