Okul servis araclarının şoforlerinin ve rehber personelinin etkin bir şekilde denetlenmeleri, oğrencilerimizin trafikte can guvenliklerinin sağlanmasına yonelik Okul Servis Aracları Yonetmeliğinin 13. maddesiyle denetim ve yaptırım uygulamaya yetkilendirilen kurumlarca tedbirlerin titizlikle alınarak uygulanması gerekmektedir. İcişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Mudurluğu tarafından yayımlanan genelgeye gore;
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve orta dereceli okullarda 2019-2020 Eğitim-Oğretim Yılı 09Eylul 2019 Pazartesi gunu başlayacak ve 19 Haziran 2020 Cuma gunu sona erecektir.
Okul servis araclarıyla yapılan taşımacılık faaliyetlerinde guvenliğin artırılmasına yonelik olarak ilgili bakanlıkların calışmaları sonucu Okul Servis Aracları Yonetmeliği 25 Ekim 2017 tarihinde yururluğe girmiş olup mezkur yonetmelik gereğince araclarda aranan "her oğrenci ve cocuk icin uc nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulunması, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca standartları belirlenen her koltukta oturmaya duyarlı sensorlu sistemler bulundurulması, tum koltukları gorecek şekilde Aracların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yonetmelik ekinde belirtilen standartlara uygun, ic ve dış kamera ile en az otuz gun sureli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurulması ve ic mekanı gosteren beyaz cam dışında cam kullanılmaması " zorunluluğu 3/9/2020 tarihine kadar ertelenmiştir
Bakanlığımızca okul servis araclarının karıştığı trafik kazalarıyla mucadele etmek ve taşımacılık faaliyetinin disiplin altında tutulmasını sağlamak amacıyla her eğitim oğretim doneminde okul servis arac suruculeri ve oğrencilere yonelik eğitimler verilmekte, araclar ve suruculeri denetlenmektedir.
Bu kapsamda; 2018-2019 Eğitim-Oğretim Yılında yapılan calışmalar sonucu 215.186 servis aracı surucusune, 10.068 rehber personele, 417.671 oğretmene, 11.755 okul gecidi gorevlisine, 2.209.380 oğrenciye eğitim verilmiş, 519.025 okul servis aracı denetime tabi tutularak "Okul Servis Aracları Yonetmeliği"ne aykırılığı tespit edilen 10.752 arac/surucusune cezai işlem uygulanmıştır.
12/07/2019 tarihli ve 12499 sayılı Bakanlık Talimatı ile "2019 Yaya Oncelikli Trafik Yılı" kapsamında tum ışıksız okul gecitlerine cizilmesi istenilen "Once Yaya" gorsellerinin 09/09/2019 tarihine kadar tamamlanması ve konunun bizzat Valiler ve Kaymakamlar tarafından takip edilmesi istenilmiştir.
2019-2020 Eğitim-Oğretim Yılında da bu eğitim ve denetim faaliyetleri surdurulecek olup eğitim oğretim yılı suresince, oğrencilerimizin guvenli bir trafik ortamında ulaşımlarını sağlamak amacıyla aşağıda belirtilen tedbirler titizlikle alınıp uygulanacaktır.
A-EĞİTİM FAALİYETLERİ
1- Taşımalı eğitimlerde kullanılan araclar dahil tum okul servis aracları şoforleri ve rehber personeline yonelik trafik guvenliği farkındalığının arttırılması amacıyla trafik eğiticileri tarafından "www.trafik.eov.tr" internet adresi ve EGM Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığının PolNet sayfasında yer alan eğitim materyalinden (Modul-7) faydalanmak suretiyle "Okul Servis Aracları Şoforleri ve Rehber Personeline Yonelik Bilgilendirme Eğitimleri "nin her gruba bir gun olacak şekilde duzenlenmesi, katılım formlarının (Ek-1) doldurularak biriminde muhafaza edilmesi ve eğitim sonuclarının Ek-2 formuna işlenmesi,
2-Milli Eğitim Mudurlukleriyle işbirliği icerisinde okul idareleri ile irtibata gecilerek oğretmen, oğrenci ve velilerden tespit edilen gonullu kişilerin muracaatlarının okul idareleri uzerinden alınmak suretiyle bu kişilere "Okul Gecidi Gorevlisi Eğitimleri" 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 134 uncu ve Karayolları Trafik Yonetmeliği'nin 178 inci maddesi doğrultusunda "Hatalı Surucuye Kırmızı Duduk'' kampanyası ile birlikte duzenlenerek tum okul gecidi gorevlilerine kırmızı duduk verilmesi, illerimizde daha onceden eğitim verilmiş ve yeni eğitime alınan okul gecidi gorevlilerinin istatistiğinin Ek-3 formuna işlenmesi,
3-"Cocuklar İcin Trafik Eğitimi (Trafik Dedektifleri) Projesi" kapsamında trafik kuruluşları eğiticileri taralından okullarda 2019-2020 Eğitim-oğretim Yılı boyunca trafik guvenliği konusunda oğrencilere uygulamalı ve teorik dersler verilmesi ve eğitim sonuclarının Ek-4 formuna işlenmesi,
4-Formlardan Ek-2 ve Ek-3'un her ayın 10'una kadar, Ek-4'un ise eğitim oğretim donemleri bitiminde Emniyet Genel Mudurluğu Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığına ait trafıkproieofı[email protected] adresine dijital ortamda gonderilmesi,
B- DENETİM FAALİYETLERİ
1-2019-2020 Eğitim-Oğretim Yılının 09 Eylul 2019 Pazartesi gunu başlaması nedeniyle yaşanacak trafik yoğunluğu da dikkate alınarak, okul cağındaki cocuklarımızın huzur ve guven icerisinde yolculuk yapmalarını sağlamak, denetim faaliyetleri yoluyla algılanan yakalanma riski duygusunu artırmak ve servis suruculerinin dikkat ve hassasiyetlerini en ust duzeyde tutarak bu aracların karışabileceği trafik kazalarını onlemek amacıyla 09-13 Eylul 2019 tarihleri arasında beş gun sureyle 07.00-09.00, 12.30-13.30 ile 15.00-18.00 saatleri arasında, yoğunlaştırılmış bir şekilde "Okul Servis Aracları"na yonelik ozel denetim yapılması ve denetim sonuclarının Ek-6 formuna işlenerek Emniyet Genel Mudurluğu Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığına gonderilmesi,
2-Okul idareleri ile irtibat kurularak okul giriş ve cıkış saatlerinde okul onlerinde, cevresinde ve guzergahlarında gerekli trafik tedbirlerinin alınmasına yonelik ekip veya personelin gorevlendirilmesi.
3-"Rehber personel" ve "Okul Gecidi Gorevlileri"nce tespit edilen trafik kural ihlallerine ilişkin olarak duzenlenen Trafik Kural İhlali Tespit/İhbar Tutanaklarının trafik birimlerince kontrolunun yapılarak bu tutanakların trafik idari para cezası karar tutanağına donuşturulmesi,
4-Yaya veya okul gecitlerinden gecen veya gecmek uzere bulunan oğrencilere ve diğer yayalara ilk geciş hakkını vermeyen suruculer hakkında gerekli cezai işlemlerin uygulanması,
5-Okul ve cevresinde; yatay ve duşey trafik işaretlemeleri, hız kontrol elemanları, indirme bindirme cepleri, aydınlatma, okul onu bariyerleri, butonlu sinyalizasyon sistemleri vb. fiziki tedbirlerin kontrol edilerek eksiklik gorulmesi halinde yolun yapım ve bakımından sorumlu kurum ve kuruluşlar ile irtibata gecilerek eksikliklerin giderilmesinin sağlanması,
6-Okul servis araclarının denetiminde;
a. Okul servis araclarının 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yonetmeliği ve Okul Servis Aracları Yonetmeliği hukumlerine uygun olması,
b. Belediyelerce duzenlenen "Okul Servis Aracı Ozel İzin Belgesi" ve "Okul Servis Aracı Bakım ve Onarım Takip Formu"nun bulundurulması,
c. Yonetmelikte belirtildiği şekilde "OKUL TAŞITI" yazısının ve "DUR" kırmızı ışık veren lambanın arac uzerinde ve calışır vaziyette olması,
d. Aracların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yonetmelikte belirtilen (arac on ve arka tarafında kalan alanları gosteren goruş ve sesli ikaz sistemi ile geri vites lambaları ve bağlı sesli ikaz sistemleri, oturacak yer adeti gosteren etiket) donanımların kullanılır ve calışır durumda olması,
e. Kapıların şofor tarafından acılıp kapatılabilecek şekilde otomatik veya arac şoforu tarafından elle kumanda edilebilir şekilde (mekanik) olması,
f. En az otuz gun sureli kayıt yapabilen arac takip sisteminin bulundurulması,
g. Okul servis aracının camlarının sabit olması, camların uzerine renkli film tabakası yapıştırılmaması,
h. Aracın her koltuğunda emniyet kemeri bulunması ve kullanılması.
