Emeklilerin ek ders ucreti karşılığı ucretli oğretmen olarak gorevlendirilmelerinde emekli aylıklarında kesinti yapılamaz. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesindeki; "(1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a) Yuksekoğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir. b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;
1) Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir." hukumlerine gore oğretmen yetersizliği nedeniyle ilgili hukmun 1. fıkrası (a) bendi 2. maddesindeki; "Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere," ibaresince Emekli oğretmenler ucretli oğretmen olarak gorevlendirilmektedirler.
Peki ucretli oğretmen olarak gorevlendirilen bu emekli oğretmen yada diğer emeklilerin, emekli aylıklarında kesinti yapılır mı?
Oncelikle emekliler; yukarıda yer verdiğimiz uzere Oğretmen yetersizliğinden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın " Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesi 1. fıkrası (a)bendi 2. maddesindeki; "Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere," ibaresince ucretli oğretmen olarak gorevlendirilmekte devletin kurumunda oğretmen ihtiyacı olduğundan gorev yapmaktadırlar.
5335 sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 30. maddesi 5 fıkradan oluşmakta olup 1. 2 ve 3. fıkralarında aşağıdaki hukumler bulunmaktadır.
"Madde 30- (1) Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya gorevlendirilenler, Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler ile yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar haric olmak uzere, herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel butceye dahil dairelerin, katma butceli idarelerin, doner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal guvenlik kurumlarının ve butceden yardım alan kuruluşların kadrolarına acıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hukumleri uygulanmaz.
(2)Herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel butceye dahil daireler, katma butceli idareler, doner sermayeler, fonlar, belediyeler, il ozel idareleri, belediyeler ve il ozel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal guvenlik kurumları, butceden yardım alan kuruluşlar ile ozel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, ust kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbusleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile muessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya gorevde calıştırılamaz ve gorev yapamazlar.
(3)Diğer kanunların emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken emeklilik veya yaşlılık aylıkları ve/veya diğer tazminatları kesilmeksizin atanmaya, calıştırılmaya veya gorevlendirilmeye izin veren hukumleri ile 5434 sayılı Turkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 11 inci maddesine gore 1.1.2005 tarihinden once alınmış Bakanlar Kurulu kararları uygulanmaz."
Bu fıkralarda emekli veya yaşlılık aylıklarının kesilmeme halleri de yer almıştır.
Ayrıca, 5335 sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 30. maddesinin 4. fıkrasında yer alan "(4)Bu maddenin ikinci ve ucuncu fıkra hukumleri; f) Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders ucreti karşılığı ders gorevi verilenler (universitelerde ders ucreti karşılığı ders gorevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.), hakkında uygulanmaz." hukumleri gereğince, emeklilerin ek ders ucreti karşılığı ucretli oğretmen olarak gorevlendirilmelerinde emekli aylıklarında kesinti yapılamaz.
Ahmet KANDEMİR