TUBİTAK koordinesinde ilkoğretim ve ortaoğretim oğrencilerine yonelik olarak yurutulen bilim olimpiyatları ve proje calışmaları kapsamında fiilen calışma yaptıran oğretmenlere, bu gorevlerine bağlı olarak hangi surelerde ek ders ucreti odeneceği belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Genel Mudurluğu "Ders Dışı Eğitim Calışmaları" konulu, 17.09.2019 tarih ve 17311423 sayılı yazıları ekinde Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığının 10/09/2019 tarihli 167436 sayılı yazısını ilgili birimlere bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders dışı eğitim calışmaları" başlıklı 17. maddesindeki; "(1)Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor calışmaları, halk oyunları ve guzel sanatlarla ilgili dallar ile Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) koordinesinde ilkoğretim -ve ortaoğretim oğrencilerine yonelik olarak yurutulen bilim olimpiyatları ve proje calışmaları kapsamında fiilen calışma yaptıran oğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama gorevi saati sayısına bakılmaksızın, her bir saat calışma karşılığında gunduz ucreti uzerinden, haftada azami 6 saati gecmemek uzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ucreti odenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda odenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %5'ini gecemez. Bu etkinliklerde gorev alacak oğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik icin aranılacak en az oğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar Bakanlıkca belirlenir. Etkinlik programları okul mudurluklerince hazırlanır ve milli eğitim mudurluklerince onaylanır.
(2) Vekaleten atananlar dahil yoneticilere, bu madde kapsamında ek ders gorevi verilmez." hukumlerine gore TUBİTAK koordinesinde ilkoğretim ve ortaoğretim oğrencilerine yonelik olarak yurutulen bilim olimpiyatları ve proje calışmaları kapsamında fiilen calışma yaptıran oğretmenlere, bu gorevlerine bağlı olarak hangi surelerde ek ders ucreti odeneceği belirlendi.
Bu bağlamda;
1-Bilim olimpiyatları eğitimi ve proje calışması yaptıran oğretmenlerin ucretlerinin her yıl eğitim oğretim yılının başladığı ilk haftadan itibaren başlamak uzere; Bilim olimpiyatlarında Nisan/Mayıs aylarındaki Bilim Olimpiyatları Birinci Aşama Sınavı tarihine kadar, proje calışmalarında ise Aralık/Ocak aylarındaki başvuruların son gunune kadar danışmanlık yapan tum oğretmenlere odenmesi,
2-Bilim olimpiyatlarında oğrencisi/oğrencileri Birinci Aşama Sınavı'nda başarılı olmuş danışman oğretmenlerin ek ders ucretlerinin yeni eğitim oğretim yılının başladığı ilk haftadan itibaren başlamak uzere bir sonraki yıl yapılacak Birinci Aşama Sınavı tarihine kadar devam ettirilmesi,
3-Proje calışmaları yuruten danışman oğretmenlerin ise ek ders ucretlerinin oğrencisi/oğrencilerinin Bolge Yarışmalarına davet edilmesi durumunda Şubat-Mart- Nisan aylarındaki Bolge Yarışmaları Odul Toreni tarihine, oğrencisi/oğrencileri Final Yarışmalarına katılmaları durumunda ise Nisan Mayıs-Haziran aylarındaki Final Yarışmaları Odul Torenleri tarihine kadar odenmesi, değerlendirilmektedir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR