Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak sureler" başlıklı 41. maddesi 1. fıkrasındaki hukumlere gore hizmet puanı verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak sureler" başlıklı 41. maddesi 1. fıkrası (a) bendindeki; "(1) Oğretmenlerin hizmet puanlarının hesaplanmasında; a) Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında sozleşmeli oğretmenlikte ve 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (C) bendi kapsamında kısmi zamanlı gecici oğreticilikte gecirilen sureler ile odenen sigorta primi gun sayısı kadar olmak uzere, Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında ders ucreti karşılığında gorev yapılan sureler ile vekil oğretmenlikte ve usta oğreticilikte gecirilen sureler gorevin yapıldığı hizmet alanı icin ongorulen hizmet puanı uzerinden, değerlendirilir." hukumlerine gore odenen sigorta primi gun sayısı kadar olmak uzere, Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında ders ucreti karşılığında ucretli oğretmenlere gorev yapılan surelere hizmet puanı verilmektedir.
Yalnız yonetmeliğin "Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak sureler" başlıklı 41. maddesi 7. fıkrasındaki; " (7) Hizmet puanı hesabında; il, ilce, belde ve koyler gorevin gecirildiği tarihteki statuleri itibarıyla dikkate alınır." hukumlerine gore gorev yapılan tarihteki puanlar gecerlidir.
HİZMET PUANLARI NASIL BELİRLENİR?
Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Hizmet puanları" başlıklı 40. maddesindeki hukumlere gore belirlenir.
İşte o madde;
Hizmet puanları
MADDE 40 (1) Bir yıllık calışmaları karşılığında olmak uzere, aday oğretmenlerden/oğretmenlerden:
a) Birinci hizmet bolgesinde bulunan illerin;
1) 1 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 10,
2) 2 nci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 11,
3) 3 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 12,
4) 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 14,
5) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 16,
6) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 18,
b) İkinci hizmet bolgesinde bulunan illerin;
1) 1 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 12,
2) 2 nci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 13,
3) 3 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 14,
4) 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 18,
5) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 20,
6) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 22,
c) Ucuncu hizmet bolgesinde bulunan illerin;
1) 1 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 14,
2) 2 nci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 16,
3) 3 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 18,
4) 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 22,
5) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 26,
6) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 30
hizmet puanı verilir.
(2) Hizmet puanı, hizmet alanları bakımından bu Yonetmelikte belirlenen puanlardan gorev yapılan hizmet alanı icin ongorulen puanın o hizmet alanındaki calışma suresi ile carpımı sonucu elde edilir.
(3) Hizmet puanının hesabına esas surelerin yıldan artan her ayı icin o hizmet alanında bir yıllık sureye karşılık gelen puanın 1/12'si esas alınır. Aydan artan sureler dikkate alınmaz. Yıldan artan sureler icin hesap edilen hizmet puanının kesirli olması halinde kesirli puan tama tamamlanır. Bu şekilde hesaplanacak hizmet puanı, o hizmet alanı icin bir yıl hizmet karşılığında ongorulen puandan cok olamaz. Aynı hizmet alanında bulunan eğitim kurumlarında gecen sureler birlikte değerlendirilir.
(4) Yatılı bolge ortaokullarında gorev yapan kadın oğretmenlerin hizmet puanlarına her yıl icin 12, erkek oğretmenlerin hizmet puanlarına ise her yıl icin 6 puan eklenir.
(5) Milli Eğitim Bakanlığı Orgun ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi kapsamında gorev alan yonetici ve oğretmenlerin hizmet puanlarına, bu kapsamda gorev yaptıkları her ay icin 0,5 puan eklenir.
(6) Zorunlu calışma yukumluluğunu yerine getirmek uzere zorunlu hizmet alanlarına atanıp zorunlu hizmet alanlarında fiilen gorev yapmakta olan oğretmenlerden bu Yonetmelikte zorunlu hizmet alanları icin ongorulen azami calışma surelerinin uzerinde gorev yapanların hizmet puanları, gorev yapmakta oldukları hizmet alanı icin ongorulen puan dikkate alınarak azami calışma surelerinin uzerinde gecen ilk yıl icin %25, ikinci yıl icin %50, ucuncu ve sonraki yıllar icin %100 artırılarak belirlenir.
Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Hizmet puanları" başlıklı 40. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Hizmet puanının hesabına esas surelerin yıldan artan her ayı icin o hizmet alanında bir yıllık sureye karşılık gelen puanın 1/12'si esas alınır. Aydan artan sureler dikkate alınmaz. Yıldan artan sureler icin hesap edilen hizmet puanının kesirli olması halinde kesirli puan tama tamamlanır. Bu şekilde hesaplanacak hizmet puanı, o hizmet alanı icin bir yıl hizmet karşılığında ongorulen puandan cok olamaz. Aynı hizmet alanında bulunan eğitim kurumlarında gecen sureler birlikte değerlendirilir." hukumlerine gorehizmet puanı hesaplanmaktadır.
HİZMET BOLGELERİ, HİZMET ALANLARI VE HİZMET PUANLARI NE DEMEKTİR?
Sorusunun cevabı icin ise aşağıdaki haberimize bakınız.
Hizmet bolgeleri, hizmet alanları ve hizmet puanları ne demektir? Ahmet KANDEMİR