Milli Eğitim Bakanlığına devredilen okullardaki personelden Veteriner Hekim, Biyolog, Muhendis, Ev Ekonomisti unvanlı kadrolarda bulunanlar, atolye ve laboratuvar oğretmenleri kapsamında değerlendirilmektedirler. Bu nedenle haftalık ders programlarına gore mesaileri bulunmaktadır. Bilindiği uzere 2006 yılında 5450 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Bağlı Okulların Milli Eğitim Bakanlığına Devredilmesi İle Bazı Kanunlarda ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kurumların eleman yetiştirmek uzere actıkları Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi ile Sağlık, Tarım ve Adalet Meslek Liseleri, Doner Sermaye İşletmeleri, Eğitim Merkezleri ve Kursları Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir.
Bu kanunun "Kadroların aktarılması ve personelin nakli" başlıklı 5. maddesine gore Milli Eğitim Bakanlığına devredilen kurumların eleman yetiştirmek uzere actıkları Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi ile Sağlık, Tarım ve Adalet Meslek Liseleri, Doner Sermaye İşletmeleri, Eğitim Merkezleri ve Kurslarındaki personel Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiş olup bu kanunun ekindeki cizelgelerde yer alan ihdas edilen oğretmen unvanlı kadrolara, kadro ve gorev unvanları değişmeyenler ise ihdas edilen aynı unvanlı kadrolara aktarılmışlardır.
Peki, MEB'e aktarılan bu personelden Veteriner Hekim, Biyolog, Muhendis, Ev Ekonomisti unvanlı kadrolarda bulunanların mesai saatleri nasıl duzenlenmelidir?
Bu sorunun cevabı 01.12.2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan, 16.12.2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Oğretmen unvanlı olmayan bazı personel" başlıklı Gecici 2. maddesindeki; "(1) 26/1/2006 tarihli ve 5450 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Bağlı Okulların Milli Eğitim Bakanlığına Devredilmesi ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca Bakanlığa devredilen personelden Veteriner Hekim, Biyolog, Muhendis, Ev Ekonomisti unvanlı kadrolarda bulunanlar, bu Kararın uygulanmasında atolye ve laboratuvar oğretmenleri kapsamında değerlendirilir." hukumlerine istinaden Veteriner Hekim, Biyolog, Muhendis, Ev Ekonomisti unvanlı kadrolarda bulunanlar atolye ve laboratuvar oğretmenleri kapsamında değerlendirileceklerdir.
Bu durumu MEB, aşağıdaki goruş yazısında da izah etmiştir.
Dolayısıyla Veteriner Hekim, Biyolog, Muhendis, Ev Ekonomisti unvanlı kadrolarda bulunanların haftalık ders programlarına gore mesaileri bulunmaktadır.
Şoyle ki;
Oğretmenlerin calışma saatlerine ilişkin olarak; 23.07.1965 tarih ve 12056 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumleri onem taşımaktadır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Calışma Saatleri" başlıklı 99. maddesindeki; "Memurların haftalık calışma suresi genel olarak 40 saattir.
Bu sure Cumartesi ve Pazar gunleri tatil olmak uzere duzenlenir. Ancak ozel kanunlarla yahut bu kanuna veya ozel kanunlara dayanılarak cıkarılacak tuzuk ve yonetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin ozellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı calışma sureleri tespit olunabilir.
Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka gunler olarak tespit edebilir." hukumleri ile memurların calışma saatleri tespit edilmiştir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'unda ancak ozel kanunlarla ve yahut bu kanunlara dayanılarak cıkan tuzuk ve yonetmeliklerle farklı calışma sureleri tespit olunabilmektedir.
Buna gore 12.03.1964 tarih ve 11654 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 439 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek Ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri İle İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanun ile oğretmenlerin calışma saatleri duzenlenmiştir.
