Iğdır'da gorev yapan ve bolgede "matematiği sevdiren adam" olarak tanınan oğretmen Hasan Kırac, "Sihirli Kare" formulunun yeni bir yolunu bulduğu icin Milli Eğitim Bakanlığınca odule layık goruldu. HUSEYİN YILDIZ
Iğdır'da gorev yapan ve bolge halkınca "Matematiği sevdiren adam" olarak tanınan oğretmen Hasan Kırac, "Sihirli Kare" formulunun tespit edilemeyen yeni bir yolunu bularak buyuk bir başarıya imza attı. Kırac, "Sayıların Buyulu Gosterisi" adını verdiği calışmasıyla Milli Eğitim Bakanlığının actığı yarışmada odul kazandı.
Iğdır kent merkezindeki Şehit Oğretmen Şevki Akgun Ortaokulu'nda gorev yapan matematik oğretmeni Hasan Kırac, tarih boyunca fal, astronomi, felsefi yorumlama, doğa olayları ve insan davranışları başta olmak uzere bircok alanda kullanılan "Sihirli Kare" formulunun tespit edilemeyen yeni bir yolunu buldu. Bu calışmasıyla Milli Eğitim Bakanlığınca duzenlenen "Eğitim ve Oğretimde Yenilikcilik Yarışması"nda odule layık gorulen Kırac, bir kez daha Iğdırlıların sevgisini kazandı.
Iğdır Milli Eğitim Muduru Hakan Cırıt, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Kırac'ın onceki yıllarda matematikteki başka bir başarısı dolayısıyla Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) tarafından odullendirildiğini, başarılı oğretmenin son olarak da bu odul sayesinde Iğdır'ın ve Turkiye'nin goğsunu kabarttığını soyledi.
Kırac'ın bulduğu formulun, dunya matematiğine yol gostereceğini savunan Cırıt, "Hasan hoca, matematiği oğrenciye sevdirmenin peşinde ve elinden gelen gayreti gosteriyor. Ceşitli projeler uretiyor, o urettikce bizler de maddi ve manevi yonden destek olmaya calışıyoruz." dedi.
Milli eğitim camiası olarak Kırac'ın arkasında durduklarını ve gereken her turlu desteği sağlayacaklarını belirten Cırıt, "Yapmış olduğu projenin adı 'Sayıların Muhteşem Gosterisi', eğitim ve oğretimde yenilikcilik odulune layık goruldu. Onumuzdeki hafta ici bakanlığımız tarafından kendisi odullendirilecek. Biz Hasan Kırac hocanın bu başarısından dolayı mutluyuz. İlimize boylesine bir başarı getirmesinden dolayı kendisine teşekkur ediyoruz." diye konuştu.
Cırıt, Kırac'ın tespit ettiği formulun daha once matematikcilerce bulunamadığını ve kısa surede patentinin alınması icin calışma yapacaklarını bildirdi.
"Bulunamayan formulu tespit ettik, uzerine yoğunlaştık ve bulduk"
Meslektaşları ve oğrencileri arasında "Matematiği sevdiren adam" diye anılan Matematik Oğretmeni Hasan Kırac ise aylar suren calışmaları sonucu "Sayıların Buyulu Gosterisi" adını verdiği formulu geliştirdiğini soyledi.

Kırac, "Sihirli Kareler bircok bilim adamı ve matematikcinin bilimsel calışmalarla uzerinde durduğu, cok merak edilen bir calışma. Bircok ceşidi var. Biz yarısı tek olan cift dereceli sihirli kareyle ilgili TUBİTAK dergilerinde, hocalarımızın yazılarında, bilimsel yazılarda yapılmamış bir calışmayı fark ettik. Bunun uzerine yoğunlaşarak bulunamamış denilen bir yontemi bulduk ve geliştirdik." dedi.
"Sadece Turkiye değil dunya matematiği icin bir kazanım"
Şehit Oğretmen Şevki Akgun Ortaokulu Muduru Erkan Ciğdem de Kırac'ın bulduğu formulun gelecek nesiller icin yapılmış bir buluş olduğunu, tarih boyunca bircok matematikci tarafından kullanılacağını belirtti.
Kırac gibi oğretmenlere sahip cıkılması ve destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Ciğdem, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Hasan hocamız sayesinde okulumuz gecen yıl matematik başarısında Turkiye ucuncusu oldu, matematikte Iğdır'ı temsil ettik. Hasan hoca bu yıl da bir proje hazırladı ve gercekten takdire şayan bir projeyle, bircok matematik profesorunun uzerinde calışmasına rağmen genel bir formulu olmadığını dile getirdikleri bir alanda matematik dalına, sadece Turkiye değil dunyada bir kazanım elde etti."

Kırac, gecen yıl 2015 Milli Eğitim Bakanlığının duzenlediği "Bu Benim Eserim" isimli proje yarışmasında, "Bir ucgen icindeki eş ucgenlerin hesaplanmasına" ilişkin formulu ile ucunculuğu elde etmiş, bu projesiyle "24 Kasım Oğretmenler Gunu" etkinlikleri kapsamında Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmişti.
Son olarak, tarihte analiz, kombinasyonlu matematik, moduler aritmetik, oyun kuramı, cizge kuramı, olasılık kuramı ile geometri ve guneş sisteminde de kullanılan "Sihirli Kare" formulunde geliştirdiği alternatif formul icin odule layık gorulen "Matematiği sevdiren adam", 29 Kasım Salı gunu Erzurum'da duzenlenecek torenle odulunu alacak.