Toplu sozleşmenin "Orgun eğitim kurumlarında ek ders ucreti" başlıklı 21. maddesinde; "ders yılı suresi icinde eğitim ve oğretimin fiilen yapıldığı normal calışma gunleri icin ilgili mevzuatına gore kendilerine nobet gorevi verilen" şeklinde yer alan ibareye gore ders yılı icinde normal calışma gunleri icin verilen nobetlere ek ders ucreti odeneceği gorulmektedir 25 Ağustos 2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Donem Toplu Sozleşme metninin İkinci Bolumunde yer alan "Eğitim, Oğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme" başlıklı kısmındaki "Orgun eğitim kurumlarında ek ders ucreti" başlıklı 21. maddesindeki; "(1) Orgun eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı suresi icinde eğitim ve oğretimin fiilen yapıldığı normal calışma gunleri icin ilgili mevzuatına gore kendilerine nobet gorevi verilen ve bu gorevi de fiilen yerine getiren mudur yardımcıları ile oğretmenlere haftada 3 saati gecmemek uzere ek ders ucreti odenir." hukumlerince de nobet gorevi verilen ve bu gorevi de fiilen yerine getiren mudur yardımcıları ile oğretmenlere haftada 3 saati gecmemek uzere ek ders ucreti odenmektedir.
Toplu sozleşmenin "Orgun eğitim kurumlarında ek ders ucreti" başlıklı 21. maddesinde; "ders yılı suresi icinde eğitim ve oğretimin fiilen yapıldığı normal calışma gunleri icin ilgili mevzuatına gore kendilerine nobet gorevi verilen" şeklinde yer alan ibareye gore ders yılı icinde normal calışma gunleri icin verilen nobetlere ek ders ucreti odeneceği gorulmektedir.
Dolayısıyla ders yılının ve eğitim ve oğretim yılının nasıl tanımlandığına bakmamız gerekmektedir.
DERS YILI NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fıkrası (e) bendindeki;
"(1)Bu Kararda gecen; e) Ders yılı: Derslerin başladığı gunden derslerin kesildiği gune kadar gecen ve iki donemi kapsayan sureyi ifade eder." hukumleriyle,
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim Ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fıkrası (e) bendindeki; "(1) Bu Yonetmelikte gecen; e) Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten, kesildiği tarihe kadar gecen ve iki donemi kapsayan sureyi ifade eder." hukumleriyle,
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fıkrası f) bendindeki; "(1) Bu Yonetmelikte gecen; f) Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten kesildiği tarihe kadar gecen sureyi ifade eder." hukumleriyle ders yılının tanımı yapılmıştır.
Buna gore ders yılı; derslerin başladığı gun ile bittiği gun arasındaki iki donemden oluşan suredir.

DERS YILI NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim Ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Ders yılı suresi ve haftalık ders programı" başlıklı 5. maddesindeki; " (1) Okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumlarında ders yılı suresinin 180 iş gununden az olmaması esastır.
"a)Ders yılı, ara tatil, yarıyıl ve yaz tatilinin başlama ve bitiş tarihleri, Bakanlıkca her yıl duzenlenen calışma takviminde belirtilir. Bu tarihler goz onunde bulundurularak hazırlanan il calışma takvimi, il milli eğitim mudurluklerinin onerisi ve valilik onayı ile yururluğe girer.
b)Ders yılı suresi, derslerin başladığı gunden kesildiği gune kadar okulun acık bulunduğu gunler ile oğrencilerin torenlere katıldıkları resmi tatil gunleri sayılarak hesaplanır. Resmi tatil gunleri ile her ne sebeple olursa olsun okulun acık bulunmadığı gunler goz onunde bulundurulmaz. Normal oğretim yapılan okullarda sabah ve oğleden sonrası yarımşar gun, ikili oğretim yapılan okullarda bu sureler tam gun sayılır.
(2)Haftalık ders programı, oğretim yılı başında ve gerekli hallerde ders yılı icinde okul yonetimince hazırlanır. Bu programda yonetici ve oğretmenlerin okutacakları derslerin gun ve saatlere gore oğretmenlerin mazeretleri de dikkate alınarak dengeli olarak dağılımı yapılır ve ilgililere imza karşılığı duyurulur." hukumlerine,

