Kamuoyunda BOTE olarak tanımlanan Bilgisayar ve Oğretim Teknolojileri Oğretmenleri, mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarına yonetici olarak atanabilirler mi? Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Oğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yuksekoğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar eki cizelgenin 8. sırasında "Bilişim Teknolojileri" branşının mezun oldukları universiteler ve aylık karşılığı okutacakları dersler yer almaktadır.
İşte "Bilişim Teknolojileri" branşının mezun oldukları universiteler ve aylık karşılığı okutacakları dersler;
Cizelgeden de goruleceği uzere "Bilgisayar ve oğretim teknolojileri oğretmenliği" mezunları icin "Mesleki ve Teknik Ortaoğretim Kurumlarına Atanamazlar" şerhi bulunmaktadır.
Peki kamuoyunda BOTE olarak tanımlanan "Bilgisayar ve oğretim teknolojileri oğretmenliği" ve diğer şerh bulunanmezunlar; mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarına yonetici olarak atanabilirler mi?
Konuyu iki başlıkta ele alalım,
1-BOTE MEZUNLARI MESLEKİ VE TEKNİK ORTAOĞRETİM KURUMLARINA MUDUR OLARAK ATANABİLİR Mİ?
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Mudur olarak gorevlendirileceklerde aranacak ozel şartlar" başlıklı 6. maddesinin 2. fıkrasındaki; "(2)Mudur olarak gorevlendirileceklerde ayrıca;
a) Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarına mudur olarak gorevlendirileceklerde, atolye ve laboratuvar oğretmenleri kapsamında olmak, şartları aranır." hukmune gore; mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarına mudur olarak atanacakların atolye ve laboratuvar oğretmeni olması gerekmektedir.
Dolayısıyla BOTE mezunları mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarına mudur olarak atanamazlar.
2-BOTE MEZUNLARI MESLEKİ VE TEKNİK ORTAOĞRETİM KURUMLARINA MUDUR YARDIMCISI OLARAK ATANABİLİR Mİ?
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak genel şartlar" başlıklı 5. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde; "Gorevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı turdeki eğitim kurumlarından birine oğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve gorevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı turdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak." hukmune yer verilmiştir.
BOTE mezunlarının mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarına oğretmen olarak atanamamaktadır.
Fakat BOTE mezunlarının mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarında yukarıda yer verdiğimiz cizelgeye gore aylık karşılığı okutabilecekleri dersler bulunmaktadır.
Dolayısıyla BOTE mezunları mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarına mudur yardımcısı olarak atanabilirler.
Ahmet KANDEMİR
Memurlar.net'in Notu: Ve'nin "veya" olarak yorumlanması gerektiğine yonelik MEB acıklaması icin tıklayınız.