İlkoğretim ve ortaoğretim seviyelerinde bulunan yabancı oğrencilerden Turkce dil beceri duzeyleri yetersiz olanlar Uyum sınıflarına kaydedilmesi ve detayları hakkında 2019-15 nolu MEB genelgesi. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI GENELGESİ
2011 yılından itibaren yaşanan yoğun gocle birlikte ulkemize gelen yabancı oğrencilerin eğitim oğretim ihtiyaclarına cevap verebilmek ve bu oğrencilere yonelik eğitim oğretim hizmetlerinin koordinasyonunu sağlamak amacıyla 2014/21 Sayılı Genelge kapsamında gecici eğitim merkezleri kurulmuştur. Bu merkezlerdeki eğitimin; kitlesel akınla ulkemize goc etmiş yabancı oğrencilerin, ulkelerine donduklerinde veya Bakanlığımıza bağlı her tur ve derecedeki eğitim kurumuna gecmek ve eğitimlerine ulkemizde devam etmek istemeleri halinde, sene kaybını onleyecek nitelikte olması planlanmıştır. Ancak gecici eğitim merkezlerinde bulunan yabancı oğrencilerin eğitim oğretim hizmetlerinden daha iyi yararlanması amacıyla resmi okullara gecişlerinin sağlanması ve hali hazırda resmi okullarda bulunan yabancı oğrencilerin topluma ve eğitim sistemine uyumunun artırılması gerekmektedir.
Yabancı oğrencilerin Turkce dil engeli sebebiyle eğitim sistemine uyumları konusunda zorluklar yaşanmaktadır. Bu oğrencilerin Turk eğitim sistemine uyumunun artırılması amacıyla uyum sınıflarının acılması uygun gorulmektedir. Bu kapsamda yapılacak iş ve işlemler aşağıdaki acıklamalar doğrultusunda yurutulecektir:
1) Uyum Sınıfının Tanımı ve Kapsamı
a) Uyum sınıfları, ilkoğretim ve ortaoğretim seviyelerinde bulunan yabancı oğrencilerden Turkce dil beceri duzeyleri yetersiz olanların kaydedileceği sınıfı ifade eder.
b) Uyum sınıfları yabancı oğrencilere yonelik olarak ucuncu sınıftan on ikinci sınıfa (dahil) kadar acılabilir.
c) Uyum sınıflarının her sınıf duzeyinde en az 10, en cok 30 oğrenciden oluşturulması esastır. Ancak her sınıf duzeyinde bir sınıf acılamaması durumunda ilkokul 3 ve 4 uncu; ortaokul 5 ve 6 ncı, 7 ve 8 inci; ortaoğretim 9 ve 10 uncu, 11 ve 12 nci sınıfta kayıtlı oğrenciler birleştirilmiş sınıflarda eğitim alabilirler. Ayrıca belirtilen sınıfların birleştirilmesi halinde de sınıf oluşturulacak sayıda oğrenci bulunmaması durumunda aynı seviyede (ilkokul, ortaokul ve ortaoğretim) bulunan oğrenciler aynı uyum sınıfında eğitim gorebilir.
c) Okulda bir sınıf oluşturulacak kadar oğrenci bulunmaması durumunda bu oğrenciler, uyum sınıfı acılan yakın bir okulda uyum sınıfına alınır.
d) İl/İlce merkezlerinde 10 oğrenciden az mevcut olması durumunda il/ilce milli eğitim mudurluğunun belirleyeceği bir okulda uyum sınıfı acılır.
e) Uyum sınıflarında eğitim en az bir, en cok birbirini takip eden iki donem şeklinde verilir. Birbirini takip eden iki donem şeklinde uyum sınıfına katılan oğrenciler tekrar uyum sınıfına katılamaz.
f) Ortaoğretim seviyesinde uyum sınıfına katılan ve donem notu oluşmayan oğrenciler ilgi (d) yonetmelik hukumleri doğrultusunda telafi programlarına alınır.
