Tokat'ın Erbaa ilcesinde gorevli ilkokul oğretmeni Veysel Kul'un bazı oğrencilerindeki ışığı fark etmesi uzerine başlattığı "Ozel Yetenekli Oğrenciler icin Ozel Adımlar" projesi, daha once becerilerinin farkında bile olmayan miniklere yeni bir dunyanın kapısını araladı Tokat'ın Erbaa ilcesindeki bir ilkokul oğretmeninin oğrencilerinin yeteneklerini keşfetmek uzere başlattığı "Ozel Yetenekli Oğrenciler icin Ozel Adımlar" projesiyle uc yıllık surede 37 oğrenci, ozel yetenekli oğrencilerin eğitim aldığı Bilim ve Sanat Merkezlerine (BİLSEM) secildi.
Oğretmen Veysel Kul, uc yıl once mudur yardımcısı olarak atandığı Tokat'ın Erbaa ilcesindeki Fevzi Cakmak İlkokulunda bazı oğrencilerinin ceşitli dallarda ozel yeteneklerinin bulunduğunu fark etti.
Buna karşın hem cocuklar hem de ailelerinin ozel yetenekli cocukların eğitim aldığı BİLSEM'lerden haberdar olmadığını oğrenen Kul, oğrencilerindeki ışığın solup gitmemesi icin "Ozel Yetenekliler icin Ozel Adımlar" projesini başlattı.
Proje kapsamında oğrencilere yonelik yetenek taramalarından ailelerin bilgilendirilmesine kadar bircok calışmayı yuruten oğretmen Kul'un bu emekleri uc yıllık surede meyvelerini verdi.
Daha once BİLSEM'li tek bir oğrencisi bile bulunmayan Erbaa Fevzi Cakmak İlkokulunda tam 37 oğrencinin ustun yetenekli olduğu saptandı. Oğrenciler BİLSEM'lerde yeteneklerine uygun alanlarda eğitimler almaya başladı.
"Ozel Yetenekliler icin Ozel Adımlar" projesinin sağladığı kazanımları AA muhabirine anlatan Veysel Kul, "2016'da okula mudur yardımcısı olarak atandığımda okuldaki oğrenci profilinin iyi ve cocukların okula başlarkenki hazır bulunuşluklarının yuksek olduğunu gozlemledim. Ancak okulda ve ilcemizde ustun yetenekli BİLSEM oğrencileri yoktu. Bunun sebeplerini araştırıp cozum yolları bulmaya calıştık. Bir oğrencinin kabiliyetini, yeteneğini rastgele keşfetmeye bırakmamak icin kolları sıvayıp bu projeyi başlattım." dedi.
- "Ailelerin onyargılarını kırmak kolay olmadı"
Projeyle ozel yetenekli cocukları sınıf ortamında keşfettiklerini ve BİLSEM'lere yonlendirdiklerini belirten Kul, uc yıl suresince sınıf ortamında kendi hazırladığı soru tipleri, ilgi ve beceri testlerini cocuklara uyguladığını, boylelikle farklı bakış acıları ve oğrenme stilleri olan cocukların keşfedildiğini soyledi.
Bu surecte velilerle goruşulduğunu, onlara ucretsiz servisler tahsis ederek BİLSEM'leri ziyaret ettiklerini ve BİLSEM yetkililerinin de okulda bilgilendirmeler yaptığını aktaran Kul, sozlerini şoyle surdurdu:
"Hem okulda hem de ilcede uc yıl suresince BİLSEM'lerle ilgili onyargıları gidermeye calıştık. Bulunduğumuz ilce Tokat'a bir saat uzaklıkta olduğu icin hem yol yorgunluğu hem de kulfet olarak aileler acısından onyargılar vardı. Uc yıl boyunca bununla ilgili epey uğraştık, on yargıları kırmak kolay olmadı.
İlk yıl on yargıları fazla kıramadım, uc cocuğum BİLSEM'i kazandı. Fakat daha once kazanan oğrencilerin velileri, bu uc cocuğun velileriyle konuşunca oğrenciler istikrarlı bir şekilde BİLSEM'e gittiler. Biz de cocuk sayısı arttıkca bir servis tutup cocukların daha rahat bir şekilde gidip gelebileceğini soyledik. Nitekim oyle de oldu. Bir sonraki yıl toplam 15 oğrencimiz kazandı BİLSEM'i. Cocuklar servislerle Tokat BİLSEM'e gidip geldiler."

Veysel Kul, daha once hic BİLSEM'li oğrencisi olmayan bir okul icin uc yılın sonunda aşamalı olarak 37 ustun yetenekli oğrencinin tespit edilebilmesinin cok onemli olduğunu vurguladı.
- "Bu tip projeleri uretmeye devam edeceğim"
Bu sayının daha da artacağına inandığını dile getiren Kul, "(Acılmamış kanatların buyukluğu bilinemez) sozu benim beynime yer eden sozlerden biri. Bizim amacımız da bu cocukları sınıf ortamında keşfedip onların kanatlarını acabildiğimiz kadar acmak, yapabileceklerini en ust noktaya cıkarmaktı." şeklinde konuştu.
BİLSEM'lerde verilen ozel eğitimlerin onemine işaret eden Kul, ozel yetenekli oğrencilerin sayılarının ulke genelinde artırılması temennisinde bulundu. Kul, "Amacımız, hedefimiz ve idealimiz cocuklar. Cocuklar icin her zaman bu tip projeleri uretmeye devam edeceğim." ifadelerini kullandı.