Rehber oğretmenler kanuni ve hukuki olmayarak gunde 2 saat fazla calıştırılmaktadırlar. Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yonetmeliğinin "Calışma saatleri ve izinler" 37. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Rehberlik servislerinde gorevli rehberlik oğretmenlerinin calışma sureleri haftalık 30 iş saatidir. Gunluk calışma saatleri eğitim-oğretim kurumunun ozellik ve ihtiyaclarına gore okul mudurluğunce duzenlenir. Bu elemanlar izin ve tatillerini diğer oğretmenler gibi kullanırlar." hukumlerine gore rehber oğretmenler gunluk 6 saat haftalık olarakta 30 saat calıştırılmaktadır. Bu durumu yasalar ışığında incelersek;
OĞRETMENLERİN CALIŞMA SAATLERİ KANUNLA DUZENLENMİŞTİR
Şoyle ki;
Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yonetmeliğinin; "Calışma saatleri ve izinler" 37. maddesi 1.fıkrasındaki;"(1) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde gorevli uzmanlar ve rehberlik oğretmeninin calışma saatleri ve izinleri ile ilgili konular, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99, 102, 103, 104 uncu maddeleri esaslarına gore duzenlenir." hukumleri gereğince rehber oğretmenlerin calışma saatleri ve izinleri ile ilgili konular, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99, 102, 103, 104 uncu maddeleri esaslarına gore duzenlenmek zorunluluğu bulunmaktadır.
Ayrıca oğretmen olduklarından rehber oğretmenler izin ve tatillerini diğer oğretmenler gibi kullanmaktadırlar.
Oğretmenlerin; 1.12.2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan ve 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesinde aylık karşılığı ders gorevi, "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesinde ise ek ders gorevleri belirlenmesine karşılık rehber oğretmenlerin ne kadar aylık karşılığı gorev yapacağı ek dersle ilgili esaslarda bulunmamaktadır.
Rehber oğretmenlerin ek ders gorevi; Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders niteliğinde yonetim gorevi" başlıklı 10. maddesi 1. fıkrası (d) bendindeki; "(1) İlgili mevzuat hukumleri ile tespit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yonetim, denetim, eğitim ve oğretim gibi gorevlerinden; d) Her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumları rehber oğretmenlerinin ders yılı suresince haftada 18 saati, ders niteliğinde yonetim gorevi sayılır ve fiilen gorev yapma karşılığında ek ders ucreti odenir." hukumlerinde yer almakta buna gore Rehber Oğretmenlere 18 saat ek ders ucreti odenmektedir.
Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın dayanağı ise kararın "Dayanak" başlıklı 3. maddesindeki; "(1) Bu Karar, 5.3.1964 tarihli ve 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri ile İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanun ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanmıştır." hukumlerinde yer almaktadır.
Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda, oğretmenlerin aylık ve ek ders karşılığı okutmakla yukumlu oldukları ders saatlerini belirledikleri maddelerin dayanağı; 12.03.1964 tarih ve 11654 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri ile İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanunun 3. maddesindeki hukumlerdir.
REHBER OĞRETMENLERE KANUNA GORE 15 SAAT AYLIK KARŞILIĞI DERS GOREVİ, 6 SAATİ ZORUNLU OLMAK UZERE HAFTADA 15 SAATE KADAR EK DERS GOREVİ VERİLEBİLİR
12.03.1964 tarih ve 11654 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri ile İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanunun 3. maddesindeki; "Madde 3- A) Orta dereceli okulların ikinci devre genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri maaşları karşılığında ve ihtisasları icinde haftada (15) birinci devre genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri de maaşları karşılığında ve ihtisasları icinde (18) saat ders okutmakla yukumludurler.
Bu oğretmenlere okullarında veya dengi okullarda ihtisasları icinde haftada (6) saate kadar ucretle mecburi ek ders verilebilir. Bu mecburiyet dışında muvafakatleri ile okullarında resmi ve ozel dengi okullarda ikinci devre oğretmenlerine dokuz, birinci devre oğretmenlerine altı saate kadar daha ihtisasları icinde ucretle ek ders ve ekzersiz calışmaları verilebilir.
