Ders dışı eğitim calışmaları gorevi, sadece Milli Eğitim Bakanlığı oğretmen kadrolarında bulunanlar tarafından yerine getirilebileceğinden ek ders ucreti karşılığı ders okutmak uzere gorevlendirilenlere bu kapsamda gorev verilemez. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders dışı eğitim calışmaları" başlıklı 17. maddesindeki;"(1) Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor calışmaları, halk oyunları ve guzel sanatlarla ilgili dallar ile Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) koordinesinde ilkoğretim ve ortaoğretim oğrencilerine yonelik olarak yurutulen bilim olimpiyatları ve proje calışmaları kapsamında fiilen calışma yaptıran oğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama gorevi saati sayısına bakılmaksızın, her bir saat calışma karşılığında gunduz ucreti uzerinden, haftada azami 6 saati gecmemek uzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ucreti odenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda odenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %5'ini gecemez. Bu etkinliklerde gorev alacak oğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik icin aranılacak en az oğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar Bakanlıkca belirlenir. Etkinlik programları okul mudurluklerince hazırlanır ve milli eğitim mudurluklerince onaylanır.
(2) Vekaleten atananlar dahil yoneticilere, bu madde kapsamında ek ders gorevi verilmez." hukumlerine,
25 Ağustos 2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Donem Toplu Sozleşme metninin İkinci Bolumunde yer alan"Eğitim, Oğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme" başlıklı kısmındaki "Ders dışı eğitim calışmaları " başlıklı 3. maddesindeki; "(1) 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 17 nci maddesinde yer alan "% 5" sınırı, "% 6" olarak uygulanır." hukumlerine gore ise ek ders ucreti odenmektedir.
Peki, Ucretli oğretmenlere ders dışı eğitim calışmaları gorevi verilebilir mi?
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesine gore Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde ucretli oğretmen gorevlendirilebilmektedir.
İşte o madde;
"Ders ucreti karşılığında gorevlendirme
MADDE 9- (1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a)Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir.
b)İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;
1)Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir."
UCRETLİ OĞRETMENLER SADECE EK DERS KARŞILIĞI DERS OKUTMAKLA YUKUMLUDUR
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesinde oğretmen sayısının yetersiz olması halinde ucretli oğretmenlere sadece ek ders gorevi verilebilmektedir.
DERS DIŞI EĞİTİM CALIŞMALARI,DERS KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEMEZ
Soz konusu madde metninde gecen "ek ders gorevi" ise, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fıkrası (f) bendinde; "(1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında; f) Ek ders gorevi: Aylık karşılığı ders gorevi dışında ek ders ucreti karşılığında okutulan dersleri ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır
O halde "ek ders gorevi" ucreti karşılığında okutulan dersleri ifade etmektedir.
Ders; ilgili mevzuatı cercevesinde belirlenen mufredat kapsamında ongorulen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bolum, atolye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında oğretmen-oğrenci butunluğunde yapılan derstir.
Yukarıdaki mevzuat hukumlerine gore; ders dışı eğitim calışmaları gorevi, sadece Milli Eğitim Bakanlığı oğretmen kadrolarında bulunanlar tarafından yerine getirilebileceğinden ek ders ucreti karşılığı ders okutmak uzere gorevlendirilenlere bu kapsamda gorev verilemez.
Ahmet KANDEMİR