2) Uyum Sınıflarına Alınacak Oğrencilerin Belirlenmesi ve Olcme-Değerlendirme
a) Bakanlıkca eğitim oğretim yılının I. ve II. donem sonlarında TYS yapılır.
b)Bakanlıkca TYS yapılmaması durumunda il/ilce milli eğitim mudurlukleri koordinesinde Turkce yeterliğini olcmek amacıyla bir sınav yapılır.
c) TYS'ye ve il/ilce milli eğitim mudurlukleri koordinesinde yapılan sınava katılamayan oğrencilere ilgili okul muduru/mudur yardımcısı, sınıf oğretmeni, sınıf şube rehber oğretmeni, Turkce/Turk Dili ve Edebiyatı oğretmeninden oluşan en az uc kişilik komisyonca Turkce Dil Beceri Yeterlilik Sınavı yapılır. Bu sınav yazılı ve sozlu şekilde gercekleştirilir. Sınav sonucunda 60 puan altında alan oğrenciler uyum sınıfına alınır.
c) Bakanlıkca yapılan son Turkce Yeterlik Sınavına (TYS) katılan ve 60 puan altında alan oğrenciler uyum sınıflarına alınır.
d) Uyum sınıfına alınan oğrencilere Turkce dersi icin her donem bir defa dersin oğretmeni tarafından ara sınav yapılır ve sınav sonucu e-Okul sistemine işlenir.
e) İki donem uyum sınıfında kayıtlı olup yapılan TYS'de başarılı olamayan oğrenciler mevcut sınıf seviyesine aktarılır. Bu oğrencilerin bir eğitim oğretim yılı boyunca ilkokullarda İlkokullarda Yetiştirme Programına (İYEP) ortaokul ve ortaoğretim seviyesinde ise Turkce/Turk dili ve edebiyatı dersinden Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına (DYK) veya Bakanlıkca acılan dil kurslarına katılması sağlanır.
3) Uyum Sınıflarında Uygulanacak Haftalık Ders Cizelgesi, Oğretim Programı ve Materyali
a) Uyum sınıflarında uygulanacak olan haftalık ders cizelgesi (Ek), oğretim programı ve oğretim materyali ilkokul, ortaokul ve ortaoğretim seviyelerine veya sınıf duzeyine gore Bakanlıkca belirlenir.
b) Haftalık ders cizelgeleri tum eğitim seviyelerinde haftalık 30 saat olacak şekilde hazırlanır. Her bir ders saati 40 dakikadır.
4) Uyum Sınıflarında Gorevlendirilecek Oğretmenler
Uyum sınıflarında oncelikle 4857 Sayılı İş Kanunu cercevesinde calışan oğretmenler olmak uzere kadrolu, sozleşmeli veya ucretli oğretmenler gorevlendirilir.
5) Veri Girişi
a) Okul yonetimi tarafından okulda uyum sınıfına alınacak oğrenciler icin sınıf seviyelerine uygun uyum sınıfları e-Okul sistemine tanımlanır.
b) Yabancı oğrenciler okul yonetimleri tarafından seviyelerine uygun olarak e-Okul sisteminde tanımlanan uyum sınıflarına alınır.
c) Uyum sınıfındaki oğrenciler icin devamsızlık, not ve benzeri bilgilerin e-Okul sistemine girişi uyum sınıfına alındıkları okul yonetimi tarafından sağlanır.
c) Donem sonunda yapılan TYS'de başarılı olan oğrenciler bir sonraki donemin başında okul yonetimince mevcut sınıfına aktarılır.
6) Diğer Hukumler
a) Uyum sınıfına alınan oğrenciler MEBBİS Norm Modulu kapsamında normların belirlenmesinde değerlendirilmeyecektir.
b) Uyum sınıflarında yukarıda belirtilmeyen hususlar dışındaki iş ve işlemlerde
1) 222 Sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanunu
2) 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu
3) 4857 Sayılı İş Kanunu
4) Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği
5) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliği
6) Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yonetmeliği
7) Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliği
8) Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yonetmeliği
9) Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yonetmeliği
10) Milli Eğitim Bakanlığı Acık Oğretim Ortaokulu Yonetmeliği
11) Milli Eğitim Bakanlığı Acık Oğretim Lisesi Yonetmeliği
12) Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Acık Oğretim Lisesi Yonetmeliği
13) Halk Eğitimi Faaliyetlerinin Uygulanmasına Dair Yonerge
14) 2014/21 Sayılı Genelge
15) Denklik İşlemleri Kılavuzu 2011
hukumleri uygulanır.