i. Taşıtların temiz, bakımlı ve guvenli durumda bulundurulması,
j. Okul oncesi ve ilkoğretim oğrencilerinin taşınması sırasında araclarda rehber personel bulundurulması,
k. Şofor ve rehber personelin Okul Servis Aracları Yonetmeliği'nde belirtilen şartlan taşıması,
l. Şoforun aracta sigara icmemesi ve icilmesine musaade etmemesi,
m. Taşıma hizmeti sırasında goruntu ve muzik sistemlerinin kullanılmaması,
n. Taşıma sınırının uzerinde oğrenci taşınmaması,
o. Şoforun, indirme ve bindirme kuralları başta olmak uzere diğer tum trafik kurallarına ve yukumluluklerine uyması,
konulan uzerinde hassasiyetle durularak her arac icin Ek-5'te yer alan Okul Servis Aracları Denetim Formundaki hususların titizlikle kontrol edilmesi, eksikliği/kural ihlali tespit edilenlere mevzuatın ongorduğu cezai işlemlerin uygulanması,
7- Taşıma işlerinde calışan şofor ve rehber personelin Okul Servis Aracları Yonetmeliği'nin 9 uncu maddesinde belirtilen ve Ek-5'te şofor ve rehber personel bolumunde de yer alan şart, gorev ve sorumluluklarını yerine getirmediğinin tespit edilmesi durumunda, mulki idare amirleri vasıtasıyla ilgili belediyeye bildirimde bulunularak ozel izin belgesinin iptal edilmesi yonunde gerekli tedbirlerin alınması,
8- Okul Servis Aracları Yonetmeliği hukumlerine gore eksiklik tespit edilmesi veya cezai mueyyide uygulanması halinde Ek-5 formunun bir suretinin İl ve İlce Milli Eğitim Mudurlukleri kanalıyla ilgili okul mudurluğune, bir suretinin de servis aracının bağlı olduğu odaya en gec yedi (7) iş gunu icerisinde gonderilmesi,
9- Okul servis aracları uzerinde bu talimatın 6 ncı maddesinde belirtilen hususların okul idareleri tarafından da ayrıca takip edilerek eksikliği tespit edilen okul servis araclarına trafik birimleri ile koordine kurulmak suretiyle gerekli işlemlerin yapılmasının sağlanması,
C- DİĞER HUSUSLAR
1- Rehber personel ve okul gecidi gorevlilerince duzenlenen ihlal tespit tutanaklarının (orneği "Okul Servis Aracları Yonetmeliği" Ek-5 ile "Karayolları Trafik Yonetmeliği" Ek- 48'de yer alan) tespit tarihinden itibaren uc (3) iş gunu icerisinde okul yonetimlerince teslim alınarak takip eden uc (3) iş gunu icerisinde trafik denetleme birimine veya ekiplerine tutanak karşılığında teslim edilmesi,
2- Karayolları Trafik Yonetmeliği'nin 178 inci maddesi ile Okul Servis Aracları Yonetmeliği'nin 15 inci maddesinde de belirtildiği uzere; rehber personel veya okul gecidi gorevlileri yalnız "DUR" veya "GEC" işareti verebileceğinden kolluk gorevlilerince, ihlal tespit tutanaklarına istinaden 2918 sayılı Kanun'un 47/1-a maddesine gore Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı tanzim edilmesi,
3- Tespit tutanağında yer alan bilgilerin PolNet veri tabanındaki arac bilgileriyle karşılaştırılarak farklı arac olduğu anlaşılanlar İcin idari para cezası karar tutanağı duzenlenmemesi, tespit tutanaklarının trafik birimi tarafından en az bir yıl sureyle saklanması,
4- Duzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları uzerine "Trajik kural ihlaliniz okul servis aracı rehber personelince/okul gecidi gorevlisince tespit edilmiştir " şeklinde şerh yazılması/kaşesinin vurulması,
5-Tespit tutanakları, idari para cezası karar tutanaklarının sadece şubede/buroda kalan nushasına eklenerek kesinlikle tebligata eklenmemesi ve tebligat işlemlerine ihlalin tespit tarihinden itibaren on (10) iş gunu icerisinde başlanılması,
Okul servis araclarının şoforlerinin ve rehber personelinin etkin bir şekilde denetlenmelerini, oğrencilerimizin trafikte can guvenliklerinin sağlanmasına yonelik Okul Servis Aracları Yonetmeliğinin 13 uncu maddesiyle denetim ve yaptırım uygulamaya yetkilendirilen kurumlarca yukarıda belirtilen tedbirlerin titizlikle alınarak uygulanmasını, konunun başta mulki idare amirleri olmak uzere ilgili birim amirlerince de onemle takip edilmesini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi gerekmektedir.
Genelgenin orijinali ve ekleri ve icin tıklayınız.
1- Eğitime Katılım Formu (1 sayfa)
2- Eğitime Katılım İstatistik Formu (1 sayfa)
3- Okul Gecit Gorevlileri Eğitim Formu (1 sayfa)
4- Trafik Dedektifleri Eğitim Tablosu (1 sayfa)
5- Okul Servis Aracı Denetim Formu (2 sayfa)
6- Denetim Sonuc Formu (1 sayfa)
Ahmet KANDEMİR