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Calışma takvimi" başlıklı 15. maddesindeki; "(1) Ders yılı iki doneme ayrılır ve her donemde bir ara tatil yapılır. (Değişik cumle:RG-12/7/2019-30829) Ders yılının başlaması, ara tatiller, yarıyıl tatili, yaz tatili ile ders kesimi tarihleri Bakanlıkca belirlenir. Ders yılının 180 iş gununden az olmaması esastır. Ancak 180 inci iş gununun hafta arasına rastlaması durumunda ders yılının bitim tarihi, haftanın son iş gunune kadar uzatılır. Ders yılının suresi, derslerin başladığı gunden kesildiği gune kadar okulun acık bulunduğu gunlerle oğrencilerin torenlere katıldıkları resmi ve mahalli bayram gunleri sayılarak hesaplanır. Bu tarihler goz onunde bulundurularak milli eğitim mudurluklerince hazırlanacak calışma takvimi valilik onayı ile yururluğe konur.
(2)Eğitim ve oğretimi aksatacak nitelikte olağanustu durum, sel, deprem, hastalık, havanın aşırı sıcak ve soğuk olması gibi nedenlerle il veya ilce hıfzıssıhha kurulunun kararı ile gerekli gorduğu ve mahalli mulki idare amirinin onayladığı durumlarda okullarda oğretime ara verilir. Bu gibi durumlarda oğrencilerin derslerinde eksik kalan konularda yetiştirilmesi icin okul yonetimleri ve milli eğitim mudurluklerince gerekli onlemler alınır. İşletmelerde beceri eğitimi goren oğrenciler de bu fıkra kapsamında değerlendirilir.
(3)Mesleki eğitim merkezi oğrencilerinin teorik eğitimi, haftada en az bir, en fazla iki gun olacak şekilde planlanır. Ders yılı suresi 36 haftadır. Bakanlıkca uygulanan proje ve protokoller kapsamında teorik eğitim suresi, uygulanan programın ozelliğine gore değişebilir. Şartların oluşması ve işletmenin talebi halinde ortak-alan/dal ve secmeli derslerin eğitimi işletmelerin eğitim birimlerinde verilebilir. Bu oğrenciler, 3308 sayılı Kanun hukumlerine gore işletmelerle olan sozleşmeleri devam ettiği surece, ucretli ve ucretsiz izin sureleri dışında oğretim yılı boyunca işletmede mesleki eğitime devam eder." hukumlerine gore; Ders yılı suresi, derslerin başladığı gunden kesildiği gune kadar okulun acık bulunduğu gunler olup ders yılı ile ara tatil, yarıyıl ve yaz tatilinin başlama ve bitiş tarihleri, Bakanlıkca her yıl duzenlenen calışma takviminde belirtilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Oğretim Genel Mudurluğunun "2019-2020 eğitim ve oğretim yılı calışma takvimi" konulu 2019/9 nolu genelgesinin 1. maddesi (a) ve (d) bendindeki; "1-2019-2020 eğitim ve oğretim yılında; a) Birinci donem, 09 Eylul 2019 Pazartesi gunu başlayacak ve 17 Ocak 2020 Cuma gunu sona erecektir. d) İkinci donem, 03 Şubat 2020 Pazartesi gunu başlayacak ve 19 Haziran 2020 Cuma gunu sona erecektir." hukumlerine gore ders yılı ara ve yarıl yıl tatilleri haric olmak uzere 09 Eylul 2019 Pazartesi gunu başlayacak 19 Haziran 2020 Cuma gunu sona erecektir.
Toplu sozleşmenin "Orgun eğitim kurumlarında ek ders ucreti" başlıklı 21. maddesinde; "ders yılı suresi icinde eğitim ve oğretimin fiilen yapıldığı normal calışma gunleri icin ilgili mevzuatına gore kendilerine nobet gorevi verilen" şeklinde yer alan ibareye gore de ara ve yarıl yıl tatilleri haric olmak uzere 09 Eylul 2019 Pazartesi gunu ile 19 Haziran 2020 Cuma gunu arasındaki tarihlerde verilen nobet gorevlerine ek ders ucreti odenebilecektir.

Bu hukumlere gore seminer donemleri, uyum eğitimlerinde ara ve yarı yıl talilerinde yonetici ve oğretmenlere nobet gorevi verilemez dolayısıyla da nobet gorevine bağlı olarak da ek ders ucreti odenemez.
Ahmet KANDEMİR