Uygulamada ucretli oğretmenlere, 30 saate kadar derse girmelerine rağmen, girmiş oldukları her 10 saate, 1 saat hazırlık ve planlama gorevi karşılığında hazırlık ve planlama ek ders ucreti odenmemektedir. Hukuken Ucretli oğretmenlere de ayrıca ek ders ucreti odenmesi gerekmektedir Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Hazırlık ve planlama gorevi" başlıklı 11. maddesindeki; "(1) Bu Kararın 10 uncu maddesinde sayılanlar haric, mudur yetkili oğretmenler dahil, her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli oğretmenlere, haftada 3 saati gecmemek uzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ucret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders icin 1 saat daha hazırlık ve planlama gorevi karşılığında ayrıca ek ders ucreti odenir." hukumlerine gore oğretmenlere hazırlık ve planlama gorevi karşılığında ayrıca ek ders ucreti odenmektedir.
Peki; ucretli oğretmenlere hazırlık ve planlama gorevi karşılığında ayrıca ek ders ucreti odenir mi?
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesine gore Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde ucretli oğretmen gorevlendirilebilmektedir.
İşte o madde;
"Ders ucreti karşılığında gorevlendirme
MADDE 9- (1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a)Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir.

b)İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;
1)Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir."
UCRETLİ OĞRETMENLER SADECE EK DERS KARŞILIĞI DERS OKUTMAKLA YUKUMLUDUR
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesinde oğretmen sayısının yetersiz olması halinde ucretli oğretmenlere sadece ek ders gorevi verilebilmektedir.

Yukarıdaki mevzuat hukumlerine gore; kadrolu oğretmenlerin girmiş oldukları 10 saat derse karşılık; derslere hazırlık yaptıkları icin, ders dışı hazırlık ve planlama gorevi karşılığında ayrıca 1 saat ek ders ucreti odenmektedir.
Uygulamada ise ucretli oğretmenlere, 30 saate kadar derse girmelerine rağmen, girmiş oldukları her 10 saate, 1 saat hazırlık ve planlama gorevi karşılığında hazırlık ve planlama ek ders ucreti odenmemektedir.
Hukuken Ucretli oğretmenlere de ayrıca ek ders ucreti odenmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR