Ozel eğitim okul turlerine yonetici olarak hem ozel eğitim oğretmenleri hem de bu okullara haftalık ders cizelgesinde yer alan alanların alan oğretmenleri atanabilir. Ozel eğitim okul turlerinin haftalık ders cizelgelerinden "İlkoğretim Haftalık Ders Cizelgeleri" ile "Ortaoğretim Haftalık Ders Cizelgelerini" incelediğimizde Turkce, Matematik, Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi, Gorsel Sanatlar, Muzik Ve Beden Eğitimi şeklinde alan derslerinin olduğu gozukmektedir.
Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğini incelediğimizde ise ozel eğitim okul turlerinin haftalık ders cizelgesinde yer alan; Turkce, Matematik, Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi, Gorsel Sanatlar, Muzik ve Beden Eğitimi alanlarına ilişkin dersler ile meslek dersleri ilgili alan oğretmenleri tarafından okutulur. Alan oğretmeni tarafından okutulan derslere ozel eğitim oğretmenleri dersin işlenişine destek vermek uzere katılacağı gorulmektedir.
Buna gore Ozel eğitim okul ve kurumlarına yonetici olarak ozel eğitim oğretmenleri mi? Yoksa bu okullarda okutulan alan derslerinin oğretmenleri mi atanabilir?
Ozel Eğitim oğretmenleri şu alanlarda bulunmaktadır;
-Ozel Eğitim Oğretmenliği,
-Ozel Eğitim Bolumu,
-Zihin Engelliler Oğretmenliği,
-Gorme Engelliler Oğretmenliği,
-İşitme Engelliler Oğretmenliği,
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Oğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yuksekoğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar eki cizelgeyi incelediğimizde hemen hemen her alanın okutacağı dersler bolumunde; Ozel eğitim programının uygulandığı ozel eğitim okul ve sınıflarında okutabileceği kendi alanıyla ilgili dersler yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak genel şartlar" başlıklı 5. maddesinin 1.fıkrasının (c) bendinde; "Gorevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı turdeki eğitim kurumlarından birine oğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve gorevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı turdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak." hukmu bulunmaktadır.
Dolayısıyla alan oğretmenlerinin ozel eğitim okul turlerinin haftalık ders cizelgelerinde alanı var ise bu okullara yonetici olarak atanabilecektir.
Ozel eğim oğretmenlerine ise alan oğretmenlerinden farklı olarak aşağıdaki durumlarda ilave puanlar verilmektedir.
Dolayısıyla Ozel eğitim okul turlerine yonetici olarak hem ozel eğitim oğretmenleri hem de bu okullarına haftalık ders cizelgesinde yer alan alanların alan oğretmenleri atanabilir.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Mudurluğe ilk defa gorevlendirme" başlıklı 24. maddesi 2. fıkrası (g) bendindeki; "(2) Mudur olarak ilk defa gorevlendirilmek isteyen adaylardan; ğ) Ozel Eğitim alan oğretmenlerinden ozel eğitim kurumlarına mudur olarak gorevlendirilme isteğinde bulunanlara, soz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak uzere, bu maddenin birinci fıkrasına gore belirlenen gorevlendirmeye esas puana beş puan daha ilave edilir." hukumlerine,
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Mudurluğe yeniden gorevlendirme" başlıklı 27. maddesi 2. fıkrası (g) bendindeki; "(2)Mudur olarak yeniden gorevlendirilecek adaylardan; ğ) Ozel Eğitim alan oğretmenlerinden ozel eğitim kurumlarına mudur olarak gorevlendirilme isteğinde bulunanlara, soz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak uzere, Ek-1'de yer alan Form uzerinden yapılan değerlendirme sonucu belirlenen puana beş puan daha ilave edilir." hukumlerine,
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Yonetici gorevlendirmede esas alınacak hususlar" başlıklı 29. maddesi 4. fıkrasındaki; "ozel eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az biri Ozel Eğitim alan oğretmenleri arasından; gorevlendirme yapılabilir." hukumlerine gore Ozel Eğitim alan oğretmenlerine ilave olarak puanlar verilmektedir.
Ahmet KANDEMİR