Turkiye genelinde gelecek yıl 54-66 aylık 1.2 milyon cocuk okul oncesi zorunlu eğitime başlayacak Hukumetin Orta Vadeli Programı'nda (OVP) yer alan zorunlu okul oncesi eğitimle ilgili calışmalara hız verildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanları, farklı ulkelerden zorunlu okul oncesi eğitim programlarını inceledi. Yapılan calışmaya gore, Turkiye'de gelecek eğitim oğretim doneminde başlayacak zorunlu okul oncesi eğitim 54-66 ay yaş grubunu kapsayacak. Bu yaş nufusunda 1.2 milyon cocuk ilk kez okulla tanışacak. Mevcut durumda okul oncesinde yuzde 67 olan okullaşma oranı 2019'da yuzde 100'e cıkarılacak.
KONTEYNER SINIF
Okul oncesi eğitimin zorunlu olmasını engelleyen en buyuk girdap, bu yaş grubu cocukların taşımalı eğitim icin cok kucuk olmalarıydı. MEB, bu sorunu aşmak icin fiziki ve coğrafi şartların uygun olmadığı bolgelere 336 celik yapım konteyner mobil sınıf yapacak. Boylelikle oğrencinin gidemediği yerlere oğretmen ve okul mobil olarak gidebilecek.
Zorunlu okul oncesi eğitim icin yeni bir mufredat hazırlama calışması da başlatıldı. Bugune kadar zorunlu olmadığı icin farklı bolgelerde farklı ve esnek eğitim modelleri uygulanırken gelecek yıldan itibaren Turkiye genelinde okul oncesi eğitimi alan cocuklara tek tip mufredat uygulanacak. Yeni modelde, cocukların sosyal cevre ile kendisinden yaşca buyuklerle ve kucuklerle iletişimini kuvvetlendirecek etkinlik havuzu oluşturulacak. Oğretmenler materyal secmede ozgur bırakılacak. Yeni model, oyun temelli bir yapı uzerinde inşa edilecek.
AKADEMİSYENLER HAZIRLIYOR
Yeni mufredatı hazırlamak uzere akademisyenler ve oğretmenlerden oluşan bir calışma grubu oluşturuldu. Yeni modelde, oğretmenler tarafından cocukların yaş gruplarına ve bilişsel duzeylerine gore sececekleri bireysel ve toplu etkinlikler, boyamalar, kesme kartları, masallar, oykuler ve şarkılarla zenginleştirilecek. Bu yıl 12 bin 815 Suriyeli cocuk, okul oncesi eğitim kapsamına alındı. Gelecek yıl başlayacak zorunlu eğitim kapsamına tum Suriyeli cocukların da alınması planlanıyor.
LUTFİ ERDOĞAN