Bakırkoy'de Kadıkoy'de İlce Milli Eğitim Mudurluğunde gorev yapmak zorunlu hizmet ve 18 puan iken, Şanlıurfa Harran İlcesinde İlce Milli Eğitim'de 14 puan alıp zorunlu hizmet kapsamında olmamak haksızlık değil mi? Ustelik Şanlıurfa'da İstanbul'da ikinci hizmet bolgesi. MEB Bağlı Oğretmenlerin yer değiştirme dahil hizmet puanlarını da iceren duzenleme "Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliği"dir.
Hizmet puanı oğretmenlerin yer değiştirmelerinde en onemli kriterdir. Bu nedenle calışılan kurumun hizmet puanı onem kazanmaktadır.
Eğitim Kurumları icin iki kriter onemlidir bunlardan birincisi hizmet bolgesi, diğeri ise hizmet alanı.
Hizmet bolgesi okulun bulunduğu ilin hizmet bolgesi ile belirlenir. Hizmet Bolgeleri şu şekildedir.
HİZMET BOLGELERİ CİZELGESİ
BİRİNCİ HİZMET BOLGESİ İLLERİ
İKİNCİ HİZMET BOLGESİ İLLERİ
UCUNCU HİZMET BOLGESİ İLLERİ
1
Adana
1
Adıyaman
1
Ağrı
2
Afyonkarahisar
2
Artvin
2
Ardahan
3
Aksaray
3
Bayburt
3
Batman
4
Amasya
4
Cankırı
4
Bingol
5
Ankara
5
Elazığ
5
Bitlis
6
Antalya
6
Erzincan
6
Diyarbakır
7
Aydın
7
Giresun
7
Erzurum
8
Balıkesir
8
Gumuşhane
8
Hakkari
9
Bartın
9
İstanbul
9
Iğdır
10
Bilecik
10
Kahramanmaraş
10
Kars
11
Bolu
11
Kastamonu
11
Mardin
12
Burdur
12
Kırşehir
12
Muş
13
Bursa
13
Kilis
13
Siirt
14
Canakkale
14
Malatya
14
Şırnak
15
Corum
15
Nevşehir
15
Tunceli
16
Denizli
16
Niğde
16
Van
17
Duzce
17
Ordu
18
Edirne
18
Rize
19
Eskişehir
19
Sivas
20
Gaziantep
20
Şanlıurfa
21
Hatay
21
Tokat
22
Isparta
22
Yozgat
23
Mersin
24
İzmir
25
Karabuk
26
Karaman
27
Kayseri
28
Kırıkkale
29
Kırklareli
30
Kocaeli
31
Konya
32
Kutahya
33
Manisa
34
Muğla
35
Osmaniye
36
Sakarya
37
Samsun
38
Sinop
39
Tekirdağ
40
Trabzon
41
Uşak
42
Yalova
43
Zonguldak
Bu cizelgeden de anlaşılacağı uzere uc hizmet bolgesi soz konusudur. (1,2,3)
Ve bunlar: Oğretmen ihtiyacı, coğrafi durum, ekonomik ve sosyal yonden gelişmişlik duzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yonunden benzerlik gosteren iller gruplandırılarak oluşturulmuştur. Yonetmelik Ek-1
Hizmet alanları ise her okul/ kurum icin belirlenmiştir. Ve 6 kategoriden oluşur. (1,2,3,4,5,6)
Hizmet alanlarına gore her okulun hizmet puanı vardır. Bu puanların en duşuğu 10 en yukseği ise 30'dur.
Belirleme;

"a) Birinci hizmet bolgesinde bulunan illerin;
1) 1 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 10,
2) 2 nci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 11,
3) 3 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 12,
4) 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 14,
5) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 16,
6) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 18,
b) İkinci hizmet bolgesinde bulunan illerin;
1) 1 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 12,
2) 2 nci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 13,
3) 3 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 14,
4) 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 18,
5) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 20,
6) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 22,
c) Ucuncu hizmet bolgesinde bulunan illerin;
1) 1 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 14,
2) 2 nci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 16,
3) 3 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 18,
4) 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 22,
5) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 26,
6) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında gorev yapanlara 30 puan"
şeklindedir.
Zorunlu Hizmet Olan Kurumlar:
Hizmet bolgesi ne olursa olsun hizmet alanı 4,5,6 olan kurumlar zorunlu hizmete tabi kurumlardır. Yani birinci bolgede olan İzmir ya da Ankara ilinde de zorunlu hizmete tabi kurumlar vardır. Cunku bu illerde de 4,5,6. Hizmet alanına tabi kurumlar soz konusudur. Okulların/kurumların durumuna gore belirlenen hizmet alanlarına gore zorunlu hizmet tamamlama surelerinde değişiklik olmaktadır. Yani birinci bolgede bulunan İzmir ilinde 4. Hizmet alanındaki bir kurumda 7 yıl calışırsanız zorunlu hizmetinizi tamamlamış olursunuz. Oysa ki ikinci bolgede bulunan İstanbul'daki 4. Hizmet alanındaki bir kurumda 6 yılda, Ucuncu bolgede olan Hakkari'de 4. Hizmet alanındaki bir kurumda calışırsanız 5 yılda zorunlu hizmeti tamamlarsınız.

Zorunlu hizmeti en kısa surede tamamlamak icin ucuncu hizmet bolgesinde olan illerde 6. hizmet alanındaki bir okulda calışmak gerekir ve sure 3 yıldır.
Bu konuda daha acıklayıcı bilgiye yonetmelikteki hukme gore ulaşabiliriz.
"a) Birinci hizmet bolgesindeki illerin;
1) 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 7 yıl,
2) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl,
3) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,
b) İkinci hizmet bolgesindeki illerin;
1) 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl,
2) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,
3) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,
c) Ucuncu hizmet bolgesindeki illerin;
1) 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,
2) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,
3) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 3 yıl,
calışmakla yukumludur."

Okulların/kurumların hizmet bolgesi yonetmelikle belirlenmiş olup sabittir. Fakat hizmet alanları duruma gore 3 yılda bir bazen de her yıl "Bu eğitim kurumları, valiliklerce her yılın kasım ayı icinde Bakanlığa bildirilir ve Bakanlıkca yapılacak değerlendirmeden sonra Ek-2'de yer alan Cizelgeye dahil edilerek Tebliğler Dergisinde yayımlanır." Hukmune gore belirlenmektedir.
Bu kadar acıklamadan sonra sorunlara gelecek olursak;
Zorunlu hizmet alanı, okulların puanı ya da bu konudaki diğer hususların belli kriterlere gore yapılması gerekmektedir. Fakat ulke genelinde belirlemede adaletsizlikler olduğunu soyleyebiliriz.
Orneklerle acıklayacak olursak;
Ornekleri 2018 yılı sonunda belirlenen puanlara gore ele alacağız. Tıklayınız.
Bunu yaparken bildiğim yerleri karşılaştırmakta fayda var diye duşunuyorum.
İstanbul Bakırkoy, Kadıkoy dahil tum okullar/kurumlar zorunlu hizmete alınmış. Evet İstanbul'da gecim zor ama boğazın kenarındaki, ya da cok koklu okullarda oğretmen acığı, ihtiyacı, ucretli oğretmen bulma sorunu, oğretmenlerin uc yıl ust uste gorev yapıp yapmadıkları, okullaşma oranı, norm kadro durumu, sosyal, sportif ve kulturel faaliyet yapılabilecek ortamların bulunup bulunmadığı, sağlık kurumu bulunup bulunmadığı ya da tedavi hizmetlerinin istenilen duzeyde yerine getirilip getirilemediği, asayiş-guvenlik durumunun değerlendirilmesi gerekir.
Kriterlerde ekonomik sorunlar, pahalılık vs yok. Elbet ki kriter olarak konulabilir ama olmadığı halde İstanbul'un tum okullarını zorunlu hizmet yapmak en az 18 puan olarak değerlendirmek haksızlık olsa gerek.
Kime haksızlık?
Orneğin Ankara'nın bazı ilcelerinde 10 puana talim eden ustelik bu ilcelerin de ulaşım, konaklama, guvenlik... vs sorunlar olabilen en ucra koşelerindeki okullarda calışanlara bile 10 puan verilmesi ya da zorunlu hizmet olmaması haksızlıktır.
Onu da gecelim Orneğin Bakırkoy'de Kadıkoy'de İlce Milli Eğitim Mudurluğunde gorev yapmak zorunlu hizmet ve 18 puan iken Şanlıurfa Harran İlcesinde İlce Milli Eğitim'de 14 puan alıp zorunlu hizmet kapsamında olmamak haksızlık değil mi? Ustelik Şanlıurfa'da İstanbul'da ikinci hizmet bolgesi.
Ya da Şanlıurfa Haliliye, Eyyubiye, Karakopru gibi gelişmiş ve merkez ilce milli eğitim mudurlukleri zorunlu hizmet iken Siverek'in, Hilvan'ın zorunlu hizmet olmaması?
Ornekleri coğaltmak pekala mumkun.
Başka bir konu zorunlu hizmet ek puan:
Yonetmeliğin 40.maddesinde yer alan;
"(6) Zorunlu calışma yukumluluğunu yerine getirmek uzere zorunlu hizmet alanlarına atanıp zorunlu hizmet alanlarında fiilen gorev yapmakta olan oğretmenlerden bu Yonetmelikte zorunlu hizmet alanları icin ongorulen azami calışma surelerinin uzerinde gorev yapanların hizmet puanları, gorev yapmakta oldukları hizmet alanı icin ongorulen puan dikkate alınarak azami calışma surelerinin uzerinde gecen ilk yıl icin %25, ikinci yıl icin %50, ucuncu ve sonraki yıllar icin %100 artırılarak belirlenir."
Hukmune gore;
- Zorunlu hizmet kurumuna zorunlu hizmeti tamamlamak uzere atanan,
- Zorunlu hizmet suresi sona erdikten sonra da bu kurumda devam eden oğretmenlere zorunlu hizmetten sonraki ilk yıl %25, ikinci yıl %50 ve sonraki yıllar icin %100 arttırımlı puan verilmektedir.
Zorunlu hizmeti teşvik icin konulan bu kural amaca uygun duzenlenmemiştir.
"Bu haliyle tum oğretmenleri değil zorunlu hizmeti tamamlamak uzere giden oğretmenleri teşvik etmektedir."
Oysa ki zorunlu hizmete tabi kurumu yani o kurumlarda calışmayı teşvik etmek gerekir. Zorunlu hizmet zaten ilk atanan oğretmenlerin zorunlu yukumluluğudur. Okullara gidişi yani tum oğretmenleri teşvik etmek gerekirken sadece zorunlu hizmete tabi olan ve zorunlu hizmet icin giden oğretmenleri teşvik etmek doğru bir yaklaşım değildir.
Uygulama ile orneğin 20 yıllık bir oğretmen bu okullara tayin istese yani zorunlu (bir bakıma zor) okullarda calışmak istiyorum tecrubemi paylaşmak istiyorum dese gitmesine engel yok ama ek puan alamamaktadır. Bu yaklaşımın değişmesi gerekir. Bu konuda cokca mağduriyet ornekleri vardır.
Bunlardan bazıları 30 puanlı bir okula zorunlu hizmet yapmak icin gelen A oğretmen 3 yılda zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra 5 yıl daha calışsa o 5 yıl icin 300 puan alırken aynı okula yıllar once gelmiş ya da aynı oğretmenle (A) aynı donemde gelmiş bu okulda calışmak istiyorum diyen idealist bir oğretmen aynı 5 yılda 150 puan alacaktır. Bu haksız ve amaca uygun olmayan bir uygulamadır.
Bunun yerine iki yontem uzerinde durulabilir.
1- Zorunlu hizmete ait arttırımlı puanın; zorunlu hizmete tabi kuruma ne sebeple atanmış olursa olsun orneğin bu kurumda 3 yılının dolduran tum oğretmenlere verilmesi,
2- Bu tur kurumlarda calışanlara verilecek ek puanın sadece bu kurumdan ayrılırken kullanılabilmesi. Bunun icin puanlar daha da arttırılabilir. (yuzde 100 yerine 150, 200 gibi) Yani oğretmen bu kuruma geldiğinde ek puan alır ve bu ek puanları sadece bu okuldan başka bir yere giderken kullanabilir. Başka yere gittiğinde ek puanları silinir calıştığı yerden alması gereken normal puanı devam eder.
Şeklinde bir duzenleme cozum olabilir.
Destekleme ve Yetiştirme Kursu Ek Puanlar
Destekleme ve yetiştirme kursunda gorev alan oğretmenlere her ay icin 0,5 puan ek olarak verilmektedir. Bu puanın verilmesinin sebebi dershaneler kapatılıp kursların acılma surecinde hukumet tarafından kurs ucretlerinin yuzde 100 arttırımlı odenmesi yururluğe konulmayınca istekli oğretmen bulmakta zorluk cekilmesi idi. Daha sonraki surecte ek derslere ilişkin duzenleme yapılmıştır. Buradaki asıl sorun her oğretmenin kurs acamıyor olması, her branşın kursunun olmaması. Orneğin sınıf, okul oncesi ya da meslek oğretmenleri... Buradan hareketle bir duzenleme yapılması gerekir ki aynı işi yapan İYEP kursunda gorev alan (ek dersi arttırımlı almayan) sınıf oğretmenleri, akşamları ve hafta sonları okula gelen Mesleki acık lise oğretmenlerinin de bu kapsama alınması cozum olabilecektir.
Sonuc olarak;
Hizmet puanı ve zorunlu hizmet onemlidir fakat bu konuda;
- Okul/Kurumların puanlarının belirlenmesinde adaletin,
- Zorunlu hizmet ve DYK ek puanda,...eşitliğin sağlanması, gerekmektedir.
MEB artık bu yonetmeliği ve ozellikle de yer değiştirme takvimi, sıra tayin uygulaması, ozur gruplarında yaşanan sorunlar, zorunlu hizmette cakılı kalanlar, sozleşmeli oğretmenler ile ilgili yeni bir yol-yontem belirlemelidir.
Maksut BALMUK