Ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda ve bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıflarda, destek eğitimi odalarında ve cezaevlerinde gorevli ucretli oğretmenlere %25 ek ders ucretleri %25 artırımlı olarak odenebilir mi? KANUNA GORE BAZI GOREVLERE EK DERS UCRETLERİ ARTIRIMLI OLARAK ODENMEKTEDİR
657Sayılı Devlet Memurları Kanununun "Ders ve konferans ucretleri" başlıklı 176.maddesinde şu hukum yer almaktadır:
"Bu Kanunun 89 uncu maddesine gore kendilerine ders gorevi verilenlere, ders saati başına gunduz oğretimi icin 140, orgun ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar gunleri ile saat 18.00'den sonra başlayan oğretim faaliyetleri icin 150 gosterge rakamının bu Kanuna gore belirlenen aylık katsayısı ile carpımından oluşan miktar uzerinden ek ders ucreti odenir.
Bu ucretler,ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda gorevli oğretmen ve yoneticiler ile bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıf oğretmenlerine ve cezaevlerinde gorevli oğretmenlere %25, Milli Eğitim Bakanlığı Orgun ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi kapsamında gorev alan yonetici ve oğretmenlere %100 fazlasıyla odenir."
Bu hukumlere gore, ozel eğitime muhtac oğrencilere ders vermek uzere gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere ek ders ucretlerinin %25 fazlasıyla odeneceği ifade edilmiştir.
Bu hukumlere istinaden; ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda gorevli oğretmen ve yoneticiler ile bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıf oğretmenlerine ve cezaevlerinde gorevli oğretmenlere %25, Milli Eğitim Bakanlığı Orgun ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi kapsamında gorev alan yonetici ve oğretmenlere %100 fazlasıyla odenmektedir.
DESTEK EĞİTİM ODALARINDA UCRETLİ OĞRETMENLER GOREVLENDİRİLEBİLİR
Ayrıca Destek eğitim odalarında ucretli oğretmen gorevlendirilip gorevlendirilemeyeceğine dair Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu'nun 30.11.2015 tarih ve 12273404 sayılı goruş yazısında; "Destek eğitim odalarında ihtiyac halinde ucretli oğretmen gorevlendirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir." acıklamasında bulunulmuştur.
Destek eğitim odalarında ucretli oğretmen gorevlendirilebilir mi? YARGI; "UCRETLİ OĞRETMENLERE EK DERS UCRETLERİ ARTIRIMLI ODENİR" DEDİ
Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ucretli oğretmen olarak gorev yapanlara destekleme ve yetiştirme kurslarında gorev verilmesi durumunda, ek ders ucretlerinin kadrolu oğretmenler gibi %100 artırımlı odenmesi gerektiği talebiyle acılan davada Ankara Bolge İdare Mahkemesi Ucuncu İdari Dava Dairesi'nin 2017/2210E ve 2018/1972K Sayılı Kararı kararıyla yerel mahkemenin kararını bozarak, ucretli oğretmenlere de ek ders ucretlerinin %100 artırımlı odenmesine karar vermiştir. Bolge idare mahkemesi kararında ozetle "657 sayılı Kanun'un yukarıda anılan 89. maddesinde kimlerin ucretli oğretmen olarak gorevlendirilebileceği belirtilmiş olup, bunların arasında oğretmenler, oğretim uyeleri ve diğer memurlar gibi kamu gorevlilerinin yanı sıra acıktan atananlara da yer verilmiş bulunmaktadır. Anılan hukumde gecen "acıktan atama" tabiri ile memurluğa ilk defa atanan kişilerin değil herhangi bir kamu gorevi bulunmayan ve maddede belirtilen gorevi yapmak amacı ile gorevlendirilen kişiler kastedilmekte olup, bu acıdan sendika uyelerinin ucretli oğretmenliği acıktan atanan kişiler kapsamında yaptığının kabulu gerekmektedir. 657 sayılı Kanun'un 89. maddesine istinaden cıkarılan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 9. maddesinde de, resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate kadar ek ders gorevi verilebileceği belirtilmekte olup, davacı sendikanın da bu şekilde gorevlendirilen uyesi oğretmenlerin de kapsamda kabul edilmesi gerekmektedir. Her iki durumda da, davacı sendika uyelerinin 657 sayılı Kanun'un 89. maddesi kapsamında bulunduğunda tereddut bulunmamaktadır.

Yukarıda alıntısı yapılan 657 sayılı Kanun'un 176. maddesinde, 89. madde uyarınca kendisine ek ders gorevi verilenlere ek ders ucreti verileceği ve bu ucretlerin Milli Eğitim Bakanlığı Orgun ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi kapsamında gorev alan yonetici ve oğretmenlere %100 fazlası ile odeneceği hukum altına alındığına ve davacı sendika uyelerinin de yukarıda izah edildiği uzere 89. madde kapsamında bir kurumda ucretli oğretmenlik yaptığına gore ek ders ucretinin % 100 fazlasıyla odenmesi gerekeceğinden, aksine tesis edilen işlemlerde ve bu işlemlerin iptali istemiyle acılan davanın reddi yolunda verilen mahkeme kararında hukuki isabet gorulmemiştir." gerekcesine yer vererek ucretli oğretmenlerinde kadrolu oğretmenler gibi değerlendirilerek ek ders ucretlerinin %100 artırımlı odenmesi gerektiğine hukmetmiştir.
MEB, YARGI KARARINI MEM'LERE TEBLİG ETMİŞTİR
Mahkemenin bu kararı, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu'nun 08.08.2018 tarih ve 14413307 sayılı yazısıyla Valiliklere duyurulmuş ve 26.07.2018 tarihinden itibaren uygulanması istenmiştir. Mezkur karar uyarınca ucretli oğretmenlere destekleme ve yetiştirme kurslarında ek ders ucretleri %100 artırımlı odenmektedir.
Ucretli oğretmenlere de yetiştirme kursunda ek ders ucretleri %100 artırımlı odenecek YARGI;"KANUN MADDESİNDE UCRETLİ KADROLU AYRIMI YOKTUR" DEDİ
Ayrıca otistik cocukların eğitim gorduğu okulda calışan ek ders ucretli oğretmen tarafından acılan davada, İstanbul 1. İdare Mahkemesi 2010/1040E ve 2010/2129K sayılı kararıyla; ek ders ucretinin % 25 fazla odenmesiyle ilgili kanun maddesinde ucretli kadrolu ayrımı olmadığına, ozel eğitime muhtac cocuklarla calışan ucretli oğretmenlerinde ek derslerini % 25 fazlasıyla almasına karar vermiştir.
Ucretli oğretmene de ek ders ucretinin yuzde 25 fazlasıyla odeneceğine dair İstanbul 1. İdare Mah. Kararı MALİYE BAKANLIĞI'NIN GORUŞ YAZISI GECERLİLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR
Ayrıca, Maliye Bakanlığı'nın 2008 yılında Milli Eğitim Bakanlığına gonderdiği ucretli oğretmenlere ek ders ucretlerinin %25 fazlasıyla odenmeyeceği yonundeki Maliye Bakanlığı Butce ve Mali Kontrol Genel Mudurluğu'nun 01.05.2008 tarih ve 5724 sayılı goruş yazısı da yukarıdaki bilgiler ışığında gecerliliğini yitirmiştir.
Ucretli oğretmenlere ders ucreti %25 fazla odenmez Ucretli oğretmenler kurs ucretini zamlı alamayacak Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 13.10.2007 tarihli ve 71809 sayılı goruş yazısındaki; "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176'ncı maddesinin değişik ikinci fıkrasında; "Bu ucretler, ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda gorevli oğretmen ve yoneticiler ile bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıf oğretmenlerine ve cezaevlerinde gorevli oğretmenlere %25 fazlasıyla odenir." hukmune yer verilmiştir.

Bu itibarla, Bakanlığımız kadrolarında gorev yapan yonetici ve oğretmenler icin ongorulmuş olan ek ders ucretinin %25 fazlasıyla odenmesi uygulamasından, oğretmen unvanlı olmayan ek ders ucreti karşılığı ders okutmak uzere gorevlendirilenlerin yararlandırılması mumkun olamamaktadır." acıklaması da hukuken gecerliliğini yitirmiştir.
UCRETLİ OĞRETMENLERE EK DERS UCRETLERİ %25 ARTIRIMLI OLARAK ODENİR
Tum bu acıklamalar ve mahkeme karanının gerekcesi uyarınca, ozel eğitim okullarında, orgun eğitim kurumlarında acılan ozel eğitim sınıflarında ve destek eğitimi odalarında gorev verilen ucretli oğretmenlere ek ders ucretlerinin diğer oğretmenlere odendiği gibi %25 artırımlı olarak odenmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda; Bakanlığınız kadrolarında ucretli oğretmen olarak gorev yapan oğretmenlere ozel eğitim okullarında, orgun eğitim kurumlarında acılan ozel eğitim sınıflarında ve destek eğitimi odalarında gorev verilmesi durumunda ek ders ucretlerinin %25 artırımlı olarak odenmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR