Hepimiz biliyoruz ki mobil oyun sektoru cok hızlı bir şekilde gelişiyor. Buyuk firmalar da bu sektoru değerlendirmek istiyorlar cunku cok deli paralar donuyor bu sektorde. Ornek olarak Tencent gelirinin buyuk kısmını mobil oyun sektorunden karşılamakta. Buyuk firmalar da PC oyunlarına yavaş yavaş mobil adaptasyonlar yapmaya başladılar. 3-4 yıl sonra cidden buyuk atılımlar yapılacak bu sektorde.
Şu anlık durumda ise coğu PC oyuncusu "mobilde oyun mu olur" diyerek mobil oyunculuğa pek sıcak yanaşmıyorlar fakat bu da yavaş yavaş değişir.
Gelelim ana sorunumuza: Mobil oyun sektoru hızla gelişmekte fakat Google Play ya da App Store gibi uygulamalar buna ayak uyduramamakta. Ben PC'de Epic Games ve Steam gibi platformlardan mobil alanda da olması gerektiğini duşunuyorum. Hatta şu an firmalar bunun uzerinde calışırsa mobil oyun sektorunun Steam'ini yapabilirler ve bundan oldukca buyuk miktarlarda para kazanabilirler. Bu fikrin oldukca buyuk bir potansiyeli var. Cunku Google Play ya da App Store cok yetersiz.
İlk sorun bu uygulamaların yerel fiyatlandırma uzerinde hicbir calışmaları yok bu da PC'de 9 TL'ye bile oyun alırken mobilde 40 TL'nin altında oyun olmamasına neden oluyor bu da oyun satışlarını duşuruyor. Ben şahsen bir mobil oyuna 40 TL vereceğime HOI4'e Steam'den indirim ile 20 TL veririm. Steam'in sabit kur politikası (her ne kadar gunumuzde pek işe yaramasa da) oyun satışlarına pozitif yonde katkı yapıyor.
2. Sorun ise bu uygulamaların bu platformların sadece oyun odaklı olmamaları. Yani bu platformlarda oyun yanında uygulama yuklemeleri de var. Bu da odağın sadece oyuna verileceği yerde hem uygulama hem de oyuna verilmesine neden oluyor bu da gelişmelerin yavaşlamasına yol acıyor.
3. Sorun bu gibi platformların yeteri kadar ozellik barındırmaması. Steam veya Epic Games'te bir oyuna ait saat bilgisi bulunurken bu servislerde bulunmuyor. Kimi icin guzel kimi icinse gereksiz bir ozellik ama bu ozelliği sevenlerin miktarı azımsanamaz. Bu sadece bir ornek. Daha bir suru olması gereken ozellik bu servislerde yok. İstediğiniz kadar ceşitlendirebilirsiniz bu ornekleri. Mesela bu servislerdeki iade sistemi Steam ya da Epic Games'teki iade sistemine gore cok daha kotu.
Daha bircok eksiklik var ama burada yazarsam destan olur. Zaten herşey goz onunde. Ana fikir bu servislerin zamanın gerisinde olması. Bir gun olurda bir firma mobil oyun sektorunde de Steam gibi bir platform yaparsa cok gelir kazanır. Kim boyle bir iş fırsatını gorurse uzun sureler sektoru domine eder.
Sizin de fikirlerinizi bekliyorum.