TURK Milli Klavye Takımı, temmuzda İtalya'da duzenlenen 'Dunya Bilgisayar Klavye Şampiyonası'nda, 3'u altın olmak 10 madalya kazanarak, dunya şampiyonu oldu TURK Milli Klavye Takımı, temmuzda İtalya'da duzenlenen 'Dunya Bilgisayar Klavye Şampiyonası'nda, 3'u altın olmak 10 madalya kazanarak, dunya şampiyonu oldu. Takımda yer alan, 12- 19 yaşlarındaki oğrenciler, imkansızlıklar nedeniyle kağıttan klavyeyle başladıkları eğitimin sonunda dunya şampiyonluğuna uzandı. Sınıf oğretmeni Huseyin Ozcelik'in yetiştirdiği oğrenciler, once kağıttan klavye sonra ekranı olmayan bozuk klavye uzerinde alıştırma yaparak, dakikada 650 harflik hıza ulaştı.
Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı INTERSTENO Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu'nca İtalya'nın Cagliari kentinde, 13- 19 Temmuz'da duzenlenen 'Dunya Bilgisayar Klavye Şampiyonası'nda Turkiye'yi, 16 yarışmacıdan oluşan Klavye Milli Takımı temsil etti. Yarışmaya 34 yıllık sınıf oğretmeni Huseyin Ozcelik'in yetiştirdiği oğrenciler, once kağıttan klavye sonra ekranı olmayan bozuk klavye uzerinde alıştırma yapıp, dakikada 650 harflik hıza ulaşmayı başararak, katıldı. Sponsor desteği bulmakta zorlanan mili takım, 30 ulkeden yuzlerce yarışmacının katıldığı yarışmada buyuk başarı elde etti. Ana dilde ve yabancı dillerde hatasız surat, sesi yazıya cevirme, canlı deşifre gibi kategorilerde yarışan 'klavyenin efendileri', 3'u altın, 3'u gumuş ve 4'u bronz olmak uzere 10 madalya kazanarak, takım halinde dunya şampiyonu oldu. Milli takım yarışmacılarının coğunu, 12- 19 yaşlarındaki oğrenciler oluşturdu.
'ŞAMPİYON OLMAK İCİN COK CALIŞMAK GEREKİYOR'
Afyon Sandıklı Cumhuriyet Ortaokulu 5'inci sınıf oğrencisi Nisan Maya Tuncoğlu (11), klavye eğitimine 2'nci sınıfta başladığını soyledi. Dunya şampiyonasına gunde 1-2 saat klavye calışarak hazırlandığını anlatan Tuncoğlu, "Şampiyon olmak icin cok calışmak gerekiyor. En son İtalya'da canlı yarışa katıldım, kendimden 5 yaş buyuklerle yarıştım ve 5'inci oldum. Klavyeyle ilgili hayalim beni dunya şampiyonu olarak anmalarını istiyorum" dedi.
'CALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
ODTU metalurji malzeme muhendisliği 1'inci sınıf oğrencisi Mehmet Kurt, yarışmada dunya 3'uncusu olduğunu belirterek, "Dakikada 600 vuruş oluyor ve bu da dakikada 107 kelimeye tekabul ediyor. Sureklilik en onemli şey eğer bırakırsak parmaklar oldukca yavaşlar. O koreldikten sonra geri toplamaya calışmaktansa surekli yazarak, dinc tutmak daha guzel. Yarışmalara elimizden geldiğince calışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
'EKRAN YOKTU, METNİ ZİHNİMİZDE CANLANDIRDIK'
Dokuz Eylul Universitesi hukuk fakultesi 2'nci sınıf oğrencisi Zehra Taşkale (19) ise klavyede yazmaya 9 yaşındayken başladığını, once A4 kağıda basılı F klavye uzerine parmaklarını yerleştirerek calıştıklarını, daha sonra oğretmenlerinin internet kafelerden topladığı bozuk klavyeler uzerinde ekran bağlantısı olmadan pratik yaptıklarını anlattı. Taşkale, "Okul sıralarında 2'şerli oturuyoruz yan yana, bozuk klavye uzerinden sanal alemde bizim onumuzdeki metni zihnimizde canlandırarak yazıya geciriyoruz. O an oyle calışarak okul zamanında boyle hani kendi ana derslerimiz dışında boş vakitlerde boyle calışarak elde ettik. 2011'den itibaren yarışıyoruz, 2019 şu an guncel olmakla birlikte ben 24 tane derece elde ettim 2011'den bu yana, bunun 5 tanesi dunya şampiyonluğu boyle surduruyoruz" dedi.
'KILAVUZ PARMAKLAR İCİN YAPIŞTIRICI DAMLATTIK'
Milli takıma cok sayıda oğrenci kazandıran, sınıf oğretmeni Huseyin Ozcelik ise halk eğitim merkezinde aldığı 10 parmak daktilo eğitimini klavyeye taşıdıktan sonra ilgili oğrencilerine klavyede 10 parmak yazmayı oğretti. İmkansızlıklardan yılmadığını, onune cıkan engelleri meslek aşkıyla yendiğini belirten Ozcelik, "Baktım bazı oğrencilerde cok onemli yetenekler var. Kağıt uzerinde imkansızlıklar dahilinde uzun sure calıştık. Daha sonra aklıma geldi. İlcedeki butun eski klavyeleri topladım. Q klavyeleri, F klavye duzenine cevirdim. Kılavuz parmakların yerini belirlemek icin yapıştırıcılar damlattık" diye konuştu.
Oğrencilerinin ekran olmadığı icin klavyede yazdıklarını, gormeden calıştıklarını anlatan Ozcelik, "Uzun bir sure hayali olarak eski klavyelerle calıştık. İlk yarışmamızda oğrencilerimizle birlikte 2011 yılında internet Turkiye şampiyonu, internet dunya şampiyonluğu uzerinde yaptık. Oğrencilerim en kucuk dunya şampiyonu unvanını aldılar" dedi.
Milli takımda gorevli Afyon Şuhut İlce Milli Eğitim Muduru Huseyin Eroğlu da yarışmada tum ulke oğrencilerinin kendilerine uygun klavyelerde yarıştığına, Turk milli takımının ise F klavyeyle 16 farklı dilde yarıştığına ve başarılı olduğuna dikkat cekti.