Normal calışma gunleri dışındaki zaman dilimlerinde yani ara tatil, yarıyıl ve yaz tatilleri ile cumartesi ve pazar gunleri yapılan yuz yuze eğitim ile diğer gunlerde saat 18.00'den sonra başlayan derslerde yonetici ve oğretmenlere nobet gorevi verilemez dolayısıyla da nobet gorevine bağlı olarak da ek ders ucreti odenemez. 25 Ağustos 2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Donem Toplu Sozleşme metninin İkinci Bolumunde yer alan "Eğitim, Oğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme" başlıklı kısmındaki "Orgun eğitim kurumlarında ek ders ucreti" başlıklı 21. maddesindeki; "(1) Orgun eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı suresi icinde eğitim ve oğretimin fiilen yapıldığı normal calışma gunleri icin ilgili mevzuatına gore kendilerine nobet gorevi verilen ve bu gorevi de fiilen yerine getiren mudur yardımcıları ile oğretmenlere haftada 3 saati gecmemek uzere ek ders ucreti odenir." hukumlerince de nobet gorevi verilen ve bu gorevi de fiilen yerine getiren mudur yardımcıları ile oğretmenlere haftada 3 saati gecmemek uzere ek ders ucreti odenmektedir.
Toplu sozleşmenin "Orgun eğitim kurumlarında ek ders ucreti" başlıklı 21. maddesinde; "ders yılı suresi icinde eğitim ve oğretimin fiilen yapıldığı normal calışma gunleri icin ilgili mevzuatına gore kendilerine nobet gorevi verilen" şeklinde yer alan ibareye gore ders yılı icinde normal calışma gunleri icin yani ara ve yarıl yıl tatilleri ile yaz tatilleri haric olmak uzere verilen nobetlere ek ders ucreti odeneceği gorulmektedir.
Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fıkrası (g) bendindeki;
"(1) Bu Kararda gecen; g) Gunduz oğretimi dışında kalan oğretim: Orgun ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatilleri ile cumartesi ve pazar gunleri yapılan yuz yuze eğitim ile diğer gunlerde saat 18.00'den sonra başlayan yuz yuze eğitimi ifade eder." hukumleriyle tanımlanan normal calışma gunleri dışındaki zaman dilimlerinde yani ara tatil, yarıyıl ve yaz tatilleri ile cumartesi ve pazar gunleri yapılan yuz yuze eğitim ile diğer gunlerde saat 18.00'den sonra başlayan derslerde yonetici ve oğretmenlere nobet gorevi verilemez dolayısıyla da nobet gorevine bağlı olarak da ek ders ucreti odenemez.
Ahmet KANDEMİR