Bu kanuna dayanılarak cıkartılan 16.12.2006 tarih ve 26378 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesinde;
" (1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli;
a) Orgun ve yaygın eğitim kurumlarının mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcıları haftada 6 saat,
b) Okul oncesi ve sınıf oğretmenleri haftada 18 saat,
c) Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri haftada 15 saat,
c) Atolye ve laboratuvar oğretmenleri haftada 20 saat,
ders okutmakla yukumludurler. Bu yukumluluk oncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında ders gorevi verilmek suretiyle yerine getirilir." hukumleri ile oğretmen ve yoneticilerin aylık karşılığı ders gorevi,
"Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesinde ise;
(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli olup, aylık karşılığı ders gorevini tamamlayan;
a) Mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcılarına haftada 6 saate,
b) Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saate,
c) Atolye ve laboratuvar oğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak uzere haftada 24 saate,
kadar alanlarında, alanlarında ek ders gorevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında da ek ders gorevi verilebilir.
(2) Okul oncesi ve sınıf oğretmenleri ile okuma-yazma kurs oğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında ilgili mevzuatına gore fiilen okuttukları her ders saati zorunlu ek ders gorevi sayılır. Ancak, bu şekilde verilecek ek ders gorevi haftada, okul oncesi oğretmenlerinden anaokulları ile kız teknik oğretim okul ve kurumları bunyesindeki uygulama sınıflarında gorevli olanlar icin bir sınıfta bir oğretmenle tam gun eğitim yapılması şartına bağlı olarak 24 saati, diğer ana sınıflarında gorevli oğretmenler ile sınıf ve okuma yazma kurs oğretmenleri icin 12 saati gecemez.
(3) Oğretmenlere, ilgili mevzuatına gore oğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili calışma surelerinde iki haftayı gecmemek uzere ve fiilen gorev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ucreti odenir.
(4) Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen atolye ve laboratuvar oğretmenlerinden kendilerine bolum, atolye ve laboratuvar şefliği gorevi verilenlerin, gorev yaptıkları eğitim kurumunun bolum, atolye ve laboratuvarlarındaki calışmaların planlanması, tezgah, makine, arac ve gerecin sağlanması, bakımı, onarımı ve oğretime hazır halde bulundurulması amacıyla yaptıkları calışmaların bolum şefleri icin haftada 10, atolye ve laboratuvar şefleri icin ise haftada 6 saati ek ders gorevi sayılır. Bu dersler ders dağıtım cizelgesinde "Planlama ve Bakım-Onarım Gorevi" adıyla gosterilir ve haftada azami okutabilecekleri ek ders saatleri icinde verilir.
(5) Okul oncesi ve sınıf oğretmenleri ile bolum, atolye ve laboratuvar şefliği gorevi verilen oğretmenler haric olmak uzere, orgun eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmen olarak gorevlendirilen oğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber oğretmenlerinin bu gorevlerinin haftada 2 saati ek ders gorevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım cizelgesinde "Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gosterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman oğretmenlik hem de sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevi verilmesi halinde sadece bir gorev icin ek ders ucreti odenir. " hukumleri ile oğretmen ve yoneticilerin ek ders gorevleri belirlenmiştir.
Oğretmen ve yoneticilerin bu gorevleri haricinde herhangi bir gorevi bulunmamaktadır.
Kısacası "657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa gore oğretmende bir memurdur ve haftada 40 saatlik calışması gerektir." şeklindeki anlayış yanlıştır.
Ayrıca; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Yıllık izinlerin kullanılışı" başlıklı 103. maddesindeki; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca gore kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir onceki yıl haric, onceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları duşer.
Oğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla calışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hukumleri ile de oğretmenlerin yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayıldıkları hukum altına alınmıştır.
Bu duruma gore,
1-Oğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar.
2- Oğretmenlere yıllık izin verilmez.
3- Oğretmenlerin haftalık calışma suresi 40 saat değildir. Calışma Saatleri girecekleri ders kadardır.
4- Oğretmenlerin haftalık girmek zorunda oldukları ders saatleri Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesinde Aylık karşılığı ders gorevi, "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesinde ise Ek ders gorevleri belirlenmiştir. Oğretmenin bu gorevleri haricinde herhangi bir gorevi bulunmamaktadır.
MEB'de devredilen okullarda norm kadro nasıl belirlenecektir? MEB'den devredilen okullardaki personelin mesai saatleri yazısı Ahmet KANDEMİR