OSYM ye sorulan Halk Eğitim Merkezi, Anaokulu ve Mesleki Eğitim Merkezi oğretmenlerine neden gorev verilmiyor sorusuna verdiği cevapta havuzumda 900bin gorevli var en cok ihtiyac duyduğum sınavda bile bana 350 bin gorevli yetiyor demiştir. Pazar gunu yapılan KPSS sınavında ise 500bin civarında gorevliye ihtiyac duydu OSYM ve havuzdaki sayıya rağmen zorlandı gorevli bulmakta.
Resen gorevlendirme yaptı OSYM ve bu gorevi kabul etmiyorum şansı dahi vermeyerek iptal butonunu dahi kapattı.
Ucretli oğretmene dahi gorev verildi. Hatta kadrolu oğretmen gozetmen iken ucretli oğretmen salon başkanı yapıldı.
Son gune kadar oğretmenlere mesajlar gonderildi gorevinizi 23.59 a kadar onaylayın diye.
Hatta Cuma gunu Ankara'da; "ayın Oğretmenim, 20 Kasım 2016 tarihinde yapılacak olan 2016-KPSS Ortaoğretim sınavında onaylanmamış goreviniz bulunmakta olup https://gis.osym.gov.tr internet adresinden bugun gorevinizi 23:59'a kadar onaylayınız. Ankara İl Milli Eğitim Muduru" Mesajı gonderildi oğretmenlere.
Evet "Ankara İl Milli Eğitim Muduru" yazıyordu mesajda. İl Milli Eğitim Mudurunun kendi adıyla mesaj yollaması aslında yarı bir mesajdı. Baskı oluşturmaktı oğretmen uzerinde.
Peki neden zorlandı OSYM;
OSYM zorlandı Cunku;
1- 2010 KPSS yolsuzluğu nedeniyle alınan guvenlik onlemleri adeta bıktırdı oğretmenleri. Bırakın cep telefonunu kupelerine kadar karışılması gurularına dokundu oğretmenlerin.
2- Her sınav oncesi ya da sonrasında sanki yolsuzluk sorumlusu ya da suclusu oğretmenlermiş gibi tedbirlere başvuruldu.

3- En kucuk hatada suclandı oğretmenler.
4- Yetmedi son olarak sınav sonrasında bir anket başlattı OSYM son zamanlarda ve sınav sonrasında rapor doldurulmazsa ucret odenmeyeceği dahi konuşuldu. (Fakat işin doğrusu bu anketi doldurmayanlara odemenin gec yapılacağı noktasında.)
5- Anketlerde ozellikle Salon Başkanı ve Gozetmenlerle ilgili sorular rahatsız etti oğretmenleri ve ihbar, şikayet olarak algılandı.
Ve oğretmenler gorev almamayı tercih etmeye başladılar.
OSYM bu yaklaşım ile giderse sorun her gecen gun daha da buyuyecektir. Oysa ki OSYM nin yukunun buyuk bir kısmını MEB'de calışan oğretmenler yuklenmektedirler. Konuya parayı veriyorum yapıyorlar mantığı ile yaklaşılırsa buyuk hata yapılır.

Maksut BALMUK