Erzurum Veysefendi İlkokulu'nda sınıf oğretmeni olarak gorev yapan Ayşe Melek Okuyucu (38), at biniyor, cirit oynuyor, ok atıyor, judo yapıyor, kadın ve erkeklere at binmeyi oğretiyor. 80 sporcunun bulunduğu kulupte erkek ve kadınlara at binmeyi ve at sırtında ok atmayı oğreten Okuyucu'ya arkadaşları 'Super oğretmen' diyor. Erzurum Veysefendi İlkokulu'nda sınıf oğretmeni olarak gorev yapan Ayşe Melek Okuyucu (38), at biniyor, cirit oynuyor, ok atıyor, judo yapıyor. , kadın ve erkeklere at binmeyi oğretiyor. 80 sporcunun bulunduğu kulupte erkek ve kadınlara at binmeyi ve at sırtında ok atmayı oğreten Okuyucu'ya arkadaşları 'Super oğretmen' diyor.
Nimet- Mukrim Okuyucu ciftinin 4 kızından en buyukleri olan Ayşe Melek, 10 yılı milli olmak uzere 20 yılını verdiği judoyu sakatlanınca bırakmak zorunda kaldı. Yuzlerce madalya, kupa ve şampiyonluk elde eden Okuyucu, bu sıralar at biniyor. 5 yıldır geleneksel Turk okculuğu ve atlı okculuk sporu ile uğraşan Okuyucu, 3 yıl once Kızıl Elma Geleneksel Sporları ve Atlı Okculuk Kulubu'nu kurdu. 80 sporcunun bulunduğu kulupte erkek ve kadınlara at binmeyi ve at sırtında ok atmayı oğreten Okuyucu her atışını 12'den vuruyor. Erkek sporcuları ile birlikte Eskişehir'de yapılacak olan Turkiye Atlı Okculuk Şampiyonası'na hazırlanan Okuyucu ayrıca Ataturk Universitesi Spor Bilimleri Fakultesi'nde, geleneksel Turk okculuğu dersleri vererek konu ile ilgili yuksek lisans calışmasına başladı. Ayşe Melek Okuyucu, Ataturk Universitesi Atlı Okculuk Kulubu'nde de antrenorluk yapıyor. Okuyucu Turkiye'nin ilk kadın atlı okculuk takımını kurmak icin calışmalarını surduruyor.
'AT BİNMENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ'
Kentlerde modern yaşamla birlikte, Turklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya yolculuğunda yol arkadaşlığı yapan atlarla kurduğu dostluğun geride kaldığını belirten Ayşe Melek Okuyucu,
Oysa atlar, ozellikle gelişim cağındaki cocukların fiziksel, psikolojik gelişimlerine son derece katkı sağlayan ve sosyal faydaları saymakla bitmeyen cok ozel canlılardır. At binmenin faydaları saymakla bitmez. Kulubumde kadın erkek fark etmez herkese bu sporu oğretmeye calışıyorum. Ozellikle genc kızlarımızın buyuk ilgi gostermesi beni sevindiriyor. Bize her konuda maddi ve manevi yardımda bulunan Ataturk Universitesi Rektoru Prof. Dr. Omer Comaklı'ya teşekkur ediyorum. Bu sporun gelişmesinde onemli katkılarda bulunuyor diye konuştu.
'HAYALİM İLK KADIN ATLI OKCULUK TAKIMINI KURMAK'
At binmeye başladıktan 2 yıl sonra 2016 yılında Kızıl Elma Geleneksel Sporlar ve Atcılık Spor Kulubu'nu kurduğunu soyleyen Okuyucu, sozlerini şoyle surdurdu
Şu an kulubumuz gayet başarılı. Gun gectikce oğrenci sayımız artış gosteriyor. En son yapılan Turkiye şampiyonası elemelerinde guzel bir başarı elde ettik. Allah izin verirse Eskişehir'de Turkiye şampiyonasının ikinci eleme musabakalarında katılacağız. Rabbim utandırmasın. Şu an kulubumuzde iki branşta spor faaliyetlerimiz devam ediyor. Birincisi geleneksel Turk okculuğu, ikincisi atlı okculuk. Geleneksel Turk okculuğunda yaklaşık 80 oğrencimiz, atlı okculukta da yaklaşık 20 oğrencimiz bulunmakta. Aslında benim icin at mevzusu henuz 4 yaşındayken başladı. Rahmetli babam Erzurum'un ilk yarış atı sahiplerindendi. Hala amcamın ve kuzenlerimin atları hipodromlarda yerini alıyor. O yaştan beri ata olan ilgim ve sevgim vardı. Fakat geleneksel Turk okculuğun başladıktan sonra atlı okculuk diye bir branş olduğunu oğrendim. Sonrasında atlı okculuğu geciş yaptım. Şu an iki branşta da calışmalarımız devam ediyor. En buyuk hayalim ise Turkiye'nin ilk kadın atlı okculuk takımını kurmak. Bunun icin calışmalarımızı surduruyoruz.
'AT UZERİNDE OK ATMAK MUHTEŞEM BİR DUYGU'
3 yıl once okculuğa başladığını soyleyen Şehit Hasan Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi son sınıf oğrencisi Kubra Ateş, Melek hocamla tanışınca bu işi atın uzerinde yapmaya başladım. Melek hocamın hayalini kurduğu takımda yer almak icin cok calışıyoruz. Giyindiğimiz yoresel kıyafetlerle dort nala surduğumuz atların uzerinde hedeflere ok atmak muhteşem bir duygu dedi.