Oğretmenlere; temmuz ayının ilk iş gununden eylul ayının ilk iş gunune kadar gecen surede ve ara dinlenme tatillerinde mesleki calışma haricinde gorev verilebilir mi? 657 sayılı Devlet MemurlarınKanunun "Yıllık İzinlerin Kullanılışı" başlıklı 103. maddesi 2. fıkrasındaki; "Oğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez." hukumlerine gore oğretmenler derslerin kesiminden Temmuz ayının ilk iş gunune kadar ve eylul ayının ilk iş gununden derslerin başlangıcına ve ara dinlenme tatillerine kadar gecen surede izinlidirler.
439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri İle İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanun'un 1. ek maddesi 5. fıkrasındaki; "Yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan ders gorevleri, ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller ile yuz yuze yapılan ders gorevleri dışındaki ek ders gorevleri haric, orgun ve yaygın eğitim kurumlarında aylık karşılığı ders gorevini doldurmayanlara ek ders ucreti odenmez." hukumlerine gore oğretmenlere; Temmuz ayının ilk iş gununden eylul ayının ilk iş gunune kadar gecen surede ve ara dinlenme tatillerinde mesleki calışma haricinde gorev verilebilir mi?
Genel olarak tum okullarda derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gunune kadar ve eylul ayının ilk iş gunune kadar ders gorevi olmadığından bu konuda herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.
Cunku Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasında; "(3) Oğretmenlere, ilgili mevzuatına gore oğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili calışma surelerinde iki haftayı gecmemek uzere ve fiilen gorev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ucreti odenir." hukumlerince derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gunune kadar ve eylul ayının ilk iş gununden derslerin başlangıcına kadar gecen surede mesleki calışma yapılmaktadır.
2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Donem Toplu Sozleşme metninin 2. Bolumu Eğitim, Oğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme kısmının "Yaygın eğitim kurumları oğretmenlerinin ek ders ucreti" başlıklı 24 maddesindeki; " (1) Oğretmenlere, oğretim yılı başında ve sonunda Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin 23 uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca yaptıkları eğitim ihtiyaclarını belirleme calışma sureleri icin iki haftayı gecmemek uzere ve fiilen gorev yapılması kaydıyla haftada 15 saat ek ders ucreti odenir." hukumlerine gore Halk Eğitim Merkezi oğretmenlerine de mesleki calışma yapmakta ve karşılığında ek ders ucreti odenmektedir.
Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Oğrenme Kurumları Yonetmeliğinin "Kurumlarda calışma sureleri" başlıklı 66. maddesindeki; " (1) Kurumlar, eğitim oğretim etkinliklerini hafta sonları da dahil olmak uzere yıl boyu devam edecek şekilde planlar. Kurum mudurluklerince, oğretmenlerin mesleki calışmaları, kutlanacak veya anılacak belirli gun, haftalar ve tatil zamanları, Bakanlıkca/il milli eğitim mudurluğunce hazırlanan calışma takvimine gore uygulanır.
(2) Kurumlarda gorevlendirilen ucretli usta oğreticilerin haftalık calışma suresi en fazla 40 saattir. Kursların hangi gun ve saatte yapılacağı, kurs yeri, kursiyerlerin durumları ve uygulanacak program dikkate alınarak belirlenir.
(3) Gunluk calışma suresi, mesai saatleri icinde ve dışında kursiyerlerin durumuna, bolgenin ozellik ve ihtiyaclarına gore belirlenir. Faaliyetler, gerektiğinde hafta sonu ve tatil gunlerinde de devam eder. Mudur yardımcısı, oğretmen ve usta oğreticilerin gunluk calışma programları buna gore duzenlenir ve uygulanır." hukumlerine gore Mesleki Eğitim Kurs kayıtlarının surekli olması esastır. Okul ve Kurumların şartlarına gore yaz ayları dahil olmak uzere yılın her ayında yeni kurs grupları oluşturularak kayıt yapılabilir. Halk Eğitimi Merkezlerinde kurslar tam gun, tam yıl kapsamında yıl boyunca duzenlenebilir.
Ayrıca "Haftalık ders dağıtımı" başlıklı 67. Maddesi 1 fıkrasındaki; "(1) Yonetici ve oğretmenlerin aylık karşılığı ve ucretli okutacakları dersleri gosteren haftalık ders dağıtım cizelgesi yonetimce hazırlanır ve ilgililere tebliğ edilir." hukumlerince oğretmenlerin aylık ve ucret karşılığı okutacakları dersler belirlenmiştir.
Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Oğrenme Kurumları Yonetmeliğinin "Mesleki calışmalar" başlıklı 52. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gunune, eylul ayının ilk iş gununden derslerin başlangıc tarihine kadar gecen surelerde mesleki calışma yaparlar. Mesleki calışma programı, kurum mudurluğunce yonetici ve oğretmenlere bir hafta onceden duyurulur. Kurum mudurluğunce mesleki calışma gorevi verilenlere, bu sure zarfında kurs ve sınav gorevi verilmez." hukumlerine gore mesleki calışma suresince kursve sınav gorevi verilemediğinden Halk Eğitim Merkezlerinde de bir sorun yaşanmayacaktır. Bu hukme istinaden yıllık calışma takvimlerinde derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gunune kadar ve eylul ayının ilk iş gununden derslerin başlangıcına kadar gecen surelere ders ve kurs gorevi konmayacaktır.
Fakat "Aylık karşılığını doldurmayan oğretmenlere ek ders ucreti verilecek haller" haberimizde acıkladığımız hususlardaki (Belleticilik Gorevi, Mesai saatleri dışında yapılan ders gorevleri, işletmede mesleki eğitim gorevleri, (koordinatorluk ucretleri) vb.) ek ders gorevlerine zaten ek ders ucreti odenecektir.
Ahmet KANDEMİR