Norm Kadro Yonetmeliğinde yapılan değişiklikle anaokullarındaki rehber oğretmen normu kaldırıldı MEB'in Bakanlar Kuruluna sunarak duzenlenen Norm Kadro Yonetmeliği değişikliği 25.11.2016 tarihli resmi gazetede yayımlanmasıyla yururluğe girdi.
Yonetmelik değişikliğine ilişkin eski-yeni karşılaştırmasına yonelik değerlendirmeyi bugun yapmıştık. http://www.memurlar.net/haber/627628/
Bu değişikliklerden en dikkat cekici olanı ise Anaokullarında Rehber Oğretmen Norm Kadrosunun kaldırılması oldu.
10.08.1999 tarih yonetmelikte var olan hukum 18.06.2014 tarihli yonetmelikten cıkarılmış ve bu duzenleme Anaokullarında gorev yapan oğretmenleri norm fazlası durumu nedeniyle başka kurumlara atanmışlardı.
Bu konuda acılan davada Danıştay 16.Dairesi 2015/10784 E.No dosyada eksik duzenlemeden dolayı yurutmeyi durdurma kararı vermişti. http://www.memurlar.net/haber/528194
Bu karar uzerine oğretmenler yeniden Anaokullarında gorev yapmaya başlamışlardı.
Anaokullarında Rehber Oğretmen normu bulunmamasına ilişkin olarak Temel Eğitim Genel Mudurluğunun fikri gercekten onemlidir ve acıklamaları gerekir.
Danıştay'ın kararına rağmen yapılan duzenleme cok şaşırtıcı olmakla beraber yonetmeliğe konulan hukum şu şekilde;
ESKİ
YENİ
Madde 21
(1) Rehberlik ve araştırma merkezlerine, gorev alanlarına giren il veya ilcenin nufusu 100.000'e kadar olan yerlerde 4, sonra gelen her 50.000 nufus icin 1 rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu verilir. Bu şekilde yapılacak hesaplama sonunda artan nufusun en az 25.000 olması halinde ilave olarak bir rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu daha verilir.
(2) Okul rehberlik servislerine;
a) Ozel eğitim kurumlarında (aynı bina veya bahcede farklı kademelerde eğitim veren ozel eğitim okulları dahil) toplam oğrenci sayısı 25 ve daha fazlası icin 1,
b) İlkokullarda oğrenci sayısı 300, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında oğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
c) Ortaoğretim kurumlarından oğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
c) Yatılı veya pansiyonlu eğitim kurumlarının oğrenci sayılarına bakılmaksızın her birine 1,
d) İlce merkezindeki ilkoğretim ve ortaoğretim kurumlarında oğrenci sayısının yetersiz olması nedeniyle norm kadro verilememesi halinde oğrenci sayısı en fazla olan eğitim kurumuna 1,
e) Mesleki eğitim merkezlerinden cırak ve kursiyer sayısı 200 ve daha fazla olanların her birine 1,
rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu verilir.
(3) Her derece ve turdeki eğitim kurumlarına, oğrenci sayısının 500 ve 500'un katlarına ulaşması halinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu daha verilir.
(4) Bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehber oğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve muteakip norm kadrolara oğretmen atanamaz.
"a) Ozel eğitim anaokulları haric olmak uzere, ozel eğitim kuramlarına (aynı bina veya bahcede farklı kademelerde eğitim veren ozel eğitim kuramlarından oğrenci sayısı fazla olana verilmek uzere), toplam oğrenci sayısı 25 ve daha fazlası icin 1,
b) Anaokulları haric olmak uzere, ilkokullarda oğrenci sayısı 300, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında oğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,"
"(3) Anaokulları haric olmak uzere, ozel eğitim kuramlarında oğrenci sayısının 100 ve 100'un katlarına, diğer eğitim kuramlarında ise oğrenci sayısının 500 ve 500'un katlarına ulaşması halinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu daha verilir.
(4) Ozel eğitim kurumlan haric olmak uzere, bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve muteakip norm kadrolara oğretmen atanamaz."
Yani MEB eksik duzenlemeyi yonetmelikte "Anaokulu" ibaresi olmaması olarak algılamış ve "Anaokulları haric olmak uzere," ibaresi ekleyerek Danıştay kararını aşmaya calışmıştır.

İşin en onemli unsuru olan pedagojik yaklaşım ise hic duşunulmemiştir.
Bu duzenleme de mutlaka yargıya gidecektir.
Bu noktada bakanlığa tavsiyemiz bu oğretmenlerin mağdur edilmemesi ve yargı surecinin beklenmesi yonunde olacaktır.
Maksut BALMUK
Oğretmen