Iraklı muzik oğretmeni Macid Kazım: Ulkemizde insanların katledilmesinde kullanılan aletteki kurşun sesini muzik sesiyle değiştirmek istedim Iraklı oğretmen Macid Kazım, şahsına ait kalaşnikof tufeği muzik aletine cevirerek şiddet yorgunu ulkesinden tum dunyaya barış mesajları vermek istiyor.
Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir ortaokulda muzik oğretmenliği yapan Macid Kazım, yıllardır savaş ve terorden ceken ulkesinden silahla olum değil, barış mesajı verilebileceğini gostermek icin sıra dışı bir calışmaya imza attı.
Iraklı muzik oğretmeni, uzun suredir evinin bir koşesinde duran kalaşnikof tufeğini birtakım eklemelerle telli bir calgıya donuşturdu.
- "Silahı olum aletinden barış aletine donuşturdum"
AA muhabirine konuşan Kazım, kucuk yaşlarda hobi olarak başladığı muziğe sonraki yıllarda ilgisinin giderek arttığını, şimdi de bir oğretmen olarak oğrencileri muziğe teşvik ettiğini soyledi.
Ulkesindeki şiddet olayları ve can kayıplarının kendisini derinden uzduğunu dile getiren Kazım, buna karşı silahını muzik aletine cevirme kararı aldığını aktardı.
Kazım, "Irak'ta cetin bir mezhepsel ic savaş yaşadık. Bu savaş, her tarafı yaktı kavurdu. Bu savaşta pilotlar, hukukcular, doktorlar, akademisyenler hatta emlakcılar bile planlı şekilde olduruldu. Bu, o zamanlar (2006-2009) adeta gunluk moda haline getirildi. Ulkemizde insanların katledilmesinde kullanılan aletteki kurşun sesini muzik sesiyle değiştirmek istedim." dedi.
Iraklı oğretmen, tufeğini bir enstrumana donuşturme surecini şoyle anlattı:
"Yaşananlara karşı halk olarak bir şey yapamıyorduk, caresizdik. Ben ise bir gun askeri muhimmat kutusu satın aldım ve onu getirip kalaşnikof tufeğimin ortasına yerleştirdim. Tufeğe ud telleri de ekleyerek marangoz desteğiyle ve uzun kişisel uğraş sonucu onu bir muzik aletine cevirdim. Boylece silahı olum aletinden barış aletine donuşturdum."
- Arkadaşından "Deli misin?" tepkisi
Kazım, silahını telli bir calgıya cevirmek istediğinde muzik aletleri satan arkadaşının kendisine, "Neden bu zahmete katlanıyorsun. Deli misin?. Ben sana istediğin muzik aletini veririm." dediğini kaydetti.
Arkadaşına, projesinde ısrarcı olduğunu soylediğini aktaran Kazım, muzik aletine cevirdiği bu silahla barış mesajları vermek istediğini ifade etti.
Kazım, silahtan bozma muzik aletiyle okulda oğrencileri icin Ummu Gulsum ve Feyruz şarkıları caldığını, ayrıca Irak milli marşını da seslendirdiğini soyledi.
- "Acılara ve savaşlara son verelim"
Irak'ta hukumetin bu tur projelere karşı teşvik ve destek politikasının olmadığından yakınan Kazım, "Hukumetimiz, barışa aracı olan muzikten anlamıyor ve bunu anlamak da istemiyor." ifadesini kullandı.
Ulkesinde savaşın değil barışın hakim olmasını istediğini belirten Kazım, "Cocuk ve eşlerini kaybeden kederli anneler ve oksuz cocukların hatırı icin gelin acılara ve savaşlara son verelim. Şiddeti bir kenara bırakalım ve savaşlarda en temel silah olan kalaşnikofları barış aletlerine cevirelim." cağrısıyla sozlerini tamamladı.