Genellikle mesleki calışmalar MEB tarafından belirlenen program gore 09.30- 13.30 saatleri arasında yapılmaktadır Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasında; "(3) Oğretmenlere, ilgili mevzuatına gore oğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili calışma surelerinde iki haftayı gecmemek uzere ve fiilen gorev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ucreti odenir." hukumleri bulunmaktadır.
2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Donem Toplu Sozleşme metninin 2. Bolumu Eğitim, Oğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme kısmının "Yaygın eğitim kurumları oğretmenlerinin ek ders ucreti" başlıklı 24 maddesindeki; " (1) Oğretmenlere, oğretim yılı başında ve sonunda Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin 23 uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca yaptıkları eğitim ihtiyaclarını belirleme calışma sureleri icin iki haftayı gecmemek uzere ve fiilen gorev yapılması kaydıyla haftada 15 saat ek ders ucreti odenir." hukumlerine gore Halk Eğitim Merkezi oğretmenlerine de mesleki calışma yapmakta ve karşılığında ek ders ucreti odenmektedir.
Peki, mesleki calışma suresi ne kadardır?
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Etkinlik, ders, etut ve dinlenme sureleri" başlıklı6. maddesi 1. fıkrası (a) bendindeki; "Okul oncesi eğitim kurumlarında; a) Gune başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve gunu değerlendirme zamanlarını da icerecek şekilde gunde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati sure ile normal eğitim yapılması esastır. Ancak kayıt alanında okula kesin kaydı yapılamamış cocuk bulunan okullarda ikili eğitim yapılması zorunludur." hukumlerine,
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Etkinlik, ders, etut ve dinlenme sureleri" başlıklı6. maddesi 2. fıkrası (a) bendindeki; "2) İlkoğretim kurumlarında; a) Bir ders saati suresi 40 dakikadır. Okul yonetimince teneffusler icin normal eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika sure ayrılır." hukumlerine,
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Ders suresi ve gunluk calışma saatleri" başlıklı 9. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Ortaoğretim kurumlarında bir ders saati suresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme sureleri okul yonetimlerince belirlenir. Derslerin başlama, bitiş ve oğle arası dinlenme sureleri il calışma takvimine uygun olarak okul mudurunun başkanlığında okul zumre başkanları ve okul oğrenci temsilcisinden oluşan komisyon tarafından ortaoğretim kurumunun ozellikleri, uygulanan programlar ile cevre ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenir. Dersler arasındaki dinlenme suresi 10 dakikadan, oğle arası dinlenme suresi ise 45 dakikadan az olamaz. Ancak ikili oğretim yapan okullarda bu sureler daha kısa belirlenebilir." hukumlerine,
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Oğrenme Kurumları Yonetmeliğinin "Ders saatleri" başlıklı 69. maddesindeki; "(1) Kurumlarda teorik derslerde bir ders saati suresi 40 dakikadır. Ancak dersler arasındaki dinlenme suresi 10 dakikadan, oğle arası dinlenme suresi ise 45 dakikadan az olamaz.
(2) Dersler ile atolye ve laboratuvar uygulamaları, gerektiğinde zumre oğretmenler kurulunun onerisi ve kurum mudurunun onayı ile blok olarak da yapılabilir. Ancak her blok ders, iki ders saati suresiyle sınırlıdır.
(3) Milli eğitim mudurluğunun onayı ile calışma suresi gunde 8 saati aşmamak uzere saat 22.00'ye kadar belirlenebilir." hukumlerine gore bir ders saati suresi ortalama olarak 40 dakikadır.
Oğretmenlere mesleki calışma doneminde 15 saat ek ders ucreti odenmekte fakat 15 ders saati de aylık karşılığı calışması gerekmektedir. Bu durumda bir gune 6 ders saati duşmektedir.
Bu durumda bir gunluk mesleki calışma suresi: 40 dakika x 6 ders saati =240 dakika olup bu da gunluk 4 saat yapmaktadır. Genellikle mesleki calışmalar MEB tarafından belirlenen program gore 09.30- 13.30 saatleri arasında yapılmaktadır.
Ahmet KANDEMİR