Birinci devre oğretmenlerinden olup da okuttukları derslerin tamamı veya coğu ikinci devreden verilenlerin ders sayılarının tespitinde ikinci devre oğretmenleri gibi işlem yapılır.
B)Orta dereceli mesleki ve teknik oğretim okulları atelye ve tatbikat oğretmenleri ile akşam sanat okulları atelye oğretmenleri, okullarında veya diğer dengi mesleki ve teknik okul ve kurslarında maaşlarına karşılık haftada (20) saat ders okutmakla yukumludurler.
Bu oğretmenlere ayrıca haftada (20) saate kadar mecburi, (4) saat de ihtiyari olarak ucretle ek atelye, meslek dersi ve ekzersiz verilebilir.
Koy, ilce ve bolge kursları oğretmenleri haftada (28) saat atelye dersi okutmakla yukumlu tutulurlar.
Bunlara ayrıca haftada (16) saate kadar ucretle ek atelye dersi verilebilir." hukumlerindeki sayısal kriterler baz alınarak; Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesinde aylık karşılığı ders gorevleri, "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesinde ek ders gorevleri ve "Ders niteliğinde yonetim gorevi" başlıklı 10. maddesi 1. fıkrası (d) bendindeki hukumler ile Rehber Oğretmenlerin ek ders gorevleri belirlenmiştir.
439 sayılı Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanunun 3. maddesi (a) bendindeki hukumlerinde, Rehber Oğretmen adı gecmemesine karşılık madde metninden anlaşılmaktadır ki, Rehber Oğretmenlerin Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri statusunde 15 saat aylık karşılığı ders gorevi, 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saate kadar ek ders gorevi verilmesi gerekmektedir.
Fakat 439 sayılı Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanunun 3. maddesi (a) bendindeki hukumlerine aykırı olarak, Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin kararın "Ders niteliğinde yonetim gorevi" başlıklı 10. maddesi 1. fıkrası (d) bendindeki hukumlerine gore 18 saat ek ders odemesi yapılmakta ve 10.11.2017 tarih ve 30236 sayılı Resmi gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yonetmeliğinin "Calışma saatleri ve izinler" 37. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Rehberlik servislerinde gorevli rehberlik oğretmenlerinin calışma sureleri haftalık 30 iş saatidir. Gunluk calışma saatleri eğitim-oğretim kurumunun ozellik ve ihtiyaclarına gore okul mudurluğunce duzenlenir. Bu elemanlar izin ve tatillerini diğer oğretmenler gibi kullanırlar." hukumlerine gore iş saati olan 60 dakika uzerinden 30 saat calıştırılmaktadır.
Rehber Oğretmenlere Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders niteliğinde yonetim gorevi" başlıklı 10. maddesi 1. fıkrası (d) bendindeki hukumlere gore 18 saat ek ders gorevi verilmesi ve 60 dakika uzerinden 30 saat calıştırılma işlemi 439 sayılı Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanunun 3. maddesi (a) bendindeki hukumlerine aykırıdır.
YONETMELİK İLE CALIŞMA SAATLERİ DUZENLENEMEZ
Rehber Oğretmenlerin calışma suresinin ne kadarolacağı hususu ise Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yonetmeliğinin "Calışma Saatleri ve İzinler" 37 maddesindeki; "(1) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde gorevli uzmanlar ve rehberlik oğretmeninin calışma saatleri ve izinleri ile ilgili konular, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99, 102, 103, 104 uncu maddeleri esaslarına gore duzenlenir.
(2) Rehberlik servislerinde gorevli rehberlik oğretmenlerinin calışma sureleri haftalık 30 iş saatidir. Gunluk calışma saatleri eğitim-oğretim kurumunun ozellik ve ihtiyaclarına gore okul mudurluğunce duzenlenir. Bu elemanlar izin ve tatillerini diğer oğretmenler gibi kullanırlar.
