Yonetmeliğe gore, zumre oğretmenler kurulundaki kararlar oy cokluğuyla alınmakta olup, bu kararlar mudurun onayından sonra yururluğe konulmaktadır. Mudurun, kanunlara acıkca aykırı olmayan kurul kararlarını uygulamaya koyması gerekmektedir. Soru; "Merhabalar kız meslek lisesinde uygulama anasınıfında okul oncesi oğretmeniyim. 6 oğretmeniz zumre toplantısı yaptık kararlar aldık ama mudur yardımcısı kabul etmiyor değiştirmemizi istiyor, imzalamıyor değiştirmeyince. Bu konuda oğretmenler olarak yapabileceğimiz bir şey var mı? Kararlarımızın uygulanmasını istiyoruz. Şimdiden cevabınız icin teşekkurler."
Cevap; İlgili yonetmeliklerine gore, okul ve kurumlarımızda iş ve işleyişlerin bazıları zumre oğretmenler kurulunca alınan kararlar ile yapılmaktadır.
Zumre toplantılarının nasıl yapılacağı hakkında hem ilgili okul yada kurumun kendi yonetmeliği ve "Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Kurulları Ve Zumreleri Yonergesi" hukumlerine gore hareket edilir.
İlgili maddeler şu şekildedir:
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fırkası (y)bendendeki; "(1) Bu Yonetmelikte gecen; y) Zumre oğretmenler kurulu: Aynı dersi okutan oğretmenlerle varsa diğer eğitici personelden oluşan kurulu ifade eder." hukumlerine,
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim Ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Zumre oğretmenler kurulu" başlıklı 35. maddesindeki; "(1) Zumre oğretmenler kurulu; okul oncesi eğitim kurumlarında okul oncesi eğitimi oğretmenlerinden, ilkokullarda aynı sınıfı okutan sınıf oğretmenleri ve varsa alan oğretmenlerinden, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ise aynı alanın oğretmenlerinden oluşur." hukumlerine,
Ve ilgili mevzuatların diğer maddelerindeki hukumlerine gore; Bazı durumlar dışında kurulda, okul muduru veya mudur yardımcısı bulunmaz. Zumre toplantılarında zorunlu olarak goruşulmesi gereken maddelerden ilgili gorulenler ile zumre başkanının gerekli gorduğu konular, kurul uyelerinin salt coğunluğunun kararıyla gundeme alınması kararlaştırılan konular eğitim kurumlarının kademe ve turune gore gundeme alınır, goruşulerek karara bağlanır. Kararlar oy cokluğuyla alınır. Eşitlik halinde zumre başkanının katıldığı goruş kabul edilir. Alınan kararlar mudurun onayından sonra uygulamaya konulur."
Dolayısıyla ilgili mevzuatına gore zumre oğretmenlerince toplanılarak yururlukte bulunan anayasa, kanun, yonetmelik, tuzuk, yonerge ve ilgili yazılara uygun olarak alınmış hayatın olağan akışına aykırı olmayan ve uygulama imkanı bulunan kararlar okul mudurunun onayından sonra uygulamaya konulmaktadır.
Soz konusu soruya gore mudur yardımcısının yer almadığı zumre oğretmenler kurulunda "zumre toplantısı kararlarını kabul etmiyorum, şu kararı değiştirin" şeklinde bir soylemde bulunması mevzuata aykırıdır. Kararlarda bir uygunsuzluk hali var ise okul muduru ile zumre başkanı ve zumrenin tamamıyla goruşerek anlaşılamayan hususun istişare edilerek sonuca bağlanması gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR