Destekleme ve yetiştirme kurslarında, Yarıyıl ve yaz tatillerinde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlerden alanı atolye, laboratuvar ve kurs oğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar ek ders gorevi verilemez. MEB Personel Genel Muduru Hamza Aydoğdu'nun imzası bulunan goruşu mevcut mevzuata aykırıdır. DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARINDA GOREV ALAN YONETİCİ VE OĞRETMENLERE HANGİ MEVZUAT KAPSAMINDA EK DERS ODEMESİ YAPILMAKTADIR?
Milli Eğitim Bakanlığı Orgun ve Yaygın Eğitimi Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Yonergesinin "Kurs giderleri" başlıklı 20. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Kursta gorevli yonetici ve oğretmenlerin ders ve ek ders ucretlerine ilişkin hususlar, Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Toplu Sozleşme ile 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında belirlenir." hukumlerine gore Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara gore ek ders odemeleri yapılacaktır.
DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARINDA GOREV ALAN YONETİCİ VE OĞRETMENLERE EK DERSLE İLGİLİ ESASLARIN HANGİ MADDESİ VE FIKRASINA GORE ODEME YAPILMAKTADIR?
Yonergeni atıfta bulunduğu Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okumayazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi 1. fıkrası (a) bendi 1. alt bendindeki; "1) Bu Kararla belirlenen azami ek ders gorevi ve ek ders gorevinden sayılan ders saatleri dışında olmak uzere;
a) Ders yılı icinde;
1) İlgili mevzuatına gore, donem icinde herhangi bir nedenle derslerin yapılamadığı gunler icin donem icinde veya donem sonunda duzenlenen eğitim faaliyetleri ve yetiştirme programları ile ikinci yarıyıl sonunda bazı derslerden yetersizliği gorulen oğrenciler icin duzenlenen yetiştirme kurslarında veya programlarında, gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere haftada 10 saate kadar, ek ders gorevi verilebilir." hukumlerine gore Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında gorev alan oğretmen ve yoneticilere en fazla 10 saate kadar ders verilebilecektir.
Ayrıca "Yetiştirme, okumayazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Cumartesi ve pazar gunleri, bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde gorev yapan okul/kurum yoneticilerinden birine fiilen gorev yaptıkları anılan gunler icin 2 saat ek ders ucreti odenir. Yoneticilere, fiilen ders okuttukları sureler haric olmak uzere yonetim gorevine bağlı olarak bunun dışında bu madde kapsamında ayrıca ek ders ucreti odenmez." hukumlerindeki ilgili kritere gore 2 saat ek ders ucreti odenmektedir.
Kararın "Yetiştirme, okumayazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi 1. fıkrası (a) bendi 1. alt bendindeki hukumleri ile 3. fıkrasındaki hukumler haricindeki diğer hukumleri, yetiştirme ve destekleme kurslarındaki gorevlendirme ve ek ders odemelerinde kullanılamaz.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MUDURU AYDOĞDU'NUN İMZALADIĞI GORUŞ YAZISI MEVZUATA AYKIRIDIR

Bu mevzuat hukmune rağmen bakanlık ısrarla yanlış goruş yazısı yazmaktadır.
Şoyle ki; "Yetiştirme kurslarında yoneticilere haftada kac saate kadar ders gorevi verilebilir?" haberimizde yer verdiğimiz MEB Personel Genel Muduru Hamza Aydoğdu'nun imzası bulunan goruş yazısında ısrarla Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okumayazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesine atıfta bulunularak; "Yaz tatilinde duzenlenecek olan destekleme ve yetiştirme kurslarında, alanı atolye, laboratuvar ve kurs oğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar ek ders gorevi verilebilmesinin mumkun bulunduğu değerlendirilmektedir." şeklinde goruş bildirilmiştir.
Konuyu tam izah edebilmek icin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okumayazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesinin tamamını gormemiz gerekmektedir.
İşte ilgili madde;
Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları

"MADDE 8- (1) Bu Kararla belirlenen azami ek ders gorevi ve ek ders gorevinden sayılan ders saatleri dışında olmak uzere;
a) Ders yılı icinde;
1) İlgili mevzuatına gore, donem icinde herhangi bir nedenle derslerin yapılamadığı gunler icin donem icinde veya donem sonunda duzenlenen eğitim faaliyetleri ve yetiştirme programları ile ikinci yarıyıl sonunda bazı derslerden yetersizliği gorulen oğrenciler icin duzenlenen yetiştirme kurslarında veya programlarında,
2) Tam gun tam yıl eğitim yapılan mesleki ve teknik okul ve kurumlarda bu programlar icin,
3) Yurt dışında calışan vatandaşlarımızın cocukları, ortak dil ve kultur birliği bulunan soydaşlarımız ile ulkemizde gecici koruma altında bulunan yabancı uyrukluların toplumumuza ve eğitim sistemimize uyumlarını sağlamak amacıyla acılan kurslarda,
4) Okuma-yazma kurslarında,
5) İşsizlikle mucadele projesi cercevesinde yapılan beceri kazandırma ile ilgili eğitim programlarında,
6) Acık oğretim kurumları oğrencilerinin, orgun eğitim kurumlarında gordukleri yuz yuze eğitim uygulamalarında,

7) İlkokul 4 uncu veya 3 uncu sınıfta bulunmakla birlikte Turkce ve Matematik derslerinden Bakanlıkca belirlenen asgari kazanımları edinememiş olduğu tespit edilen oğrencilerden; 4 uncu sınıfta bulunanlar icin bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren 2018-2019 ders yılı suresince, 3 uncu sınıfta bulunanlar icin ise bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren, bu dersler icin her oğretim yılında toplam 160 saati gecmemek ve 10 oğrenciye kadar bir oğretmenin gorevlendirilmesi kaydıyla yapılacak eğitimler kapsamında,
gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere haftada 10 saate kadar,
b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde;
1) Eğitim yapılan her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında,
2) (a) bendinin 3 ve 4 numaralı alt bentlerinde sayılan kurslar ile 6 numaralı alt bendinde sayılan eğitim faaliyetlerinde, gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlerden alanı atolye, laboratuvar ve kurs oğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar, ek ders gorevi verilebilir.
2) Bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar gunleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen yerine getirilen ders gorevleri, ek ders ucreti karşılığında verilir.
(3) Cumartesi ve pazar gunleri, bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde gorev yapan okul/kurum yoneticilerinden birine fiilen gorev yaptıkları anılan gunler icin 2 saat ek ders ucreti odenir. Yoneticilere, fiilen ders okuttukları sureler haric olmak uzere yonetim gorevine bağlı olarak bunun dışında bu madde kapsamında ayrıca ek ders ucreti odenmez."
Yukarıda yer verdiğimiz Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okumayazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi 1. fıkrası (b) bendi 2. alt bendinde; "(1) Bu Kararla belirlenen azami ek ders gorevi ve ek ders gorevinden sayılan ders saatleri dışında olmak uzere;
b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde;
2) (a) bendinin 3 ve 4 numaralı alt bentlerinde sayılan kurslar ile 6 numaralı alt bendinde sayılan eğitim faaliyetlerinde, gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlerden alanı atolye, laboratuvar ve kurs oğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar, ek ders gorevi verilebilir. hukumleri bulunmaktadır.
Yani Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara gore, Yarıyıl ve yaz tatillerinde;
3) Yurt dışında calışan vatandaşlarımızın cocuklarının, ortak dil ve kultur birliği bulunan soydaşlarımızın, toplumumuza ve eğitim sistemimize uyumlarını sağlamak amacıyla acılan kurslarda,
4) Okuma-yazma kurslarında,
6) Acık oğretim kurumları oğrencilerinin, orgun eğitim kurumlarında gordukleri yuz yuze eğitim uygulamalarında,
Gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlerden alanı atolye, laboratuvar ve kurs oğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar, ek ders gorevi verilebilir.
DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARINDA YARIYIL VE YAZ TATİLLERİNDE GOREVLENDİRİLEN YONETİCİ VE OĞRETMENLERE SADECE 10 SAAT EK DERS GOREVİ VERİLEBİLİR
Dolayısıyla Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okumayazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi 1. fıkrası (a) bendi 1. alt bendindeki; "1) Bu Kararla belirlenen azami ek ders gorevi ve ek ders gorevinden sayılan ders saatleri dışında olmak uzere;
a) Ders yılı icinde;
1) İlgili mevzuatına gore, donem icinde herhangi bir nedenle derslerin yapılamadığı gunler icin donem icinde veya donem sonunda duzenlenen eğitim faaliyetleri ve yetiştirme programları ile ikinci yarıyıl sonunda bazı derslerden yetersizliği gorulen oğrenciler icin duzenlenen yetiştirme kurslarında veya programlarında, gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere haftada 10 saate kadar, ek ders gorevi verilebilir." hukumlerine gore Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında gorev alan oğretmen ve yoneticilere en fazla 10 saate kadar ders verilebileceğinden; Destekleme ve yetiştirme kurslarında, yarıyıl ve yaz tatillerinde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlerden alanı atolye, laboratuvar ve kurs oğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar ek ders gorevi verilemez. Bakanlığın yukarıda linkini verdiğimiz haberimiz icindeki goruşu mevcut mevzuata aykırıdır.
Ahmet KANDEMİR
Yetiştirme kurslarında ek dersler yanlış mı odeniyor? Yetiştirme kursları ranta donuştu Yetiştirme kursları sorular ve cevaplar