Uygulamada okul mudurleri keyfi yada oğretmen yetersizliğinden dolayı zorunlu olarak ucretli oğretmenlere de nobet gorevi vermekte ama karşılığında ucret odeyememektedir. Bakanlıkta bu durumu bilmesine rağmen sessiz kalmaktadır. Nobet gorevi ve ucretinin ucretli oğretmenlere de verilmesi yonunde toplu sozleşmeye bir ibarenin eklenmesi yerinde olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesine gore Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde ucretli oğretmen gorevlendirilebilmektedir.
İşte o madde;
"Ders ucreti karşılığında gorevlendirme
MADDE 9- (1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a)Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir.
b)İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;
1)Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,

2)Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir."
UCRETLİ OĞRETMENLER SADECE EK DERS KARŞILIĞI DERS OKUTMAKLA YUKUMLUDUR
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesinde oğretmen sayısının yetersiz olması halinde ucretli oğretmenlere sadece ek ders gorevi verilebilmektedir.
NOBET GOREVİ, DERS KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEMEZ
Soz konusu madde metninde gecen "ek ders gorevi" ise, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fıkrası (f) bendinde; "(1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında; f) Ek ders gorevi: Aylık karşılığı ders gorevi dışında ek ders ucreti karşılığında okutulan dersleri ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır

O halde "ek ders gorevi" ucreti karşılığında okutulan dersleri ifade etmektedir.
Ders; ilgili mevzuatı cercevesinde belirlenen mufredat kapsamında ongorulen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bolum, atolye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında oğretmen-oğrenci butunluğunde yapılan derstir.
Nobet; 12.04.2000 Tarih ve 479 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Nobet Hizmetleri Ozel Talimatının "Nobetci Oğretmenin Gorevleri" başlıklı bolumun 4. maddesindeki; "4- Bahce, koridor ve sınıflardaki oğrencileri gozetlemek .(okulda birkac nobetci oğretmen bulunduğu takdirde, aralarındaki iş bolumu okul yonetimi tarafından yapılır.)" hukumlerine gore bir Nobet gorevi okutulan bir ders gorevi olmayıp oğrencilere goz kulak olma gorevidir. Dolayısıyla nobet gorevi, ders kapsamında değerlendirilemez
25 Ağustos 2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Donem Toplu Sozleşme metninin İkinci Bolumunde yer alan "Eğitim, Oğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme" başlıklı kısmındaki "Orgun eğitim kurumlarında ek ders ucreti" başlıklı 21. maddesindeki; " (1) Orgun eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı suresi icinde eğitim ve oğretimin fiilen yapıldığı normal calışma gunleri icin ilgili mevzuatına gore kendilerine nobet gorevi verilen ve bu gorevi de fiilen yerine getiren mudur yardımcıları ile oğretmenlere haftada 3 saati gecmemek uzere ek ders ucreti odenir. " hukumlerince de nobet gorevi verilen ve bu gorevi de fiilen yerine getiren mudur yardımcıları ile oğretmenlere haftada 3 saati gecmemek uzere ek ders ucreti odenmektedir.
Nobet gorevi de bir ders gorevi olmadığından ucretli oğretmenlere nobete bağlı ek ders ucreti odenemez. Bu nedenle de ucretli oğretmenlere nobet gorevi verilemez. Bu bağlamda okullarda kurulması gereken kurul satın alma, teslim alma, muayene kabul vb. ceşitli komisyonlarda da gorev verilemez.

Fakat uygulamada okul mudurleri keyfi yada oğretmen yetersizliğinden dolayı zorunlu olarak ucretli oğretmenlere de nobet gorevi vermekte ama karşılığında ucret odeyememektedir. Bakanlıkta bu durumu bilmesine rağmen sessiz kalmaktadır. Nobet gorevi ve ucretinin ucretli oğretmenlere de verilmesi yonunde toplu sozleşmeye bir ibarenin eklenmesi yerinde olacaktır.
Ahmet KANDEMİR