(3) Rehberlik oğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders secimi, oğrenci tanılama surecine bağlı olarak yapılacak calışmalarda izin ve tatil donemlerinde gorevlendirilebilir." hukumleri ile duzenlemiştir.
Fakat 439 sayılı Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanun, oğretmenlerin aylık ve ek ders karşılığı gorev yapacakları ders surelerini belirlediği icin 657 sayılı kanunun 99. maddesindeki calışma saatleri oğretmenlere uygulanamaz.
Dolayısıyla oğretmenlerin calışma saatleri 439 sayılı Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanunda duzenlendiğinden Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yonetmeliğinin "Calışma Saatleri ve İzinleri" başlıklı 37. maddesi 2. fıkrasındaki; "...rehberlik oğretmenlerinin calışma sureleri haftalık 30 iş saatidir." hukumleri ile calışma suresi duzenlenemez.
Yukarıda izah ettiğimiz uzere Rehber Oğretmenlerin Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri statusunde 15 saat aylık karşılığı ders gorevi, 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saate kadar ek ders gorevi verilmesi gerekmektedir.
Peki o zaman Rehber Oğretmenlerin calışma suresi ne kadardır?
Okul oncesi eğitim kurumlarında Rehber Oğretmenlerin calışma suresi ne kadardır?
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Etkinlik, ders, etut ve dinlenme sureleri" başlıklı6. maddesi 1. fıkrası (a) bendindeki; "Okul oncesi eğitim kurumlarında; a) Gune başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve gunu değerlendirme zamanlarını da icerecek şekilde gunde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati sure ile normal eğitim yapılması esastır. Ancak kayıt alanında okula kesin kaydı yapılamamış cocuk bulunan okullarda ikili eğitim yapılması zorunludur." hukumlerine gore 50 dakika uzerinden, Rehber Oğretmenlerin Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri statusunde 15 saat aylık karşılığı ders gorevi, 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saat ek ders gorevi olmak uzere toplamda 30 ders saati calışma suresi bulunmaktadır.
İlkoğretim kurumlarında Rehber Oğretmenlerin calışma suresi ne kadardır?
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Etkinlik, ders, etut ve dinlenme sureleri" başlıklı6. maddesi 2. fıkrası (a) bendindeki; "2) İlkoğretim kurumlarında; a) Bir ders saati suresi 40 dakikadır. Okul yonetimince teneffusler icin normal eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika sure ayrılır." hukumlerine gore 40 dakika uzerinden, Rehber Oğretmenlerin Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri statusunde 15 saat aylık karşılığı ders gorevi, 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saat ek ders gorevi olmak uzere toplamda 30 ders saati calışma suresi bulunmaktadır.
Ortaoğretim Kurumlarında Rehber Oğretmenlerin calışma suresi ne kadardır?
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Ders suresi ve gunluk calışma saatleri" başlıklı 9. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Ortaoğretim kurumlarında bir ders saati suresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme sureleri okul yonetimlerince belirlenir. Derslerin başlama, bitiş ve oğle arası dinlenme sureleri il calışma takvimine uygun olarak okul mudurunun başkanlığında okul zumre başkanları ve okul oğrenci temsilcisinden oluşan komisyon tarafından ortaoğretim kurumunun ozellikleri, uygulanan programlar ile cevre ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenir. Dersler arasındaki dinlenme suresi 10 dakikadan, oğle arası dinlenme suresi ise 45 dakikadan az olamaz. Ancak ikili oğretim yapan okullarda bu sureler daha kısa belirlenebilir." hukumlerine gore 40 dakika uzerinden, Rehber Oğretmenlerin Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri statusunde 15 saat aylık karşılığı ders gorevi, 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saat ek ders gorevi olmak uzere gunluk olarak 6 ders saati, haftalık olarakta 30 ders saati calışma suresi bulunmaktadır.
Bu durumda bir ders saati suresi: 40 dakika x 6 ders saati =240 dakika olup buda gunluk 4 saat yapmaktadır. Dolayısıyla rehber oğretmenler kanuni ve hukuki olmayarak gunde 2 saat fazla calıştırılmaktadırlar.
Ahmet KANDEMİR